Iertare și mulțumesc, Israel!   mai 9th, 2022

Ieri după-amiază, la Tel Aviv, la Centrul Cultural Israel-România, a avut loc un eveniment de excepție, organizat de cunoscutul scriitor Teșu Solomovici și desfășurat în prezența multor reprezentanți de marcă ai vieții culturale din Israel și ai vieții culturale internaționale. În cadrul Salonului Internațional de Carte Românească, am avut posibilitatea să lansez noul meu volum „Urmăritori și urmăriți”, scos la editura Evenimentului Zilei. O carte la care au contribuit decisiv Dan Andronic, Alice Barbu și Gilda Popa. Cu acest prilej, mi-a fost decernată diploma „Omul și cartea anului 2021”

 

„Iertare, Popor Ales! Spre mijlocul secolului trecut, o crimă colectivă cumplită a lovit Poporul lui Israel. Holocaustul nu poate fi niciodată uitat. Dar poate fi vreodată iertat? Crimele colective nu sunt iertate! Dar cele individuale? Crimele Holocaustului au fost săvârșite prin acțiune, prin inacțiune sau prin pasivitate. Rudele mele cele mai apropiate au luat parte la activitatea unor organizații antisemite și deci sunt și ele responsabile de Holocaust. În numele morților mei le cer iertare morților lui Israel!

Și în nume propriu cer iertare că am aflat de faptele descrise în această carte atât de târziu…

Sorin Roșca Stănescu”

 

Aceasta este contracorperta cărții, iar discursul meu a debutat cu lectura textului de mai sus. După care am explicat care este interesul pe care această lucrare, realizată în baza a mii de documente obținute de la CNSAS, este unică în felul ei și poate prezenta un interes nu numai pentru israelieni, ci și pentru opinia publică din România. În esență, explic și demonstrez cum biografii extrem de controversate, unele chiar scandaloase, ale membrilor familiei mele, au făcut obiectul unor investigații temeinice și constante desfășurate de-a lungul deceniilor de Siguranța Statului și apoi de Securitate, până la decesul, rând pe rând, al fiecăria dintre ei. Cu excepția mea, care încă mai respir pe acest pământ.

Următoarea lansare va avea loc în București, la Clubul Diplomaților, la o dată care urmează să fie stabilită de către conducerea Editurii Evenimentul și Capital. Iar mai târziu am intenția, împărtășită și de Dan Andronic, să organizez încă o lansare la Brașov, locul în care și-au desfășurat activitatea cele mai multe personaje din această carte. Între timp, mai multe edituri din Israel își exprimă dorința de a traduce și de a publica această carte. Iertare și mulțumesc, Israel!

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii