Asul din mâneca lui Klaus Iohannis   septembrie 7th, 2021

Ce este astăzi mai important? Că miniștrii USR își depun demisiile? Că procedând constituțional Ludovic Orban îi va trage clapa lui Cîțu și va promova moțiunea de cenzură? Chiar dacă PSD și PNL vor boicota această operațiune? Sau întâlnirea la care Klaus Iohannis l-a convocat pe Barna? De ce o face? Scoate un as din mânecă?

În fine USR, cam prea târziu și după multe ezitări, a decis să-și retragă miniștrii din Guvernul Cîțu. Nu am auzit nimic însă despre secretarii de stat și nici despre prefecții numiți pe algoritm din USR. Și cu atât mai puțin despre puzderia de reprezentanți pe care acest partid îi are în miezul cașcavalului, respectiv în consiliile de administrație ale societăților comerciale și regiilor aparținând în tot sau în parte statului român. Când părea că s-a împotmolit, moțiunea de cenzură semnată de parlamentarii USR și AUR primește un nou avânt din partea lui Ludovic Orban. Acesta, invocând prevederile Constituției și acoperindu-se cu o decizie a Curții Constituționale de acum 20 de ani, a anunțat că dacă parlamentarii PSD și PNL din birourile reunite ale Parlamentului vor absenta din nou, boicotând moțiunea, el o va depune totuși în Parlament pentru a nu expira termenul de 5 zile. Se pare deci că și moțiunea de cenzură merge înainte.

Și tot astăzi, după ce de câteva ori, mai pe față sau mai discret, președintele Klaus Iohannis l-a susținut în tot acest conflict pe Florin Cîțu, așa cum a făcut-o în războiul intern din PNL, iată i-a convocat pe Dan Barna și Dacian Cioloș la Cotroceni. Nu ar fi făcut-o dacă nu ar fi decis în prealabil să scoată un as din mânecă. Care este acest as?

Mă voi concentra asupra întâlnirii de la Cotroceni de astăzi, pornind de la prezumția că acolo se va consuma un eveniment- cheie care ar putea pune capăt crizei guvernamentale, recunoscută deja de președinte, și care se poate transforma într-o criză politică. Să încercăm o analiză prin eliminarea scenariilor care nu se susțin. Îi convoacă Klaus Iohannis pe șefii USR-PLUS pentru a bate din picior sau cu pumnul în masă într-o ultimă tentativă de a-l menține în funcție pe Florin Cîțu? Și de a-i readuce pe neomarxiști în coaliție și la Palatul Victoria? Nu cred. Șansele de reușită sunt minime. Ca să nu spun inexistente. Chiar dacă președintele va șantaja USR PLUS cum a mai făcut-o, invocând, tot fără niciun fel de probe, faptul că acest partid s-ar fi aliat politic cu AUR – nu există nicio alianță și nici premisele unei alianțe – sau că AUR ar fi un partid extremist. Deși nici din această perspectivă nimeni nu a prezentat vreo probă. Un alt scenariu improbabil ar fi acela ca domnul Klaus Iohannis să dea curs uneia dintre sugestiile formulate de reprezentanții USR privind înlocuirea lui Cîțu. Conform acestor sugestii, viitorul premier susținut de coaliție ar putea fi Ludovic Orban sau Ilie Bolojan. Ludovic Orban este exclus din start tocmai pentru că președintele Klaus Iohannis nu l-a mai vrut nici ca premier și nici ca președinte PNL. Manifestându-se in acest sens drept un partizan hotărât al lui Florin Cîțu. Ar fi prea târziu să revină acum la gânduri mai bune față de Orban. Iar acesta, la rândul său, nu l-ar ierta pe președinte și la momentul oportun l-ar penaliza. Nici varianta cu Bolojan nu stă în picioare pentru că domnul Klaus Iohannis are nevoie de un președinte marionetă al PNL și nicidecum de un jucător decis să apere partidul. Bolojan nu se încadrează în preferințele lui Klaus Iohannis și pentru că este, așa cum s-a dovedit, mai inteligent decât acesta.

Excluzând și scenariul de mai sus și fiind clar că președintele nu i-a convocat la Cotroceni pe liderii USR PLUS la o simplă șuetă politică, ajung inevitabil la concluzia că acesta are pregătită o soluție care are toate motivele să fie acceptată de Barna și de Cioloș. Un alt om susținut intens de factorul intern și de factorul extern. Iar acest alt om are experiența necesară, întrucât a îndeplinit o vreme funcția de premier interimar. Are și fermitatea indispensabilă ținerii în frâu a unei coaliții în care există atât de multe contradicții. Și, ceea ce este încă și mai important, se va comporta ca o marionetă a lui Klaus Iohannis. „Personajul providențial” este generalul Nicolae Ciucă.

După care, planul lui Klaus Iohannis este să readucă în acest fel USR PLUS în coaliție și respectiv la guvernare pentru a dispune astfel de majoritatea politică necesară. Ceea ce presupune ca USR PLUS, după ce a depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului din care face parte, acum va trebui ca în Parlament să respingă propria moțiune de cenzură. Dar ce nu fac acești „politicieni noi” neomarxiști pentru a rămâne înfipți în cașcaval?

Mișcarea următoare, obligatorie, pe care va trebui s-o facă Klaus Iohannis este scoaterea lui Cîțu nu numai de la Palatul Victoria ci și din cursa pentru șefia PNL. În ambele situații în baza principiului „maurul și-a făcut datoria, maurul trebuie să moară”. Și înlocuirea acestuia cu a treia soluție, Nicolae Ciucă. Generalul îi va prelua pe electorii lui Cîțu din cursa internă PNL, preluând și obligațiile pe care acesta și le-a asumat față de ei pe banii publici. În felul acesta Klaus Iohannis se poate spăla pe mâini în mod elegant, dar ferm, și de Cîțu, și de Orban. Iar o vreme va fi din nou cu sacii în căruță.

Scenariul de mai sus se va confirma sau va fi infirmat astăzi. Dar indiferent ce se va întâmpla, trebuie să închei această analiză afirmând că toate soluțiile miraculoase sau nu pe care le poate pune pe masă Iohannis sunt pur politicianiste. România va continua să fie vândută, bucată cu bucată, iar cetățenii României sărăciți într-un ritm fără precedent. Cetățeanul lipsește pur și simplu, nu numai fizic dar și virtual, de la luarea deciziei.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

10 comentarii

septembrie 7th, 2021 at 13:43
adria nicol spune:

1

Actuala clasà politicà nu s-a nàscut din coapsa lui Jupiter !Este consecinta directà Evenimentelor din 1989 ! Generalul Athanasie Stànculescu putea sà declare Stare de Asediu si sà preia puterea în România . Ca întelept a chemat civilii sà-si asume responsabilitatea tranzitiei ! El , Generalul Stànculescu , autorul Romaniei de azi, a fost „decorat” cu 15 (cinsprezec) ani de puscàrie ! România a intrat cu spatele în familia Democratiilor !

septembrie 7th, 2021 at 13:56
adria nicol spune:

Nimeni nu a remarcat un episod ubuiesc din viata politicà româneascà..În anu2OO9, înncursa pezidentialà , au fost finalistii TRAIAN B0SESCU si MIRCEA GEOANÄ. Între orele 24 si 6 dimineata România a avut un Presedite ! La ora 6, O1 România a avut alt Presedinte. Realitatea a depàsit fantezia ! Proaspàtul declarat a pronuntat celebra-sinistrà frazà : „i-am ciuruit” Pe atunci el se chema Traian Bàsescu . Între timp s-a descoperit cà ràspunde si la apelativul PETROV.

septembrie 7th, 2021 at 14:04
adria nicol spune:

2

„I-am ciuruit” a catastrofale asua acestei tàri !
Bàsescu-Petrov a îngenunchiat România, cum a îngenunchiat ecchipajul navei pe care a fost comandant ! Ajuns Directorul Portului Constanta, Bàsescu a fost demis din functie pentru incapacitate profesionalà si trecut pàtat de fapte comuniste ! Acest demis a ajuns Presedintele României !

septembrie 7th, 2021 at 14:13
adria nicol spune:

3

Sà revenim ; în npaptea cînd Mirce Gioanà a fost presedinte cîteva ore , el avea un Prim Ministru deja desemnat : Klaus Werner Iohannis . Care , în mod sugur la sunat pe Domnul Presedintee MIRCEA GIAOAN0 pentru a-l felicita . „Và felicit din inimà , Domnule Presedinte ! Multumesc din inimà , Domnule Prim Ministru !”Mai mult decît probabil , acest dialog a vut loc ! Actualul Presedinte a fost cîteva ore Prim Ministru al Presedintelui socialist , MIRCEA GEOANÄ , chiar dacà aposteiorii s-a dovedia a fi fost doar virtual .

septembrie 7th, 2021 at 14:26
adria nicol spune:

4

Deci , Klaus Iohannis a fost Prim Ministru al Guvernului „ciumei rosii” §Socilistiil-au propus Prim Minisyru chiar dupà ce MIRCEA GEOANÄ A FOST ÏL0TURAT CIURUIT ! „Natural” , Bàsescu l-a refuzat !
Deci , actualul Presedinte stie ce înseamnà sà fii sau sà nu mai fii Prim Miniqstru . Pohta lui de de putere dupà esecul Gioanà a crescut în progresie geometricà ! Florin Cîtu este providenta pentru Presedinte ! Dupà ce s-a aflat de zigzagurie autostradale si bancare ale lui Cîtu , Iohannis nu a ezitat nici o secundà sà-l sustinà !

septembrie 7th, 2021 at 14:37
adria nicol spune:

5

Cîtu îi citeste si visele lui Iohannis si le converteste zilnic în
trupul tàrisoarei care-l adàposteste !
Desigur , dar nimic nu e perfect ! Visele de màrire de opt ani liberali se pràbusec ! Dumnezeu nu are ce càuta în aceastà mascaradà, ascum crede irespirabilul Rares Bogdan !
Posteritatea acestor pesrsoane este asiguratà : vor figura la „etc”
alintatà de blesteme .

„dintr-un esseu dramatc”)

septembrie 7th, 2021 at 18:09
adria nicol spune:

Ar fi interesant ca cineva sà adune si sà publice pe internet TOATE declaratiile de respect si fidelitate le liderilor liberali fatà de LUDOVIC ORBAN. Ce spuneau Cîtu , Gorghiu , Turcanu si altii? Si Presedintele Iohannis ce spunea despre Guvernul meu ? Cà este foarte multumit ,cà de accea la numit pe Orban Prim Ministru de douà ori si jumàtate!
Si Florin Cîtu ce spune cu 5 minute de a fi numit Prim Ministru în locul sefului sàu? Cîtu nu mai prididea cu elogiile !

septembrie 7th, 2021 at 18:20
adria nicol spune:

2

Si Rares Bogdan ce cadelnita despre Ludovic Orban ? Cà este cel mai si cel mai formidabi ? Si toti liderii liberali care l-au TRÄDAT pe ludovic ORBAN cum îndràznesc sà se prezinte în filialele din tarà cu aerul cà servesc Partidul , cînd ei de fapt l-au tràdat ? Si irespirabilul Rares Boddan viseazà opt ani liberali pentru România ?
Aceasà formatie care-si atacà seful democratic ales , acesti lideri
nu au màsura gestului lor abject ? Si filialele care sustin pe Cîtu & compania sunt conduse de indivizi de acelasi calibru ?

septembrie 7th, 2021 at 18:27
adria nicol spune:

3

Si acesti „lideri” vor sà conducà PNL ul si România ? Ei cred cà
electoratul liberal este idiot si-i va sustine ? Cum sà ceri sà te voteze un electorat pe care îl dispretuieti , îl batjocoresti prin jocuri odioase de culise ? Cum sà te asociezi cu indivizi care împing tara în pràpastie ?

(dintr-un esseu dramatic)

septembrie 7th, 2021 at 18:46
adria nicol spune:

4

Pe WIKIPEDIA Florin Cîtu figureazà a fi doctor în stiinte economice . Din datele frnizate de Universitatea Americanà reiese cà Florin Cît are un MASTERAT , nu un doctorat ! Cei de la WIKIPEDIA ràspîndesc stiri false ? Nimeni dintre colaboratoriiPrimului Ministru nu a sesizat falsul anunt , nu a intervenit spre a corecta „greseala?”
Si la Biografia Presedintelui României figureazà un doctorat în ssiinte ! Fàrà sà se specifice cînd si la ce Universitate l-a obtinut! E cazul sà se corijeze eroarea .