Suspendarea sau recredibilizarea președintelui?   septembrie 13th, 2021

Tot mai insistent, reprezentanții a trei partide politice vorbesc despre scenariul suspendării președintelui. Afirmând că sunt gata să o facă. Inițial, tema a fost lansată de AUR. După care a fost preluată de către președintele Klaus Iohannis. Iar acum s-au alăturat și voci din USR. Probabil există motive diferite. Și obiective diferite. Dar, în toate situațiile, o întrebare nu-mi dă pace: nu cumva o asemenea tentativă este de natură să-l recredibilizeze pe Klaus Iohannis?

Din nefericire, Klaus Iohannis se manifestă ca un președinte doar la apogeul unor crize politice. Sau în momente cheie când nu mai are încotro. Sau făcând figurație în diplomația externă. În rest, el își abandonează fișa postului. Și statutul constituțional. Nu previne crizele. Nu arbitrează. Nu mediază. Nu se ocupă nici măcar de proiectul său, „România educată”, care a eșuat lamentabil. De ce să suspenzi un figurant?

Este adevărat că motive există. Domnul Klaus Iohannis se face vinovat în mod constant de partizanat politic. Intervine, uneori chiar brutal, în lupta dintre partidele politice și chiar în bătăliile interne ale acestora. Și atacă la baionetă, rând pe rând, cele trei instituții fundamentale ale statului: Parlamentul, Executivul, când nu este al său, și Justiția, atunci când nu decide conform dorințelor sale. Deci motive există și ele sunt generate de acțiunile președintelui. Motive există însă și dacă luăm în calcul inacțiunile acestuia, care pun în pericol stabilitatea statului.

Într-o măsură mai mică sau mai mare, toți președinții pe care i-a avut România au comis aceleași erori. Desigur, cele mai flagrante pot fi trecute în dreptul lui Traian Băsescu, care a și fost suspendat de două ori. Și vine la rând Klaus Iohannis, care îi copiază fără prea mult succes modelul. Dacă toți președinții comit erori asemănătoare, cu sau fără rea credință, motivul trebuie căutat în altă parte și nu neapărat în profilul acestora. Cred că ambiguitățile din Constituție, care obligă CCR să lucreze la foc continuu, sunt cauza. Conform Legii Fundamentale, România este o struțo-cămilă. Nu este nici republică prezidențială și nici republică parlamentară. Președintelui îi sunt conferite drepturi, dar nu și îndatoriri pe măsura acestora. De aici apetența locatarilor de la Cotroceni, împinși de camarila prezidențială, de a-și depăși în momente cheie atribuțiile. De a abuza de funcție, iar în momente obișnuite de a fi delăsători.

Cetățenii României, prea des acuzați de lipsă de educație politică, de lipsă de acomodare la rigorile democrației, nu sunt în realitate atât de proști. Ei intuiesc sau înțeleg cu claritate propozițiile de mai sus și acționează în consecință. De aceea, chiar dacă Traian Băsescu, care a sărit excesiv peste cal, a fost demis în realitate prin cel de-al doilea referendum și salvat in extremis de partenerul nostru euroatlantic, în general cetățeanul nostru, turmentat sau lucid, nu se împacă prea bine cu ideea suspendării unei persoane care, atunci când a venit în fruntea statului, a beneficiat de votul său direct. Consecința este că tentativele de suspendare nu numai că măresc gradul de instabilitate politică și sunt privite cu rezerve și suspiciuni mari de către factorul extern, dar se lovesc și de un zid intern, ridicat de populație.

Ce putem înțelege din raționamentul de mai sus, dacă acesta este corect?  Înțelegem că, în general, tentativele de a suspenda un președinte sau chiar enunțarea unui asemenea proiect în loc să-l depuncteze, îi aduc acestuia un plus de simpatie. În cazul lui Klaus Iohannis, dacă partidele care fac actualmente frondă ar insista pe această temă, el nu ar avea nimic de pierdut. Ci doar de câștigat. Ar fi recredibilizat în mod artificial în aceeași proporție cu care el se decredibilizează în mod real. Și insist asupra faptului că nici măcar presiunea psihologică pusă asupra lui, dacă cumva asta se urmărește, nu este de natură să-l determine pe Klaus Iohannis să devine mai atent, atunci când finalmente va fi pus în situația să găsească soluții pentru o criză pe care tot el a generat-o în cea mai mare măsură.

PSD, care conform rezultatului alegerilor parlamentare și conform tuturor sondajelor de opinie este de la distanță cel mai mare partid politic din România, ar trebui să se gândească de o sută de ori înainte să mai agite această temă. La fel cum ar fi trebuit să se gândească și nu a făcut-o atunci când, prin vocea lui Marcel Ciolacu, a lansat tema pericolului de a avea doi premieri, în eventualitatea în care moțiunea de cenzură se votează acum și nu după verdictul Curții Constituționale. Și, în fine, la fel cum ar fi trebut să-și înghită vorbele atunci când a încercat să amăgească populația legat de perspectiva unor alegeri anticipate.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

3 comentarii

septembrie 13th, 2021 at 13:37
adria nicol spune:

1

Italia a cunoscut peste 7O (saptezeci) de Guverne dupà al Doilea R)zboi Mondial si,cît de dezechilibratà a fost, este a patra economie europeanà ! Amenintarea cu instabilitatea tàrii este o gogoasà pe care o scot din burtà cei aflati la putere ! Nu se întîmplà absolut nimic la niel de satabilitate dacà Presedintele Iohannis este suspendat ! Definitiv suspendat ! Dupà uprndarea definitivà se manifestà energiile ^nterzise ale poporului ! Sincronizarea acceleratà cu Occidentul este un vis. Presedintele Dtatelor Unite ale Americii, Joe Biden, afirma cà traditiile si istoria unui popor trebuie respectate .Poporul român existà , încà .

septembrie 13th, 2021 at 13:51
adria nicol spune:

2
Curtea Constitutionalà a sanctionat negativ de nenumàrate ori demersurile Presedintelui Iohannis , mass-media a consemnat aceste neobisnuite interventii la nivel de presedentie a unei tàri democratice ! Presedintele Ionannis a continuat aceastà presiune administrativà ! Presa scrie si vorbeste despre manifestàri dictatoriale . În plinà pandemie , tara estemartora unei manevre politice inclasabile : un Premier Ministru care „taie si spânzurà” parteneri de coalitie si pe cei din propriul partid care nu si-au plecat supusi capul ! Si ptesedintele este multumit de acest Prim Ministru

septembrie 13th, 2021 at 13:57
adria nicol spune:

3

O treime din parlamentari existà oricînd pentru a începe demersurile pentru suspendarea Presedintelui ! Si în marile democratii s-au fàcut stfel de demersuri ! Si nu s-a destabilizat nici o tarà ! Sà fim seriosi ! Dacà Parlamentul mai este încà independent si decide , Presedintele devine un cetàtean ca oricare altul ! Presedintele nu a coborît din Cer ! Poporul l-a ales , poprul decide dacà mai ràmâne sau nu !

(dintr-u essu )