Regalul Sir Elton John, o ceremonie cu sânge albastru   iunie 15th, 2010

Elton-John-layout-27.04.

Vocea de aur a britanicilor, Sir Elton John, a păşit din nou pe meleagurile româneşti după o absenţă de şapte ani, oferind un spectacol impecabil celor peste 8.000 de spectatori care s-au delectat cu bine cunoscutele sale hituri “No sacrifice”, “Candle in the wind” şi “I’m still standing”.

Concertul de pe 12 iunie îşi merită pe deplin titulatura de prim concert al verii, Piaţa Constituţiei devenind, prin mulţimea de scaune albe, prin devoratorii de îngheţată şi prin mireasma de tei din apropiere, un spaţiu care vestea iminentele vacanţe şi concedii.

Speriaţi de valul de căldură din ultimele zile, admiratorii lui Sir Elton John au început să-şi revendice locurile în acelaşi timp în care urca pe scenă trupa din deschidere, VH2, mai precis la ora şapte, deşi intrarea se putea face încă de la ora patru.

Dezorientaţi de numărul impresionant de culori în care era împărţit întregul perimetru de scaune, culori care corespundeau categoriilor de public plătitor sau nu de bilete, majoritatea spectatorilor au găsit cu greu calea către scaune, preferând să comenteze dezaprobator.

Aşa se face că Piaţa Constituţiei a fost populată de purtători de brăţări roşii, albastre, verzi, negre, mov, galbene, roşii cu picăţele sau albastre cu cercuri albe, încât îţi trebuia, pentru descifrarea lor, să consulţi o legendă.

După ce a mulţumit publicului plătitor de bilete şi după ce l-a îndemnat să se mişte pe ritmurile VH2, Gabriel Cotabiţă şi Pocorschi au dat tonul cântecelor de dragoste cu “Imposibila uitare”, “Să crezi în tine” şi “Dacă n-ai iubi”.

Piesa “Trece vremea” a fost dedicată revenirii lui Elton John pe scena din România, dar încercarea lui VH2 de a face publicul să cânte refrenul nu s-a soldat cu prea mult succes.

În cele 40 de minute până la venirea lui Elton John, un vecin de scaun îi spunea soţiei sale, văzând cum o persoană din staff-ul artistului ştergea praful de pe pianul Yamaha: “Ia uite nevastă cum se şterge praful! Învaţă şi tu de la el cum să ştergi mobila din casă”.

La 8 şi 20, zâmbitor, într-un frac cu paiete colorate şi cu o singură pereche de ochelari de culoare albastră pe nas (deşi la bulgari ceruse 300 de perechi), Elton John şi-a ocupat locul în faţa pianului şi a început să facă ce ştie el mai bine, anume să cânte.

“Saturday Night’s Alright (For Fighting)” a deschis apetitul fanilor pentru muzica Elton John iar înainte de debutul piesei “Levon” artistul a ţinut să salute publicul: “Good evening Bucharest, it is a pleasure to be here”.

De reţinut că după fiecare piesă artistul respecta acelaşi ritual: lua o gură de apă şi se ridica, asemeni unui adevărat gentelman, mulţumind prin plecăciuni publicului din “stânga, dreapta şi centru”.

Spre deosebire de alte concerte filmate live şi redate pe ecranele laterale scenei, secvenţele de la acest concert au fost clare şi de-a dreptul artistice, unghiurile de filmare redând nu numai poziţia muzicienilor cât şi emoţiile din spatele acestora: clapele pianului Yamaha sau desenele amuzante cu mesaje precum “God Bless you all” de pe tobele lui Nigel Olsson.

“Madman across the water” a fost pentru mine atracţia serii, o piesă nu foarte cunoscută a artistului, un dialog Led Zeppelin între chitara electrică şi pian, o bijuterie compoziţională de 9 minute care semănă cu o lecţie despre geneza sunetelor şi care nu a plictisit, din contră, a ţinut cu sufletul la gură audienţa.

Au urmat piesele “Tiny Dancer”, „Philadelphia Freedom” şi “Goodbye Yellow Brick Road” care au animat publicul şi l-au determinat să danseze până spre final, în ciuda aerului greu şi a umezelii din atmosferă.

„Sacrifice”, „Sorry Seems to Be the Hardest Word” sau „Candle in the wind” au emoţionat fanii prezenţi care se legănau melancolic în ritmului muzicii şi mişcau în aer luminiţe portocalii.

Elton John a urmărit să ducă publicul de la agonie la extaz, trecerea de la bucurie la tristeţe fiind atent dozată de britanic astfel încât termenul „plictiseală” să nu poată interveni.

“Bennie and the Jets” şi “The Bitch is back“ au readus veselia şi încântarea pe chipul spectatorilor care au continuat dansul inspirându-se din mişcările ilustrate pe ecranul din spatele scenei. Ocazie cu care şi Elton John, animat de veselia publicului, s-a urcat cu un picior pe pian şi cu o singură mână a interpretat pasajele ultimei piese.

Pentru bis Elton John a interpretat “Circle Of Life” piesa de pe coloana sonoră a filmului de animaţie Lion King şi a dedicat tuturor celor prezenţi, urându-le sănătate, fericire şi împliniri, piesa “Your Song”.

Impresiile celor prezenţi se pot rezuma la cuvintele unei admiratoare care a plâns la auzul ultimei piese: “A fost cel mai frumos concert din viaţa mea! Acum pot să mor fericită”.

Iulia Mihalaşcu

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii