Cât de mari sunt caii PSD?   noiembrie 23rd, 2021

Sunt cu adevărat gloabe resuscitate și transformate în armăsari zburători, grație uriașelor greșeli ale lui Klaus Iohannis et company? Sau sunt doar niște căluți zglobii, care se iluzionează că le vine rândul la morișca premierilor? Sau la rotativă, cum spun în bătaie de joc alți jurnaliști? Cât va dura acest guvern, câte parale face el și căror crize li se pune capăt?

Încep cu sfârșitul. În alte analize, am enumerat cele cinci crize majore cu care se confruntă România. Dintre cele cinci crize, prin formarea, în fine, a unei coaliții majoritare, capabilă să aducă a Palatul Victoria un guvern puternic susținut, se pune capăt doar crizei poltice. Nu și crizei pandemice. Nu și crizei economice. Nu și crizei sociale. Nu și crizei morale. Dar tot e bine. E mai mult decât nimic.

Cazul Cîțu este probabil unic în istorie. Nu am mai auzit ca vreodată președintele unui partid să lipsească la negocierea unei majorități, a unei coaliții, în care respectiva formațiune politică este implicată major. Iar locul lui să fie luat pe ultima sută de metri de un personaj neimportant în ierarhia politică a partidului, dar care se știe de mai mult timp că este râvnit la conducerea guvernului de președintele republicii. Constituțional vorbind, tot ceea ce s-a întâmplat este aiurea. Negocierile trebuiau făcute de conducerea partidelor și perfectate de către acestea, ele puteau să meargă la Cotroceni pentru a recomanda un premier, președintele îl desemna și abia apoi acesta își intra în rol. Pe de altă parte, nu trebuie uitat că generalul cu patru stele Nicolae Ciucă a epuizat nouă din cele zece zile pe care le-a avut la dispoziție pentru a forma un guvern. Legal vorbind, nu o mai poate lua de la început. Poate că singura șansă de a nu vicia procedura și de a avea un început cât de cât constituțional al noii guvernări este ca, nu mai târziu de astăzi, el să depună în Parlament lista completă a guvernului, precum și programul de guvernare. Ceea ce nu cred că se va întâmpla.

Ultimul sondaj de opinie făcut de CURS ne arată că, dacă astăzi ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar avea un scor dublu în raport cu cel de-al doilea partid din coaliție, respectiv PNL. Dinamica PSD este încă în creștere. În timp ce dinamica PNL este într-o cădere abruptă. În opoziție se întâmplă un proces asemănător. USR, respectiv partidul neomarxist, se duce la vale, indiferent câte tumbe politice face, în timp ce AUR, respectiv partidul suveranist, este într-o creștere accentuată.

Cât poate dura acest guvern? Nu prea mult, atâta vreme cât PSD și UDMR vor împinge la morișcă. La morișca premierilor. Este o idee văzduhistă, care e mai igienic să fie abandonată. Aparent, în ciuda tulburărilor din PNL, toată lumea care contează este mulțumită. Iohannis are „premierul lui”, marcând în Uniunea Europeană primul guvern care, după resetare, are în frunte un militar de carieră cu grad înalt în armata statului. PNL, la rândul său, ar putea fi satisfăcut. În ciuda nenorocirilor pe care le-a generat, rămâne la putere și, aparent, are și un premier. Nici PSD nu iese rău din această combinație. A luat ministerele cele mai importante. UDMR, în noua configurație, primește mai mult decât a fost votat. Dar paradisul care se vede de la distanță nu este chiar ceea ce se întâmplă în realitate. În realitate, situația este mult mai complexă. PSD a luat într-adevăr cele mai mai mari ministere, dar, odată cu ele, își asumă și cele mai dure responsabilități. Dacă eșuează? Dacă eșuează, nu numai opoziția, ci și PNL se va înfige în beregata acestui partid. Deși are premierul, PNL are și șansa de a-și acuza în viitor partenerii pentru tot ceea ce nu funcționează în domeniile pe care aceștia le administrează.

Un scurt comentariu se cuvine să facem și în ceea ce privește Ministerul Apărării. Face valuri nominalizarea acolo a lui Vasile Dâncu. Oare de ce? În primul rând pentru că este civil. Iar România s-a dezobișnuit să aibă la portofoliul Apărării un civil. În al doilea rând, fiindcă Vasile Dâncu este identificat instituțional vorbind cu SRI. Cel mai puternic serviciu secret, care se dă peste cap să-i urmărească în masă pe ofițerii Armatei și în bună măsură reușește și care deseori se află în poziții de rivalitate cu respectiva instituție de forță. În același timp, Dâncu este identificat mai degrabă cu un om de cultură, cu un profesor doctor, având anvergura unui academician și care, spun unii, ar fi mai potrivit pentru cultură sau educație. Cei mai mulți dintre aceștia uită sau ignoră intenționat faptul că Vasile Dâncu nu numai că are studii și lucrări în domeniul strategiei și geopoliticii, dar s-a și dovedit, cel puțin în plan politic, cel puțin la nivelul conducerii PSD, drept principalul strateg care a asigurat din spate succesul în negocieri al lui Marcel Ciolacu.

Una peste alta, dacă cei trei parteneri dovedesc înțelepciune, dacă vor munci pe brânci și dacă nu-și vor smulge părul prea repede unul altuia, acest guvern ar putea să reziste până la alegeri. În niciun caz mai mult. În varianta pesimistă, va rezista doar până la vară.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

9 comentarii

noiembrie 23rd, 2021 at 17:35
adria nicol spune:

1

Liberalii în frunte cu Presedintele Iohannis sunt loviti de o formà de amnezie galopantà ? Au uitat de „Ciuma rosie”? Formulà apartinînd sinistrului Goebbels? Au uitat cà sunt în ràzboi cu PSD , écare a distrus România”? Partidul care trbie scos din viata politicà a tàrii ?
Sunt aceeasi liberali care acum împart puterea în guvern cu PSD ?
PSD ul a uitat batjocora la care au fost supusi sapte ani de càtre
liberali si Presedinte ? Sau e un alt PSD ? Iesit din spuma màrii ?
Inocenta personificatà ? Cu vizita de curtoazie a lui Ciolacu acasà la Dàncilà ca sà o întrebe de sànàtate ?

noiembrie 23rd, 2021 at 17:51
adria nicol spune:

2

România triguvernabilà ? Cu un guvern rupt în trei ciosvîrte ? Cu
un Stat esuat si un ex Prim Ministru care se întreabà ” de ce sà nu aibà voie la un apartament de lux dacà actiunile pe care le posedà sunt cîstigàtoare ?” Cu un Presedinte care îndeamnà pe români sà joace golf în plinà pandemie? Cu un fost Prim Ministru beat pe autostràzi americane în tinerete , conform propriilor màrturisiri? Statul esuat este bilantul celor sapte ani de mandat ai Domnului Presedinte? Ce sà creadà „dragi români” despr acestà aliantà monstruoasà , pentru a folosi expresia unui alt fost prim ministru liberal?

noiembrie 23rd, 2021 at 18:07
adria nicol spune:

3

Ce semnificatie poate avea fotografia publicatà de massmedia româneascà în care Presedintele tàrii este anturat de o pleiadà de Generali ? Un pericol despre care nimeni nu avea habar , sà fi fost motivul ? Sau uniforma este un hobby prezidential ? Un general trecut în rezervà , numit Prim Ministru , refuzat de Parlament si iar numit Prim Ministru , repetîndu-se fifura ca în cazul lui Ludovic Orban ? Membru al PNL de cîteva luni , doar ? El reprezintà PNL ul sau, îndeosebi , pe Domnii Iohannis si Cîtu?

noiembrie 23rd, 2021 at 18:28
adria nicol spune:

4

Douà partide , PNL si PSD , care se ceartà ca douà tzatze cu mâinile-n sold , pe ministere , sub privirea amuzatà a UDM iristilor , acesta sà fie Guvernul mult asteptat ? Sau acesta este Guvenunul mult dorit? Sau aceste este , însfîrsit , GUVERNUL MEU?
În toatà aceastà ordine dezordonatà , o decizie remarcabilà a Înaltei Curti de Casatie si Justitie : anularea dosarului întocmit de DNA ( contrasemnat de fosta sefà de atunci, Laura Codruta Kovesi) si eliberarea avocatului Robert Rosu . Instantà care , de altfel , nu i-a recunoscut titlu de Procuror de Parchet General Laurei Codruta Kovesi.Deci , ea are grad de Procuror de Tribunal .
( dintr-un esseu)

noiembrie 23rd, 2021 at 20:26
adria nicol spune:

1

Articolul de azi al lui Ion Cristoiu se citeste facil în registrul „stupore” ! Se vede cà are antrebament hagiografic , are mâna lejerà, îi alunecà penitza în elogii „demne” de tutzàrii lui Ceusescu .
Pentru el Presedintele Klaus Iohannis este întruchiparea marelui jucàtor de sah, care pregàteste zece miscàri înaintea adversarului : un strateg si un tactician fàrà pereche , desigur ! Ion Cristoiu vorbeste despre coalitia care va da Guvernul ca fiind cea mai mare victorie a Presedintelui tàrii di cei zece ani de mandat(e), (desi sunt doar sapte , pînà acum) .

noiembrie 23rd, 2021 at 20:39
adria nicol spune:

2

O ploaie de superlative la adresa Preseditelui , un desmàtz hagiografic (pleonasm !) si nici un cuvînt despre Statul esuat , Statul de sub presedentia Domnului Iohannis !Expresia Statul esuat îi aprtine, cum stim , Presdintelui în functiune !. Ion Cristoiu vorbeste cu o dezinvolturà macabrà despre victoria urisaà a Presedintelui în timp ce în România , conform statisticelor publicate , sunt de cîteva sàptàmâni sute de morti pe zi ràpusi de pandemie !

noiembrie 23rd, 2021 at 20:51
adrian nicola spune:

3

Istoricul Clipei se autotàmâiazà în sef de scoalà ziaristicà , dar el face asta cam de mult , fàrà nici u compex! El a flat din surse sigure cà Nicolae Ciucà face bucuria celor douà bratze electorale aplaudîndu-l în picioare cum se cuvine unui General care va stabiliza tara ! Invocare broastei înghitie cînd esti om politic este o afirmatie cel putin nàstrusnicà ! Broascà sau brotac ? Anesteziat sau zbàtîndu-se ? Istoricul Clipei nu ne spune ! Întretine misterul !

noiembrie 23rd, 2021 at 21:02
adria nicol spune:

4

El considerà viitoarea Coalitie drept cea mai mare vctorie a Presedintelui . Nu spune fatà de cine , care adversar înversunat!
Poate împotriva celui , acelora care au stigmatizat PSD ul cu sinistra sintagmà apartinînd sinistruli Gobbels , „Ciuma rosie”?
Sau poate Victorie împotriva celor care au delarat ràzboi PSD ului si vroiau sà vadà aceastà formatie scoasà din esichierul politicii românesti?

noiembrie 23rd, 2021 at 21:17
adria nicol spune:

5

O mare victorie ? A cui ? A Presedintelui si a celor care au zoit
sapte ani PSD ul ? Propunînd un militar, rezervist de putin timp , prounîndu-l Prim Ministru A DUA OAR0 dupà ce si-a depus strategic mandatul cîteva ceasuri înainte de a se prezenta înaintea Parlamentului ? Toate astea si încà altele , Ion Cristoiu le consider a fi CEA MAI MARE VICTORIE A PRESEDINTELUI? El nu are nici o secundà de ezitare?
Domnul Cristoiu asteaptà cu neràbdare Memoriile (victorioase?) ale
Domnului Klaus Iohannis ! Sigur Ion Cristoiu va figura în caste Amintiri ! Va figura admirativ ! Posteritatea Istoricului Clipei este asiguratà !

(dntr-un esseu)