De ce sa plece? De ce sa nu plece?   aprilie 23rd, 2016

srs_edit2-90x90Condamnat definitiv la inchisoare, dar cu suspendare, Liviu Dragnea este invitat sa plece. Sa demisioneze de la conducerea celui important partid. Insusi presedintele Romaniei, Klaus Iohannis ii cere acest lucru. Pe buna dreptate. Dar si Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor si al doilea om in PSD, insista pe aceasta tema. Insa nu pe buna dreptate. Cum este posibil ca aceeasi solicitare sa fie si corecta si incorecta, in functie de autor?

Nici nu mai conteaza cum suna statutul PSD. Nici nu prea are insemnatate daca, in conformitate cu acest statut, poate fi posibil ca un presedinte al acestui partid sa ramana in functie, desi este condamnat definitiv tocmai pentru o infractiune legata de activitatea sa politica. Este un principiu unanim admis ca, intr-o asemenea situatie, persoana in cauza trebuie sa elibereze, de indata, functia detinuta. Chiar daca a fost condamnata pe nedrept.

Evident, atat prima, cat si a doua sentinta pronuntate impotriva lui Dragnea sunt extrem de discutabile. Omul a fost condamnat pentru ca la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu s-au produs o serie intreaga de nereguli. Pentru care au fost condamnati multi activisti PSD. Asemenea nereguli exista, din nefericire, la toate alegerile. Unele sunt facute din neglijenta, altele cu rea-intentie. Toate partidele, daca ar fi cercetate penale, s-ar face vinovate de lucruri asemanatoare. PSD nu face exceptie. Dar procurorii, cat timp Traian Basescu era presedinte si ii manevra, au declansat aceasta operatiune pentru a pedepsi partidul care i-a orchestrat suspendarea. Astfel a ajuns Dragnea sa fie condamnat. O concluzie simplu de tras, cel putin in plan psihologic, este ca, daca intr-adevar Liviu Dragnea ar fi orchestrat o operatiune ampla de fraudare a alegerilor, infractiunea sa ar fi fost atat de grava incat era cu neputinta sa primeasca, nu una, ci doua sentinte doar cu suspendare. Cu atat mai mult cu cat, cea de a doua sentinta este data chiar de Livia Stanciu, presedinte Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cunoscuta drept una dintre “cheile” lui Traian Basescu.

Este posibil ca acest caz penal, Liviu Dragnea, ca si alte cateva cazuri penale consumate pe parcursul acestui deceniu de “Mani Pulite” romanesc sa intre in analele justitiei si sa devina obiect de studiu. Dar asta este una, si politica facuta corect, este alta.

Un om obisnuit ar trebui sa se bucure de prezumtia de nevinovatie. Pana la capat. Si chiar dincolo de capat. In cazul unui om obisnuit nu este nimic anormal ca pana si o sentinta ramasa definitiva sa poata fi pusa in discutie. Si sa fie chiar si contestata daca exista indicii temeinice in acest sens. Dar nu si in cazul unui om politic.

Un om politic sau un om de stat trebuie sa creeze in jurul sau o atmosfera de cinste si de incredere. Si de respect deplin al legii. Acest lucru ramane valabil chiar si daca impotriva lui se produce o nedreptate. Un abuz. A fost pe larg dezbatut acest caz si atunci cand s-a pus problema demisiei lui Victor Ponta. Victor Ponta trebuia sa demisioneze, nu profitand de uriasul scandal generat de tragedia de la Colectiv, ci chiar in momentul in care impotriva lui a fost declansata o ancheta penala. Si asta chiar daca Victor Ponta, dupa acest aspect, este total nevinovat. Trebuia sa o faca pur si simplu pentru ca era premierul unui stat democratic. Al unui stat european. Al unui stat care se autointituleaza drept stat de drept. O actiune penala desfasurata impotriva unui prim-ministru, chiar daca este abuziva, chiar daca este sub comanda politica, pune sub semnul intrebarii intreaga administratie publica centrala. Pune sub semnul intrebarii credibilitatea Guvernului. Poate genera, nu numai neincredere, ci si instabilitate sau chiar haos. De aceea, vinovat sau nevinovat, un inalt functionar public aflat in aceasta situatie trebuie sa procedeze barbateste si sa-si paraseasca, de indata, functia.

La fel stau lucrurile si in ceea ce priveste un om politic. Am enorme semne de intrebare legate de consistenta motivelor care au condus la punerea sub urmarire penala a lui Ludovic Orban. Si nu sunt singurul in aceasta situatie. Dar nu pot sa nu remarc ca Ludovic Orban a procedat corect si, in acest sens, este un exemplu de urmat, demisionand din toate functiile detinute in PNL si renuntand, de indata, la candidatura sa. Si asta dupa o exceptionala cariera politica de peste 20 de ani.

In aceasta situatie, dar mult mai grava se afla Liviu Dragnea. Condamnat, practic, de doua ori la inchisoare. Si cum aratam mai sus, condamnarea este data in urma activitatii sale politice pe care justitia a taxat-o drept infractionala. Nu ar trebui sa conteze faptul ca PSD se afla in plina campanie electorala. Nici nu ar avea de ce. Campania poate sa continue, bine mersi, cu sau fara Liviu Dragnea. Iar o victorie la locale a PSD, in conditiile in care Liviu Dragnea elibereaza functia, ar putea reprezenta o dubla victorie pentru acest partid.

In calitatea pe care o are, de garant al Constitutiei, de presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis procedeaza cat se poate de corect atunci cand, interesat de imaginea acestui stat in fata propriilor cetateni si in fata lumii, ii solicita lui Liviu Dragnea sa demisioneze. Din aceasta perspectiva, Klaus Iohannis este cat se poate de credibil.

La fel cum, aceeasi solicitare, venita din partea lui Valeriu Zgonea, este lipsita de orice credibilitate. De ce? Din simplul motiv ca acesta nu o face pentru ca ar avea solide principii de morala sau pentru ca ar simti nevoia sa se lupte pentru prestigiu PSD sau pentru prestigiul Romaniei, ci, pur si simplu, pentru ca, fiind numarul doi in partid, ii vaneaza postul lui Dragnea.

Indiferent de ceea ce se intampla sau nu se intampla in aceste zile, prin faptul ca Liviu Dragnea a anuntat, in mod ferm, ca ramane la conducerea PSD, el declanseaza o grava criza in partid. O criza pe termen lung. Care va avea, in timp, costuri extrem de mari. Ca asa stau lucrurile, o dovedeste faptul ca in raport cu un scenariu care putea fi anticipat, cel al condamnarii definitive a lui Liviu Dragnea, staff-ul PSD nu s-a intrunit din timp, atunci cand ar fi putut sta cu picioarele in apa rece, ci a facut-o abia cu o zi inainte. Si intr-o maniera precipitata. Si incarcata de compasiune si emotie. Ori, deciziile politice corecte nu se iau niciodata in acest fel.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii