Alternativa la imperiul răului   septembrie 27th, 2023

Provenită dintr-o familie bună – pentru comuniști extrem de rea – Mona Vrăbiescu Kleckner s-a simțit izgonită din imperiului răului. Și s-a refugiat acolo unde credea că se află imperiul binelui. În Statele Unite. Unde a făcut o impresionantă carieră. După decenii întregi de experiență, de studii aprofundate, după mai multe cărți de analiză pe care le-a scris, cărți de mare succes, se prezintă astăzi în fața concetățenilor ei din România cu o uluitoare sinteză. O sinteză despre toate administrațiile americane din 1989 până în prezent. Inevitabil, descoperă că dacă a existat și există un imperiu al răului, nu este obligatoriu să existe și un imperiu al binelui. Astfel încât octogenara își permite să facă o radiografie severă, necruțătoare chiar, a tuturor administrațiilor americane. Citeste tot »

O academie de AUR?   septembrie 26th, 2023

Nimeni nu se aștepta ca un partid lansat relativ recent pe scena politică, împotriva căruia se desfășoară nenumărate tentative de marginalizare și chiar de demonizare, să lanseze pentru prima dată în istoria recentă a României proiectul unei academii politice. O academie care să-i pregătească pe viitorii lideri ai acestui partid. De la Partidul Comunist Român, care a întemeiat Academia de Studii Politice „Ștefan Gheorghiu”, unde-și pregătea cadrele de nădejde, niciun alt partid din această țară nu a mai inițiat un asemenea program. În 1990, o tentativă relativ repede abandonată a inițiat PNȚCD. Însă programul de pregătire al „cadrelor” s-a cantonat de fapt la o inițiere a acestora în ceea ce privește prestația lor în campania electorală. Asistăm la un nou fenomen? Și dacă da, cum se explică el? Citeste tot »

Primele Doamne ale României   septembrie 25th, 2023

Pe măsură ce suveranitatea se diluează, din nevoia de a demonstra contrariul, prin pantomimă, viitorul președinte al acestei țări este pus în situația de a fi din ce în ce mai prezent peste hotare. La asta contribuie desigur și noua poziție geostrategică a țării noastre. În consecință, statutul Primei Doamne va crește în importanță. Este firesc ca, încă de pe-acum, să ne punem întrebarea cine va fi viitorul președinte al României. Pe marginea acestui subiect se fac speculații din ce în ce mai îndrăznețe. În același timp însă, putem ajunge la un răspuns corect și dacă încercăm să descoperim cine va fi viitoarea Primă Doamnă. Citeste tot »

Imposibila reformă   septembrie 24th, 2023

Ca de fiecare dată, Direcția Națională Anticorupție marchează apropierea alegerilor. Și extrage cu penseta nume din ce în ce mai sonore din interiorul puterii. Și al opoziției. Urmând un traseu, nu se știe de cine, desenat. Dar în niciun caz întâmplător. Ieri a venit rândul lui Dumitru Buzatu, președintele cu mare vechime al Consiliului Județean Vaslui. Buzatu a călcat pe bec. Extrem de grav. DNA nu a inventat acest dosar. Nici nu avea de ce. Într-un fel, era la vedere.  Citeste tot »

O țară de zombie   septembrie 22nd, 2023

Asta va deveni în curând România. În prezent, unul din patru români este afectat direct sau indirect de efectele consumului de droguri. Iar numărul victimelor crește exponențial. Nu mai suntem de mult o țară de tranzit. Nici măcar de consum. În România, în sate și orașe se cultivă marijuana, au fost create centre industriale de producție și rețele oficiale, nu numai neoficiale, de distribuție. Dacă mai e ceva de făcut, ce e de făcut? Citeste tot »

Iată o întrebare pe cât de dramatică, cred eu, pe atât de oportună. Dacă îi dăm o șansă lui Marcel Ciolacu de a supraviețui cu Guvernul său, îi dăm în același timp și o șansă României? Da sau nu? Dacă Executivul cade, acum sau mai târziu, care este motorul de rezervă de care dispune România? Există o posibilitate cât de mică de a pune această țară din nou pe șine? Stă această posibilitate în mâna Guvernului Ciolacu? Citeste tot »

Președintele Klaus Iohannis, în plin regim de austeritate, a mai dat o gaură la bugetul statului. Netransparentă. Dar evidentă. Șocantă. Scandaloasă. Conform obiceiului adoptat de el în cel de-al doilea mandat, s-a deplasat din nou în străinătate cu o aeronavă de lux. Iar informațiile privind costul sunt ca de obicei secretizate. Citeste tot »

Comentarii inchise

OMV Petrom sfidează statul român   septembrie 19th, 2023

Așa ceva s-a văzut destul de rar. Ca o societate comercială, nu contează cu ce capital, român sau străin, să-i dea șah guvernului care reprezintă statul în care realizează profituri de sute de miliarde. A comis-o ieri OMV. Și parcă pentru a turna gaz peste foc, fostului ministru al Energiei, Virgil Popescu, i-a ieșit un porumbel pe gură. A recunoscut pe față că mai marii OMV au făcut presiuni, încercând să manipuleze Executivul României. Citeste tot »

Comentarii inchise

Viitorul Ucrainei e sumbru   septembrie 18th, 2023

El s-a decis la Washington. Casa Albă a desemnat un reprezentant special, a cărui misiune principală vizează ceea ce urmează să se întâmple cu acest stat după încheierea războiului. Iar planul expus este suficient de clar. Ucraina va fi cuplată la Statele Unite și va rămâne decuplată de Uniunea Europeană. Citeste tot »

Comentarii inchise

Trei mări, trei proiecte gigantice   septembrie 17th, 2023

Ar fi bine să fie adevărat. Ar fi bine ca cele trei proiecte generate de „Inițiativa Celor Trei Mări” să nu rămână doar pe hârtie. Dacă ele chiar se vor întâmpla, abia atunci România va fi înfiptă cum trebuie pe harta Europei și pe harta lumii. Este vorba de canalul navigabil Gdansk – Galați, de cei 1700 de kilometri, un drum rutier expres, care va lega România de Polonia, precum și de o cale ferată de 3663 kilometri, Constanța – Gdansk. Și totul ar urma să înceapă. Să înceapă cât de curând.  Citeste tot »

Noii dumnezei   septembrie 15th, 2023

Un magistrat extrem de experimentat, pe care ani de zile l-am apreciat fără rezerve, aflat în fruntea organizației judecătorilor, mi-a comunicat, nu cu multă vreme în urmă, o opinie înfiorătoare. Și anume că între noi și Dumnezeu nu mai există decât judecătorii. Firește, am fost șocat. Și de atunci mă tot gândesc cum de oameni cu scaun la cap au decolat într-un asemenea hal și au ajuns cu capul în nori. Și inevitabil sunt silit să fac o comparație între veniturile extrardinar de mari ale acestora și cele necuvenit de mici ale dascălilor. În definitiv, cu ce sunt dascălii mai prejos? Citeste tot »

Comentarii inchise

Frica de AUR naște monștri   septembrie 14th, 2023

Așa-zisul „Bloc democratic” este un exemplu cât se poate de concludent. Oare de ce negociază social-democrații cu liberalii crearea unei coaliții la alegeri, care teoretic ar putea să-i readucă la putere? E doar de dragul puterii? E doar din dorința de a continua administrarea României în maniera în care ea se desfășoară acum? Sau motivul real și decisiv e altul? Citeste tot »

Comentarii inchise

Ieri, cunoscutul jurnalist, istoric și analist Bogdan Jelea a oferit pentru un public restrâns, dar bine ales, o dizertație de excepție. Pe marginea lucrării sale de doctorat despre populismul la români. În final, lucrarea sa de doctorat a primit din partea unor profesori de mare prestigiu nota maximă. Citeste tot »

Comentarii inchise

Noua struțocămilă   septembrie 12th, 2023

Este la ordinea zilei o discuție, mai degrabă o speranță, că după alegerile legislative social-democrații și liberalii vor putea forma, împreună cu deputații, alții decât cei maghiari, o majoritate capabilă să guverneze. Este posibil? Și dacă da, cum va arăta noua struțocămilă? Citeste tot »

Comentarii inchise

Uriaș dezmăț românesc la Washington   septembrie 11th, 2023

Pe sume colosale de bani publici. Chiar în momentul în care Guvernul se dă de ceasul morții pentru a umple găurile din buget. Este o operă, la propriu și la figurat, a lui Andrei Muraru, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite. Sub pretextul comemorării victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie. De fapt, în scopul autopromovării sale ca viitor prezidențiabil. Citeste tot »

O schimbare dramatică. Istorică și geostrategică totodată. Pentru moment, marea mutare se preconizează. Ea este generată de un eșec – cred eu, planificat – al Turciei și totodată de un succes de mari proporții, tot planificat. Citeste tot »

Marea incandescentă a celor Trei Mări   septembrie 8th, 2023

Aceasta este în acest moment Marea Neagră. O mare incandescentă. Gata să explodeze. În care, chiar în timpul desfășurării lucrărilor summitului Inițiativei celor Trei Mări, aviația Federației Ruse, completată de marina ei militară, atacă în forță întreg perimetrul Insulei Șerpilor. Blocând practic ultimul culoar de care dispunea Ucraina pentru evacuarea navelor încărcate cu grâu și blocate în propriile porturi. În acest an, recolta Ucrainei este de 80,5 milioane de tone. Pe calea ferată, transportul acestora ar costa mult prea mult. Pe cale aeriană, nu se poate în niciun fel. Iar în ecuație nu au mai rămas decât Dunărea și faimoasele autostrăzi românești. Iar la limită Croația. Marea Neagră stă să explodeze. Citeste tot »

Fenomenal! Ucraina a amenințat cinci state ale Uniunii Europene în principal și Uniunea Europeană în ansamblul ei cu un proces la Curtea Europeană de Justiție. Prin care să obțină penalizarea Uniunii Europene, a celor cinci state între care se numără și România, uriașe despăgubiri financiare și comercializarea fără taxe vamale și fără niciun fel de restricții a produselor sale agricole. Poate face acest lucru? Dacă da, cu ce șanse de reușită? Și cu ce costuri în plan politic și moral? Citeste tot »

După lichidarea lui Evgheni Prigojin, există semnale cât se poate de consistente că Vladimir Putin face eforturi pentru a-l împinge în față pe Viktor Bout. „Lordul Armelor”. Un film celebru, jucat de Nicolas Cage, în care a fost prezentată imaginea celui mai mare traficant de arme din istoria modernă a lumii. Acum, el pare omul potrivit la locul potrivit. Adică la comanda armatei de mercenari Wagner. Ce-l recomandă? Citeste tot »

Comentarii inchise

PNL, de tot râsul   septembrie 5th, 2023

Premierul Marcel Ciolacu joacă cu demisia pe masă. Își asumă răspunderea. În numele său și al Guvernului. Pentru legea austerității. Cu care mulți dintre peneliști sunt în dezacord. Dar totuși, sub presiunea lui Ciucă, au aprobat. Și, după, unii liberali s-au opărit. Și transmit avertismente de tot râsul. Citeste tot »

Comentarii inchise