17 iulie 2009   iulie 17th, 2009

       Dintre primele comentarii ale cititorilor, pe care le regasesc in acest blog, imi retine atentia cel referitor la statutul judecatorilor in Romania. Un cititor imi atrage atentia ca magistratii pe care eu ii apar nu sunt deloc imaculati. Ca si-au pus salarii nerusinat de mari iar actul lor de justitie este nedrept. Pentru infractiuni marunte, exista cetateni condamnati la ani grei de inchisoare, in timp ce autorii marilor fraude scapa cu fata curata.

       Fara sa vrea, interlocutorul meu si-a insusit unele elemente din retorica Presedintelui Traian Basescu. Acesta, profitand de confuzia creata pe tema salariilor si sporurilor de care beneficiaza judecatorii, a lasat sa se inteleaga, cu rea intentie si in termeni destul de expliciti, ca magistratii se afla intr-un grav conflict de interese. In ce sens? Beneficiind de faptul ca ei reprezinta Justitia, si-au marit veniturile pe calea unor procese judecate de ei insisi. In realitate, facand asemenea afirmatii, Basescu nu a dorit altceva decat sa-i discrediteze pe judecatori. Care  este adevarul? Acestia au contracte de munca la fel ca si toti ceilalti cetateni. Contractele de munca prevad un venit fix, care este salariul, la care se adauga sporuri. Nu discut acum cuantumul. Daca salariile sau sporurile sau si una si alta sunt prea mari, este o alta tema, care poate fi si ea abordata. In acest moment, pentru discutia la care ma provoaca interlocutorul meu, este suficient sa fac precizarea ca un contract, fie el si de munca, este legea partilor. In cazul nostru, contractul face legea care guverneaza relatia dintre Ministerul Justitiei si magistrati. Bun sau rau, el trebuie respectat. Cine a incalcat contractul? Ministerul Justitiei.

       Magistratii, in calitatea lor de angajati, au facut ceea ce face orice angajat intr-o asemenea situatie. Au dat in judecata Ministerul. Si unde puteau s-o faca in alta parte decat la tribunal? Este o minciuna faptul ca ei se afla intr-un conflict de interese. Si o alta minciuna este ca magistratii si-au acordat, pe aceasta cale, venituri suplimentare. O minciuna prezidentiala.

       Cat priveste dreptatea impartita de Justitie, aici sunt multe de spus. Prima afirmatie pe care doresc sa o fac este ca, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, exista foarte putine procese pierdute din vina magistratilor romani. De cele mai multe ori, in situatiile in care statul a trebuit sa plateasca, de vina este cate o lege stramba, aflata in dezacord cu normele europene, sau modul in care au procedat procurorii. Care incalca frecvent dreptul la aparare. Asa ca si aici avem de-a face tot cu o minciuna lansata de Traian Basescu.

       Dar de ce scapa marii rechini? Din doua motive. Unii scapa pentru ca sunt falsi rechini. Respectiv sunt oameni bogati sau foarte bogati care insa nu au incalcat legea dar au refuzat sa cotizeze in favoarea unor politicieni, fie sunt pedepsiti pentru ca fac parte dintr-un grup de interese ostil. A doua categorie sunt cei vinovati de mari fraude dar nedovediti prin probe de catre procurori. Acestia ori inchid dosarul, printr-o solutie de incepere a urmaririi penale, ori risca si fac un rechizitoriu pe care il inainteaza instantei. In aceasta ipoteza, instanta descopera fie ca nu exista probe suficient de consistente, fie ca le-au fost incalcate drepturile. Uneori, procurorii fac acest lucru nu din slaba pregatire, ci in mod intentionat, pentru a-i face scapati pe marii corupti dar nu pe mana lor, ci pe mana judecatorilor.

       A-i demoniza pe judecatori, inclusiv pe cei care fac parte din Consiliul Superior al Magistraturii, este o mare prostie. Contraproductiva in raport cu dezvoltarea institutiilor democratice.

       Justitia nu este niciunde perfecta. Si, cu atat mai putin, in Romania. Ea trebuie, insa, sa se bucure de respectul cuvenit. Si de autoritate. Pentru ca este o putere in stat. Singura solutie pe termen mediu si lung pentru a avea o Justitie mai buna este depolitizarea procuraturii. Atata timp cat, in ierarhia lor, procurorii sunt numiti de oameni poltici, in esenta de Executiv sau institutia prezidentiala, ei vor face jocul acestora. Nu al unei justitii independente. Vezi cazurile Daniel Morar si Codruta Kovesi. In al doilea rand, solutia este o concentrare a resurselor in directia perfectionarii profesionale a magistratilor. In al treilea rand, modernizarea Justitiei. Pe care Monica Macovei si urmasii ei au pus-o la zid.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

2 comentarii

august 24th, 2009 at 18:11
Neica NIMENI spune:

Domunile Sorin Rosca Stanescu, mergeti inainte, nu va uitati la analfabetii care va admonesteaza.
Ignorati-i.Sunt saraci cu duhul si nu stiu ce fac.De faptul ca habar n-au pe ce lume traiesc tifosii lui ,,base-s’traiti bine” nu ma indoiesc, dar de faptul ca stiu bine limba romana, sau ca au fost zilnic la scoala si nu au stat la fumat in latrina de la scoala, parca DAAA! Ce sa mai vorbim de veridicitatea si logica afirmatiilor ce le fac agaricii?!!!; toti prostii isi dau cu parerea despre fotbal, politica si securitate.Oricum ponderea comentariilor facute de agaricii lui basescul e in scadere ! Cand foamea ii va ascuti ca pe cainii maidanezi probabil isi vor da seama si ei ca mare dreptate ati avut cand ati spus: ,,In Romania criza se va sfarsi odata cu basescul”. Insa, s-ar putea sa fie cam tarziu.Succes!

august 27th, 2009 at 16:10
Neica NIMENI spune:

Mai NASULE-Prostanule, mai citeste odata ce ai scris, uite te ajut eu-” Poti sa scrii ce vrei tot un mare securist esti si un mare dobitoc.Tot Basescu o sa iasa presedinte ca sa muriti toti de ciuda.Aia nu sint in stare de nimic toti sint niste prostanaci asa ca next time…..peste cinci ani” Acu’ fii atent aci la neica:
-Ma voi astia de il pupati in gaoaza pe base, o sa muriti ofticati si prostanacii vor jubila; romanii s-au trezit si il trimit in 3 luni la rampa de gunoaie a tarii, iar in next time, adica de la 30 nov. 2009, vreo 4-5 ani, nu stim cati vor fi, base care merge la pensie va da cu subsemnatul la DNA-ul lui drag, in fata unui procuror de asta data pus de aia prostanaci. Asa cum a facut si el, de fapt!