REVISTA PRESEI ARTS: In spatele cortinei, in teatre se repeta de zor pentru stagiunea din toamna   iulie 8th, 2010

scena-rev presei

Vacanta nu a inchis portile institutiilor de spectacol din Romania. In unele teatre se repeta  pentru noua stagiune. Cateva ziare  pornesc  astazi intr-o incursiune prin teatrele din Bucuresti, Piatra Neamt, Craiova sau Cluj pentru a afla ce spectacole pregatesc. Se trage linie si se pun in balanta spectacolele stagiunii incheiate si noutatile asteptate.  Fara a uita ca e vremea reprezentatiilor  in aer liber. Dupa Tandarica, si Metropolis a plecat in cautarea spectatorilor prin cartierele bucurestene.  In ziare gasim bunele si relele unei stagiuni incheiate la Opera Nationala, dar si un bilant al stagiunii unei institutii culturale unde „se danseaza cu corpul si mintea” – Centrul National al Dansului. Asadar, o retrospectiva ce scoate in lumina si rigorile instaurate in institutiile de spectacol din Romania: bani mai putini pentru salarii, pentru productii si eve­ni­mente.

„In pragul unei noi stagiuni teatrale” este titlul articolului din Jurnalul National din care aflam ca Teatrul National din Bucuresti va deschide stagiunea din toamna cu „Spi­talul special”, piesa scrisa de Iosif Na­ghiu, in regia lui Stefan Ior­danescu. Urmeaza „Dineu cu prosti” de Francis Veber, in regia lui Ion Caramitru, cu Horatiu Malaele in rolul principal, „Insula” de Mihail Sebastian, re­gia Anca Bradu  si „Juma’ de viata” de John Mighton, regia Cristian Theodor Popescu. La Teatrul Odeon, se pregatesc  spectacolele „Blifat” de Ga­briel Pintilei, regia Alexandru Mi­hail  si „Viata e vis”, dupa Calderon de la Barca. „Bulandra” va deschide stagiunea cu „Insemnarile unui necunoscut”, dupa Dostoievski, piesa pentru care repetitiile sunt in toi.  „Comedia” vine cu doua mon­tari noi: „Cui i-e frica de Virginia Woolf?” de Edward Albee, in regia lui Gelu Col­ceag, „Capcana timpului” – ca­nava de commedia dell’ arte – re­gi­zata de Gabriela Dumitru. Se repeta si la Teatrul Mtropolis, la Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu, dar si la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt.

Ce piese va aduce in parcurile bucurestene Teatrul Metropolis in  perioada verii, citim din Romania Libera, intr-un articol cu titlul „Teatru mobil in parc”. In fiecare weekend din lunile iulie si septembrie, Metropolis va prezenta spectacole in parcuri, inaugurand astfel, o sala de teatru mobila ce dispune de dotarile tehnice necesare desfasurarii unui spectacol de teatru.  Comedia pe care Teatrul Metropolis o va juca aproape pe tot parcusul lunii iulie in teatrul mobil este „A fi sau ce va fi…” de Lyle Victor Albert.

„Cu bune si rele la Opera Nationala”. Sub acest tilu, Observatorul cultural face o analiza a unei stagiuni care a adus „cateva repere interesante, cu reluari sau chiar premiere putine, dar binevenite, cu invitati doar in parte demni de o scena lirică respectabila, alaturi de solisti ai casei, cu care uneori au reusit sa echilibreze distributii omogene”. Astfel, reluarea dupa noua ani a Olandezului zburator a frapat, potrivit autorului, cu o abordare lipsita de anvergura. Este criticata si prestratia sopranei Ana Maria Comsa care, „desi are un glas wagnerian deosebit, se confrunta cu probleme tehnice grave, cantand sub ton, cu acute strigate si incercari de piano penibile”.

Bilantul evenimentelor la Opera Nationala este insa de aplaudat, mai ales ca sala a fost, in general, plina apreciind „plusurile“, suportand  „minusurile“, care raman dezolante.

Intr-un alt spatiu cultural, reprezentat de Centrul National al Dansului, se danseaza  cu „corpul si mintea”, scrie Dilema Veche.  S-au bucurat de succes  la public doua piese, reprogramate in ultima parte a stagiunii:  teatrul coregrafic OuiBaDa, semnat de coregraful Gigi Caciuleanu si Bun ramas!, feeria extrasenzoriala a lui Farid Fairuz si a „vrajitoarelor“ sale hiperfictionalizate: Maria Baroncea, Alexandra Pirici, Carmen Cotofana, Madalina Dan si Iuliana Stoianescu.

Poate la toamna va fi mai bine…

D.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii