Proteste cu frâna trasă   septembrie 28th, 2022

Când accelerezi cu frâna trasă, riscul de distruge motorul este enorm. Protestele antiguvernamentale programate în București peste câteva zile riscă să se afle în această situație. Dintr-un motiv cel puțin ciudat, invocat de către asociațiile de pensionari. Și anume că ele nu vor să se asocieze cu un partid politic. Iar partidul politic este AUR. Pentru că AUR este inițiatorul protestelor programate.

Această decizie, anunțată pe mai multe posturi de televiziune de către reprezentanții pensionarilor, este cel puțin stranie. Din mai multe motive. Primul și cel mai important este că coaliția aflată la guvernare, PSD-PNL-UDMR, trage de timp și evită din răsputeri să amelioreze în vreun fel situația seniorilor României. Aceștia reprezintă categoria socială cea mai lovită de efectele multiplelor crize pe care le traversăm. Nu mai intru în detalii. Ele se cunosc. Una peste alta, pensionarii sunt condamnați la o decimare în masă. Lipsa banilor atrage după sine lipsa alimentelor, a medicamentelor, imposibilitatea de a se încălzi pe timp de iarnă și toate acestea sunt upgradate de precaritatea fără precedent a instituțiilor statului dedicate sănătății. De foarte mult timp, acest Guvern, ca și Guvernele precedente, se referă insistent la așa-zisa creștere a pensiilor. Așa-zisa creștere a pensiilor este mereu amânată. Acum este promisă de către decidenții politici începând de anul viitor. Atâta doar că nu este vorba de o creștere. Este la mintea cocoșului. Creștere nu poate exista, decât dacă procentul măririi pensiilor depășește inflația. Ori, până la sfârșitul anului, inflația, conform chiar prognozelor Băncii Naționale a României, ar putea atinge pragul de 17%, în prezent situându-se la 14%. Prin urmare, o creștere a pensiilor ar trebui să reprezinte o mărire a acestora cu aproape 20%. Ceea ce Guvernul nu are de gând să facă. Intenția guvernanților este cel mult o mărire de 10%, începând de anul viitor. Ceea ce înseamnă că situația pensionarilor nu se va ameliora. Este un motiv suficient de puternic pentru ca aceștia să-și manifeste protestul. Iar dacă vocea lor nu este auzită, dacă mesajul lor nu este ascultat, atunci, ca în oricare alt stat democratic, protestul trebuie să se desfășoare în stradă.

Al doilea motiv pentru care seniorii trebuie să protesteze în stradă în cadrul mitingului preconizat este faptul că întotdeauna, oriunde în lume, cel mai calificat inițiator al unor asemenea mișcări de protest este partidul care conduce opoziția. În România, partidul care conduce opoziția este AUR. AUR, prin vocea lui George Simion, a anunțat organizarea unui protest de natură să atragă atenția guvernanților atât asupra situației disperate a unor categorii sociale, cea mai importantă fiind a pensionarilor, cât și asupra măsurilor inadecvate luate de Executiv pentru contracararea crizei energetice și, mai concret, pentru diminuarea costurilor care au devenit insuportabile pentru români. Și din această perspectivă, pensionarii ale căror plângeri nu sunt ascultate au toate motivele să iasă în stradă.

Participarea la mitingul de protest anunțat în București nu înseamnă că cei prezenți se asociază politic cu AUR. Iată însă că reprezentanții pensionarilor au adoptat o poziție nemaiîntâlnită în niciunul dintre celelalte state europene. Momiți de către guvernanți, care le-au promis cândva, pe parcursul săptămânii viitoare, o întâlnire, sperând cine știe ce în urma acesteia, reprezentanții organizațiilor de pensionari au dat sfoară în țară, solicitându-le membrilor lor să nu participe la mitingul inițiat de AUR. La rândul său, George Simion lipește afișe prin București, prin care îi invită pe cetățeni să participe la mișcarea de protest, dar fără ca pe respectivele afișe să apară sigla partidului. Ceea ce înseamnă că și liderul AUR s-a luat după fentă. Nici măcar el nu înțelege că nu e nimic rău ca un partid politic din opoziție să-și asume inițierea unui protest antiguvernamental.

Și ce va urma? Dacă protestul va fi neasumat, el se va transforma într-un talmeș-balmeș. În care se va vorbi pe mai multe voci. Va ieși o cacofonie. Nu m-aș mira să constat că nici celelalte partide din opoziție, cele neparlamentare, căci despre USR nici nu poate fi vorba, nu vor participa la acest protest, deși au toate motivele să o facă. Și mă aștept ca și membrii celei mai noi formațiuni politice, de tip suveranist, Coaliția pentru Națiune, să absenteze, invocând și ei același motiv stupid și anume că nu vor să se asocieze cu AUR.

Una peste alta însă, cei mai mari pierzanți, adevărații păcăliți, vor fi pensionarii. Care nu se vor alege nici măcar cu dreptul de a-și striga în mod public durerea. De a transmite întregii națiuni un S.O.S..

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii