Numărul de dresură de la Cotroceni   octombrie 26th, 2021

Președintele Klaus Iohannis a bătut din nou din picior. Și cu pumnul în masă. Într-o încercare de ultim moment de a executa un număr de dresură. În tentativa sa de a-l domestici pe Superman. De a-l determina să schimbe paradigma. Și să admită că generalul cu patru stele Nicolae Ciucă urmează să ajungă premier. O fi reușit? Citeste tot »

PSD se lasă greu   octombrie 25th, 2021

Pare o logodnă cu năbădăi. Dacă va fi logodnă. Partidul Social Democrat pune condiții grele. Pe care PNL nu prea e pregătit să le onoreze. Și, din acest motiv, prima rundă de negocieri a eșuat. Nicolae Ciucă e în pericol. Să nu facă guvernul deloc. Citeste tot »

Cabinetul de Război   octombrie 24th, 2021

Încet, dar sigur, Klaus Iohannis își instalează Cabinetul de Război. „Cabinetul său. „Războiul său”. „Generalul său”. Dar și „PSD-ul său”. Pentru că, iată, ai lui Ciolacu s-au sucit. Ei spun astăzi că, dacă e război, ei bine, atunci țara trebuie condusă de un Cabinet de Război. Și, în curând, pandemia se va opri. Și când se va opri, vom rămâne fără război, dar cu un Cabinet de Război. Condus de Măciuca lui Iohannis. Citeste tot »

Se aude până la mine fluieratul a pagubă al poporului PSD, cum îi plăcea doctorului Sorin Oprescu să alinte electoratul acestui partid. Cu ce s-a ales de pe urma moțiunii de cenzură? Vom face de îndată o socoteală sumară. Cu ce câștig iese PSD, dând de pământ cu USR și cu Dacian Cioloș, dar susținând în schimb PNL, cu generalul Ciucă la butoane? Și care, la rândul său, e ghidonat de Klaus Iohannis. Susținătorul înverșunat al sintagmei „ciuma roșie”. Citeste tot »

Pleacă Florin Cîțu. Civilul. Și vine la Palatul Victoria Nicolae Ciucă. Generalul. Cu patru stele. Aproape mareșalul. Klaus Iohannis merge până la capăt. Își realizează proiectul. Proiectul lui de țară. Chiar în ziua în care avem o mie de morți Covid. Un om de mână forte va conduce România. Citeste tot »

Din nou, Klaus Iohannis e îngrijorat. Nevoie mare! Și convoacă astăzi la Cotroceni așa-numiții responsabili cu pandemia. Pentru a lua decizii cardinale. Pentru țară. În beneficiul sănătății cetățenilor. A siguranței acestora. Se scarpină în cap căutând soluții. Ca o babă buimacă. Și se face că uită că este principalul responsabil pentru ceea ce se întâmplă. Pentru miile de morți, care nici măcar nu mai au unde să fie îngropați în sacii lor negri. Citeste tot »

Comentarii inchise

Cioloș merge până la capăt   octombrie 19th, 2021

De câteva zile avem doi premieri. Unul interimar. Unul desemnat. Împreună nu fac cât un premier întreg. Iar cele cinci crize se dezvoltă exponențial în fiecare minut. Vestea patetică este că Dacian Cioloș nu se lasă. Merge până la capăt. Vorba lui Barna, dând dovadă de eroismul celor 500 de spartani. Și care e capătul? Audierile de azi? Nu. Votul în plen de mâine. Citeste tot »

Marele tun al micului premier   octombrie 18th, 2021

Faptul că a rămas doar interimar după succesul moțiunii de cenzură, cu alte cuvinte un premier mic, nu-l împiedică pe Florin Cîțu să tragă un nou tun de mari proporții. Fostul său tovarăș de drum, Claudiu Năsui de la USR, știe desigur ce spune, dar exagerează firește când afirmă că jaful pus la cale de șeful PNL, care este totodată șeful interimar al Guvernului, este cel mai mare din istoria României. Năsui pulverizează programul „Anghel Saligny”, pentru care s-ar fi rupt coaliția. Citeste tot »

Comentarii inchise

Cioloș 0.2 nu știe nimic   octombrie 17th, 2021

Dacian Cioloș e la un pas de a-și trece, prin Parlament, guvernul. Se va numi Guvernul 0.2. Conform intenției anunțate de acesta, va fi minoritar și monocolor. Cioloș speră ca parlamentarii să meargă pe minima rezistență. Și să-l susțină. Până atunci are de trecut niște examene. Cel mai important dintre acestea este să demonstreze că știe pe ce lume e. Și că nu umblă cu capul în nori. Din păcate rămâne repetent, chiar înainte de a se confrunta cu Parlamentul.

Umblând ca melcul, cu rucsacul în spate, sugerând astfel că e împovărat de notițe și documente despre cum va guverna România, umblând deci ca melcul din poartă-n poartă, Cioloș repetă, papagalicește, un punctaj dinainte învățat. Ce va face el la guvernare? 1,2,3,4. Iar în poziția numărul 1, invariabil e combaterea pandemiei.

Dacian Cioloș, dacă va reuși să păcălească, a doua oară, Parlamentul României, să obțină deci, a doua oară, votul necesar pentru a guverna, va fi supus, cum este și firesc, de către legislativ, unui tur de întrebări. Este un examen obligatoriu pe care, în mod constituțional, trebuie să îl dea toți membrii unui executiv. Și, normal, va fi chestionat în detaliu în legătură cu modul în care va urma să gestioneze criza sanitară. Cu atât mai mult cu cât aceasta este și prioritatea numărul unu pe care a anunțat-o. Și tocmai a dat cu piciorul unei șanse care i s-a oferit.

Un jurnalist dintre cei încă nemituiți de guvern, sau cine știe, poate mituit de adversarii lui Cioloș, i-a adresat acestuia insistent mai multe întrebări de bun simț, vizând modul în care acesta va înțelege, după ce se va instala la Palatul Victoria, să combată pandemia. Răspunsul la unele dintre aceste întrebări ar fi fost la fel de ușor ca și pseudo examenele pe care le-au dat recent viitorii directori de școli. Dar ce să vezi? Dacian Cioloș a avut o zi proastă. Nu a reușit să răspundă la nicio întrebare, în ciuda insistențelor jurnalistului, și mai ales, în ciuda faptului că voluminosul ghiozdan pe care îl cară în spinare, din întâlnire în întâlnire, sugerează că este doldora cu răspunsuri la uriașa provocare sanitară.

Uluitor este faptul că România, care trece printr-un adevărat carnagiu, din perspectiva numărului de victime ale pandemiei directe, adică oameni răpuși de coronavirus, și indirecte, oameni care nu au fost tratați de alte boli cronice, sub pretextul combaterii pandemiei, a fost condusă la acest capitol de doi miniștrii USR care sunt extrem de apropiați de domnia sa. Și care, chiar dacă nu au vrut sau nu s-au priceput să ia cuvenitele măsuri pentru ca România să nu ajungă campionul lumii în ceea ce privește numărul de morți raportat la numărul de locuitori, cel puțin ar fi putut să fie informați, și să-l informeze și pe Cioloș asupra hibelor din sistem. Pentru că, nu-i așa? Dacă nu știi ce probleme ai, cum ai putea să le rezolvi?

Modul penibil în care Cioloș s-a eschivat și s-a bâlbâit atunci când s-a confruntat cu un jurnalist, care, repet, l-a supus unui examen foarte ușor, dovedește că el nu s-a informat, nu s-a preocupat și nu a cugetat la prioritatea numărul unu pe care a anunțat-o pentru prezumtivul său guvern. Guvern, în care figurează, printre variantele de lucru, și cei doi foști miniștrii USR care au lăsat un prăpăd în urma lor.

Eu nu știu cum și-a promovat președintele Klaus Iohannis examenele și nici nu știu dacă este adevărat sau nu că a intrat la facultate pe motive de etnie, pe o cotă rezervată populației germane și fără a se supune, ca tot românul, unui concurs. Habar n-am care este adevărul. Dar legat de pandemie, știu cu certitudine trei lucruri. 1, că autoritățile caută cu disperare soluții de extindere a cimitirelor existente pentru că nici ele, în calitate de gropari ai statului, și nici groparii gropari, nu mai au unde să-i îngroape pe cei peste 15000 morți înregistrați lunar și trecuți în contul pandemiei. 2, în aceste condiții, președintele Klaus Iohannis, după ce ne-a informat că pandemia nu e pandemie, ci doar o simplă viroză, iar apoi după ce pandemia s-a dovedit a fi pandemie, s-a bătut cu cărămida în piept, anunțându-ne că i-a pus capăt, și că România ar fi fost campioană în raport cu combaterea ei, pentru ca în final să se arate extrem de îngrijorat și excedat de duritatea noului val, căruia sistemul sanitar nu i-a putut face față, ar avea obligația ca măcar acum, când ne-a lovit și o criză politică, să fi reacționat în mod responsabil. Nu cum a făcut. Nu cum a tras de timp. Nu cum l-a numit pe Cioloș, fără să se asigure câtuși de puțin că acesta știe pe ce lume e. 3, iar acum, când deja e prea târziu, măcar acum, după ce Cioloș s-a făcut de râs în mod lamentabil, ar fi poate timpul ca și Președintele României să se trezească din reverie.

Atâta știu, atâta scriu, și semnez. În speranța că Raed Arafat, care a declarat război total presei care semnalează hibele din sistemul sanitar, nu îmi va lua și dreptul la semnătură, după ce mi-a restricționat dreptul la o viață normală. 

Citeste tot »

Comentarii inchise

Călăreții falimentului deliberat   octombrie 15th, 2021

În analiza de ieri am dezvoltat așa-numita temă junk. Respectiv pericolul major ca, peste o săptămână, România să fie declarată stat falimentar de către agenția de rating Fitch. Ceea ce înseamnă că va fi oficializat faptul că țara noastră este incapabilă să-și onoreze obligațiile financiare asumate față de terți. După care intervin FMI și BM, care vor tăia cu satârul și vor scoate la vânzare cele mai importante active ale statului. Am analizat însă prea puțin sau chiar deloc reaua intenție. Cine sunt în definitiv călăreții acestei Apocalipse? Călăreții falimentului deliberat? Citeste tot »

România intră în junk   octombrie 14th, 2021

În 22 octombrie, există riscul major ca agenția de rating Fitch, una dintre cele mai importante la nivel mondial, să scadă nivelul de BBB- al României la ultimul nivel. Junk. Într-o traducere rapidă, înseamnă faliment de țară. Până atunci, mai sunt câteva zile. Care ar putea fi consecințele? Citeste tot »

Înșurubarea Guvernului Zero 2   octombrie 13th, 2021

Se poate instala prin înșurubare la Palatul Victoria un Guvern al cărui partid nu a obținut decât 15% din voturi? Iar în prezent are mult mai puțin? Nu se poate! Ba se poate! Dar în anumite condiții. Condiții cu totul și cu totul speciale. Sunt întrunite condițiile pentru a avea Guvernul Zero 2 monocolor și minoritar? Vom vedea că răspunsul este pozitiv. Citeste tot »

Există o parte bună a deciziei de ieri anunțată de Klaus Iohannis. A scăpat în mod elegant de presiunea timpului. Practic, desemnarea lui Dacian Cioloș candidat de premier poate reprezenta o decizie amânată. Unii simpatizanți ai președintelui consideră însă că acesta ar fi făcut o mișcare iscusită pe tabla de șah politic. Că ar fi reușit, printr-o singură lovitură, să pună la colț toate forțele politice. Și să le fezandeze în vederea loviturii viitoare. Așa să fie? Cât câștigă și cât pierde Klaus Iohannis făcând  desemnare aparent neașteptată? Citeste tot »

După o lungă și nesuferită perioadă de izmeneală, în fine, PSD, prin vocea autorizată, poate că mult prea autorizată a lui Vasile Dîncu, ne confirmă un adevăr crunt: PSD nu vrea nici în ruptul capului la guvernare. În orice caz, nu acum. Calculul este cu totul și cu totul diferit de cel făcut de electoratul acestui partid. Calculul PSD este să reia guvernarea atunci când vor avea loc alegeri. Și punct. Citeste tot »

Soluția Cîțu la criza de energie   octombrie 10th, 2021

Populația României este îngrozită. Pe drept cuvânt. Toți specialiștii atrag atenția că în această iarnă ne vom confrunta cu una dintre cele mai mari crize de energie din istoria recentă. Iar primul instinct al cetățenilor este să se gândească la facturi. Cum vor plăti curentul și gazul, în condițiile în care vine valul prognozat de scumpiri? De unde vor face rost de bani pentru a ieși din iarnă? Ei bine, Florin Cîțu a găsit soluția. Citeste tot »

În definitiv, pentru ce atâta tărăboi? Care este miza? Cui îi folosește? Ce proporții iau pagubele create pe parcursul derulării și acutizării crizei politice? Cine achită nota de plată? Citeste tot »

Șantajul cu greva prezidențială   octombrie 7th, 2021

Situația începe să se lămurească. Președintele Klaus Iohannis și-a precizat până la un punct intențiile. A intrat în grevă prezidențială. Și va rămâne în grevă cât vrea. Și va ieși din grevă doar atunci când se va forma o majoritate pentru „Guvernul lui”. Cu alte cuvinte, nu mediază nimic. Nu propune absolut nicio soluție concretă. Ci doar în plan subliminal. Stă la pândă, până când se va degaja acea formulă de ieșire din criză pe care și-o dorește. Citeste tot »

Fătălăii din fruntea României   octombrie 6th, 2021

În plină criză, pe care o recunoaște și pe care a provocat-o, președintele Klaus Iohannis își ia un scurt concediu. După care intră în prelungiri. Liderul PNL, cel mai demis premier din toate timpurile, Florin Cîțu, o ține gaia-mațul cum că el s-ar da de trei ori peste cap și ar rămâne încă ani de zile la Palatul Victoria. Iar acoliții îi țin isonul. Liderul opoziției, Marcel Ciolacu, propune un plan suprarealist, ca să nu-i spun nerealist, de ieșire din criză. Și acesta este doar începutul. Citeste tot »

Panica împinge PNL la infracțiuni   octombrie 5th, 2021

E deja un fapt cunoscut. George Simion, copreședinte AUR, a făcut plângere penală la DNA, invocând faptul că cinci parlamentari ai partidului pe care îi reprezintă au fost contactați de parlamentari PNL, solicitându-li-se să nu se prezintă azi la votul pe moțiunea de cenzură. În schimb, aceștia urmau să fie recompensați pentru protejații lor cu funcții bine plătite în deconcertate. Cinci tentative de mituire, care, în principiu, întrunesc toate elementele unor grave infracțiuni. Ce urmează? Citeste tot »

I-a șocat pe mulți cu certitudine ultima afirmație tranșantă făcută de președintele Klaus Iohannis. La scurt timp după tragedia de la Constanța, soldată cu mai multe victime omenești, președintele României a caracterizat statul, pe care are pretenția că îl conduce, drept unul eșuat. Oare ce l-a determinat să expună concluziile unei judecăți care, cel puțin aparent, îl descalifică? Citeste tot »