Dan Ioan Popescu: ”Drama PSD e ca au inceput sa il abandoneze sindicatele” aprilie 22nd, 2010
de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics
Fostul ministru pesedist Dan Ioan Popescu atrage atentia asupra unui fenomen mai putin comentat, in ultimele zile, dar cu un impact devastator asupra PSD, anume abandonarea tot mai evidenta a acestuia de catre sindicate, o premiera in existenta partidului.
Sindicatele migreaza catre UNPR
Reamintim ca, recent, liderul PSD, Victor Ponta, a anuntat ca, anul acesta, 1 Mai nu va mai fi celebrat cu mici si bere, ci prin proteste sociale, la care a invitat, in scris, sa se alature, marile centrale sindicale. Nu numai ca acestea au refuzat ostentativ, declarand, prin vocea lui Marius Petcu, de la CNSLR-Fratia, ca nu vor sa se aseze in trena niciunui partid, dar au somat PSD chiar sa isi ceara scuze sindicalistilor, pe care i-ar fi jignit. Pozitii similare au avut Bogdan Hossu, de la Cartel Alfa, iar apoi Dumitru Costin, de la BNS.
Dan Ioan Popescu, demnitarul care s-a ciocnit cel mai mult de sindicate in perioada cand era ministru al Economiei, deci un specialist in domeniu, afirma, intr-o declaratie data Inpolitics, ca ”Este pentru prima oara cand sindicatele refuza sa sustina actiunile PSD, si, probabil, tot pentru prima oara cand PSD discuta cu sindicalistii prin scrisori si nu prin viu grai. Este foarte stranie si ingrijoratoare aceasta situatie, pentru ca, acum doi ani, prin noiembrie, imi amintesc cum s-a perfectat un amplu acord intre aceeasi CNSRL-Fratia si PSD, fara teama asezarii ”la trena partidelor”. Iar PSD se angaja sa preia mesajele sociale ale confederatiei, astfel incat sa se asigure un mesaj comun, in conformitate cu doctrina social-democrata. Un dialog firesc, un parteneriat firesc. Si imi mai amintesc cum doamna Eugenia Barna, vicepresedinte al CNSLR-Fratia, era desemnata, in aplauze, candidat al PSD pentru parlament, unde a si ajuns. Acum, aflu ca doamna Barna a plecat la independenti si nimeni nu s-a intrebat cum si de ce. Nimeni nu s-a intrebat cum a ajuns PSD, cel mai mare partid de mase, sa fie tratat cu refuz de catre sindicatele altadata prietene. Nu am auzit reactii pe masura la aceasta disociere de social-democrati, nu stiu sa se fi discutat pe larg, la partid, despre consecintele acestei situatii fara precedent. Poate aici este marea problema a PSD. Daca nu mai poate ajunge, prin dialog, nici la reprezentantii celor care muncesc, cum va ajunge direct la inimile votantilor traditionali ai stangii, pentru a le cere votul? Daca sindicatele nu mai recunosc PSD, catre cine se vor indrepta sa le sustina? Cumva catre noua vedeta a stangii, partidul independentilor? Ar fi dramatic pentru PSD sa se intample asta. In partea stanga a esichierului, daca ai pierdut marile centrale sindicale, ai pierdut tot. Vreau sa fiu cat se poate de clar: nu am de gand sa ma mai intorc vreodata in PSD sau in politica, in general, dar nu pot sa nu remarc, ca un fost membru, situatia actuala a acestui partid care, dupa parerea mea, si nu numai a mea, a furnizat cea mai performanta guvernare si cea mai mare stabilitate sociala, din ultimul deceniu si jumatate”.
Mitrea isi face si el bagajele sa paraseasca PSD
Trebuie amintit, in context, faptul ca independentii lui Gabriel Oprea, la care a aderat si fostul lider sindical Marian Sarbu, au anuntat deja ca deruleaza ample tratative cu marile centrale sindicale, existand indicii ca structurile teritoriale ale noului partid vor fi puternic sustinute de catre reteaua sindicala. Exista, de asemenea, semnale in PSD potrivit carora, in curand, va parasi barca PSD, in favoarea celei a UNPR, ultimul mare sindicalist ramas, din garnitura sosita in partid la jumatatea anilor 90, l-am numit pe fostul ministru Miron Mitrea.
4 comentarii
Aura spune:
Drama PSD are nenumarate alte fatete. Pe langa pierderea sindicatelor, mai sunt si problemele din teritoriu, cu baronii. In Braila, de exemplu, presedintele CJ si totodata al PSD local, dupa ce ca face ce vrea el cu bugetul judetului, se poarta ca un interlop. Zilele trecute, a amenintat un jurnalist ca va pune doi indivizi sa-l bata.
http://brailanews.blogspot.com/2010/04/gheorghe-bunea-stancu-ameninta-ca-va.html
d-usa-atlanta spune:
Oare pe cine reprezinta UNPR ? Cate voturi au obtinut toti membrii noii formatiuni ca sa faca parte din Parlament ? Cum s-au prezentat la alegeri ?Ce au de spus cetatenii care i-au votat ca reprezentanti ai altor partide si acum se trezesc ca sunt „cu catel si purcel”in alta barca ? Cei ce au votat reprezentanti PNL(deci dreapta)ce au de spus acum cand sunt reprezentati intr-un partid de centru stanga,unde s-au refugiat „rebelii” de toate orientarile politice ? Acestea sunt probleme cu adevarat importante la care trebuie sa se gaseasca un raspuns.Acest partid hibrid a ocupat niste locuri in parlament pe usa din dos.Acesti parlamentari trebuiau exclusi din Parlament din moment ce au tradat increderea electoratului care i-au votat.Ei se numesc „independenti”deocamdata,dar independentii care au obtinut voturile cinstit,candidand din aceasta postura,ce au de spus.Cate grupuri de independenti sunt in Parlament.
Eu consider ca aceasta problema trebuie tratata serios de comisia constituita pentru revizuirea Constitutiei,iar Regulamentul de organizare si functionare a Parlamentului si Camerei sa specifice clar ce se intampla cu alesii care intr-un mandat schimba „barca”.
In alta ordine de idei intreb ,PD-L este sau nu strain de aceste manevre ?.Si tot eu raspund,NU !
Astfel,partidul bolsevizat(vorba tatucului lor)au reusit sa sparga stanga tratidionala cu aceasta struto-camila !
Trist este ca sindicatele se preteaza la aceste jocuri murdare.
Nu-i de mirare,avand in vedere ca la noi sindicatele reprezinta masele populare doar cu vorba,liderii fiind la fel de avizi dupa putere si bani nemunciti ca si onor parlamentarii nostrii.
Daca cineva va dori ca treaba sa mearga bine pe viitor,trebuie schimbate din temelii toate structurile sindicale si alesi oameni care cu adevarat sa fie reprezentantii celor ce muncesc.Altfel se alege praful si pulberea de tot si toate si ne intoarcem la sindicatele de pe vremea comunismului care reprezentau formal clasa muncitoare,avand ca atributii urecherea celor care nu respectau linia partidului,distribuirea biletelor de tratament si odihna,cadourile de Mos Gerila si alte acareturi, gen Armata Salvarii de aici din USA.
roman polanschi spune:
Nu mai citesc articolul ,imi ajunge titlul !
Pai nu ati facut voi privatizarile cu toata industria Romaniei ?
Nu ati aruncat la fier vechi industria cu tot cu oameni ?
Nu voi ati incurajat medicii de intreprindere sa pensioneze medical pe oricine o cere ?
Care sindicate ?
A ti inebunit ?
cosmescu spune:
asa este, liderii nu mai pot sa-i inteleaga pe membrii de sindicat,sunt prea satui, ghiftuiti,burghezie sindicala,de aceea actiunile sindicale sau transformat in revolte spontane,ca cea de la RATB,cand protestatarii nu mai aveau incredere in liderii de sindicat,nu stiu unde pleaca mitrea, de ce a plecat marian sarbu,ei de mult nu mai reprezinta sindicatele,au si uitat ce este aia un sindicat,sunt politicieni si vor functii in partid, DAR, sindicalistii,cei de rand, marea masa de infometati,se vor revolta cu si fara acordul confederatiilor sindicale iar revoltele lor sunt actiuni de stanga,chiar daca PSD nu poate sa-i stranga sub aripa lui, de altfel PSD va acumula puncte fara sa faca nimic,deoarece foametea si saracia erodeaza foarte puternic PD_L,iar masurile BOC-iste pun paie pe foc zilnic,orice ar face basescu sa deturneze atentia poporului la alte probleme.Azi am auzit niste batrani, pensionari,care glumeau astfel: Ce mai faci? zice unul….Uite nu mai pot sa dorm si sa mananc de grija constitutiei, ma preocupa constitutia si ziua si noaptea…a raspuns altul……asta este poporul.http://fratiasindicat.blogspot.com/