De la hub-ul la hapul energetic   septembrie 15th, 2021

În urmă cu trei-patru ani, România era un stat emergent al Europei de Est. Și era de prevăzut că urma să aibă nevoie de mai multă energie, pentru a întreține motoarele economice aflate în accelerație. Era analizată cât se poate de serios perspectiva transformării acestei țări într-un hub energetic pentru întreaga regiune. Astăzi, totul pare că s-a prăbușit. Românii, în loc să plătească cel mai ieftin preț pentru energie, sunt arși la buzunare. Facturile sunt mai mari decât în cele mai multe state europene. Ajungem să înghițim, cât se poate de concret, un hap. De ce?

Îi las excepționalului analist în domeniul economic, Petrișor Peiu, privilegiul de a oferi opiniei publice în continuare cifre cât se poate de elocvente, care demonstrează incompetența crasă sau poate chiar reaua credință a guvernanților. Eu mă voi mărgini la raționamente greu de contestat, prin care demonstrez același lucru.

De mii de ani, locuitorii planetei au învățat și practică un lucru elementar. Se pregătesc vara pentru a face față rigorilor iernii. Iarna, consumul de energie crește și, în consecință, prețul plătit e mai mare. Dacă am fi achiziționat și stocat energie primăvara, când ea este cea mai ieftină, am fi trecut altfel peste iarnă. De această operație trebuia să se ocupe Guvernul. Era în puterea Guvernului să achiziționeze în cursul primăverii mari cantități de gaze, pe care să le depoziteze și apoi să le distribuie iarna, atât consumatorilor casnici cât și societăților comerciale. La prețuri accesibile. Dar cum se putea face acest lucru?

Gazele naturale le achiziționăm de la ruși într-o proporție din ce în ce mai mare. Pentru că nu am fost capabili să trecem la o exploatare rațională și în folosul românilor, nu numai al străinilor, a uriașelor zăcăminte existente în platfoma continentală a Mării Negre. Dacă am fi făcut acest lucru până acum, prin eforturi concentrate ale statului român, dacă nu ne-am fi lăsat la mâna altora, dacă am fi dus până la capăt acordul încheiat de România cu Statele Unite de pe vremea lui Nixon și care este încă în vigoare, România, din importator de gaze, ar fi devenit exportator și, în consecință, s-ar fi transformat într-un hub al comerțului cu energie. Nu am făcut niciun efort în acest sens. Ne-am lăsat pe mâna marilor corporații multinaționale. Și am cedat cântecelor de sirenă ale ambasadorilor și reprezentanților unor state partenere. Foarte rău!

Dar cel puțin puteam să facem în așa fel încât să nu îi enervăm în mod constant și inutil pe reprezentanții Federației Ruse, astfel încât să putem încheia un aranjament comercial cu aceștia, prin care să putem importa direct gaze din Federația Rusă, și nu prin intermediul Germaniei sau Austriei. Nici la asta nu ne-am priceput.

Și ne-ar fi rămas în materie de gaze la limită, ca alternativă, să le achiziționăm, cum consemnam mai sus, primăvara, când e prețul cel mai scăzut, și să le depozităm. Dispunem de unele dintre cele mai mari depozite de gaze existente la nivel european. Sunt galeriile rămase în urma exploatării zăcămintelor de sare. Volumul acestora este uriaș. Pe aceste galerii și tocmai în scopul depozitării de gaze au pus însă ochii austriecii, prin intermediul unui Guvern care este departe de a servi interesul național. De aceea s-a și încercat și se încearcă din răsputeri falimentarea Regiei Naționale a Sării. Și tot de aceea nu am utilizat aceste spații de depozitare. Iar acum achiziționăm la un preț extrem de ridicat gaze naturale din Federația Rusă pentru a face față iernii care vine, în condițiile în care, este real, prețul la energie crește în întreaga Europă, ca o consecință a eforturilor făcute în sensul renunțării la exploatarea și utilizarea cărbunelui, considerat extrem de poluant.

Nu ne-a obligat nimeni să ne conformăm cu atâta promtitudine comandamentelor europene privind renunțarea la cărbune. Alte state au negociat și au obținut, cum era și firesc, amânări. Am fost însă din servilism sau din cine știe ce alt motiv mai catolici decât Papa. Iar acum ne ardem pentru că nu vom mai avea ce arde.

Energie înseamnă și energie electrică. În acestă materie, prostia guvernaților s-a dovedit a fi monumentală. A fost liberalizată piața de energie și, în prealabil, ministrul de resort le-a garantat tuturor românilor că, în felul acesta, prețul la energie electrică scade. La sfârșitul anului trecut, liberalizarea suna, prin gura guvernanților, ca o binecuvântare. Acum se dovedește că au scăpat lucrurile de sub control. Se afirmă din ce în ce mai insistent, ca o justificare faptul că guvernele „ciumei roșii”, dar și guvernele anterioare, în care au existat mult timp și liberalii, s-au făcut vinovate de neglijarea acestui sector și nu au făcut investiții în crearea de noi centrale și modernizarea celor existente. Așa o fi. Numai că cele mai mari scumpiri vin din altă parte. Guvernul Orban și Guvernul Cîțu s-au angajat să modernizeze economia. Să creeze pretutindeni un management performant. Cu profesioniști. Și ce au făcut în domeniu energetic? Au menținut aceleași structuri de comandă, aceleași consilii de administrație cu alte personaje, aceleași venituri nesimțite ale acestora, aceeași împărțire frauduloasă a prăzii la sfârșit de an sub forma unor premii oferite și primite de fapt nu pentru vreo performanță, ci pur și simplu pentru că, refuzând să facă investiții în modernizare, societățile din domeniu s-au trezit la sfârșitul anului cu o balanță pozitivă. La iarnă, cetățeanul și societățile comerciale, care riscă falimentul, vor plăti din buzunar această ticăloșie. Și asta nu este încă tot. O parte din ce în ce mai mare a prețului la energie electrică este, ca și în cazul carburanților, reprezentată de distribuție. Cei care distribuie energia își iau tainul. Un tain din ce în ce mai mare. Invocând costurile pe care le suportă. Și pierderile înregistrate pe rețea. Dar nu au făcut nimic pentru a-și îndeplini angajamentele asumate față de stat, modernizând din fabuloasele câștiguri realizate aceste rețele prin care se transportă energia.

Iar cauzele sunt mult mai multe. Însă la fel de evidente ca cele expuse mai sus. În timp ce Guvernul se scuză și ridică neputincios din umeri, dvs. trebuie să fiți conștienți că cei aflați în fruntea statului sunt vinovați. Și trebuie să faceți în așa fel încât aceștia, mai devreme sau mai târziu, să plătească. Pentru că, în loc să transforme România într-un hub, i-au oferit un hap. Unul amar.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

7 comentarii

septembrie 15th, 2021 at 12:10
adria nicol spune:

1

Và amintiti de Planul VALEV din deceniile cmuniste ? Cîtà indignare a stîrnit printre suveanitistii care eram ?Si pe bunà dreptate ? Sub eticheta globalistà se petrece acelasi lucru , ca principiu si ca iilustratie ; m devenit consumatori într-un procent decisiv , a se vedea raportul dintre import si export ! Multinationalele dirijeazà economia mondialà într-un procent ametitor .Noi majoritatea tàrilor lumii , executàm ce ni se „sugereazà”.

septembrie 15th, 2021 at 12:22
adria nicol spune:

2

În principiu sunt 2O de economii la nivel mondial care dau tonul si dirijeazà compartimentele de productie . Din 2O, 7 sau 8 au ultimul cuvînt . Tot ce se întreprinde direct sau indirect la ascarà planetarà se supune comandamentelor acestor economii încà statale . În aceastà nouà configuratie economicà s-au impus altfel de relatii comerciale . ! Nu se mai tine cont de ce ar dori indivizii dintr-un teritoriu numit (revolut)”trà” . Au prioritate interesele celor 2O , celor 7-8 , în ultimà instantà !

septembrie 15th, 2021 at 13:26
adria nicol spune:

3

Uniunea Europeanà s-a integrat de cîteva decenii acestor imperative economice si ritmului accelerat impus de americni si japonezi !! Dacà Occidentul este ,în general, un întreg istoric, stiintific si social , tàrile fost comuniste se diferentiazà net . Nu pot tine ritmul impus de tehnologia Occidentalà ! Decît ca mânà de lucru ! Vezi Dacia care este Dacia prin nume , nu prin tehnologie .

septembrie 15th, 2021 at 13:34
adria nicol spune:

4

În cazul Uniunii Europene , totul se învîrte în jurul Germaniei si Frantei , dupà plecarea Marii Britanii . Sefii de state trebuie sà corespundà unui anumit profil psihologic , trebuie sà fie capabili sà gireze afaceile i pacea socilà ! Nu ajunge Preedinte cine vrea ! Trebuie sà ajungà cei care corespund criteriilor la nivel progresist globalist . Cînd se comite o gresealà , sunt repede trimisi în concediu ! Cazul Greiei Italiei , Ucrainei !

septembrie 15th, 2021 at 13:55
adria nicol spune:

5

Existà un Club ala Sefilor de state , intangibil , sau aproape! Primii ministri pot fi scrificati ! Nu sefii de state !Bàsescu ilustreazà.În acelasi sens evolueazà si Presedintele Iohannis . Dealtfel, el detine un record abolut : sustine un Prim Mnistru (de el numit!) desi presa a dezvàluit zigzagul alcoolic pe autostràzi americane si aventurile lui bancare . Este confirmarea cà Prsedintele Iohannis face absolut ce vrea din Constitutia tàrii si institutiile statale !

septembrie 15th, 2021 at 14:02
adria nicol spune:

6

Iohannis a reusit sà se debaraseze de Opozitie ! Singurul care i s-a opus , în cadru legal , a fost Liviu Dragnea . Care a fost redus la tàcere politicà .
Sà sustii o persoanà cu cazier în altà tarà este ilustratia vizibilà din Stratosferà cà Presedintele României este presedintele unei Tàri ale sala , cu Guvernul sàu , cu Parlamentul sàu .

Întrebare : ce este un Dictator progresist ?

septembrie 15th, 2021 at 14:12
adria nicol spune:

7

Ràspuns :
este o nouà formà de dictaturà ilumintà ! Care e ocupà de supusii ei sà nu oboseascà , deci „pas cu pas” si se ocupà si de „educatia” lor
cu slogane si lozinci i manifestàri spontane cu spânzuràtori glumete
si cu plàcute opozitionale care în fac sà zâmbeascà . În fine , un fel spacial de a zâmbi !

(dintr-un esseu)