Curtea Constituţională îl critică pe Geoană la fel ca Băsescu   iulie 21st, 2010

Sala de Sedinte a Curtii Constitutionale a Romaniei

Sala de Sedinte a Curtii Constitutionale a Romaniei

Curtea Constituţională a României (CCR) a reclamat – în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţională cea mai recentă variantă a Legii ANI adoptată de Parlament – că normele de tehnică legislativă prevăzute de Constituţie au fost încălcate. Mai mult, CCR a criticat şi faptul că Senatul nu a transmis un punct de vedere în această problemă.

În motivare decizei, publicată miercuri, Curtea reaminteşte  prevederile articolului 75 din Constituţie, cu privire la tehnica de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului: „În cazul în care prima Cameră sesizată adoptă o prevedere care intră în competenţa sa decizională, prevederea este definitiv adoptată dacă şi cea de-a doua Cameră este de acord. În caz contrar, numai pentru prevederea respectivă, legea se întoarce la prima Cameră sesizată, care va decide definitiv în procedură de urgenţă. Dispoziţiile referitoare la întoarcerea legii se aplică în mod corespunzător şi în cazul în care Camera decizională adoptă o prevedere pentru care competenţa decizională aparţine primei Camere”.

Curtea Constituţională „constată că fiecare Cameră a Parlamentului este obligată să aplice întocmai dispoziţiile articolului 75 din Constituţie”.

Practic, CCR şi-a însuşit punctul de vedere al preşedintelui Traian Băsescu,  care a sesizat Curtea după ce Legea i-a fost trimis pentru a doua oară spre promulgare.

Şeful statului atrăgea atenşia că, potrivit alineatului 1 al articolului 75 din Constituţie, cel care stabileşte în care materii competenţa de a fi Cameră decizională revine Senatului şi în care domenii Camerei Deputaţilor, prevederea referitoare la introducerea comisiilor de verificare a averilor de pe lângă Curţile de Apel reglementează în materia dreptului de proprietate privată, astfel că, potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor ar trebui să aibă rol decizional.

Şeful statuluisublinia  că dispoziţiile articolului 75 alineat 1 din Constituţie „sunt reluate şi detaliate” prin Regulamentul fiecărei Camere.

„Din prevederile regulamentare reiese că cea care are calitatea de cameră decizională în materia dreptului de proprietate privată, reglementată la articolul 44 alineatul (2) şi articolul 136 alineatul 5 din Constituţie, este Camera Deputaţilor”, susţine Curtea că a reţinut din argumentele şefului statului.

În continuare, în opinia preşedintelui, activitatea comisiilor de cercetare înfiinţate în scopul controlului modului de dobândire a averii „are implicaţii directe asupra dreptului de proprietate privată al persoanelor care au obligaţia depunerii declaraţiilor de avere”.

În expunerea de motive a Curţii Constituţionale se mai arată că „în aceste condiţii, Preşedintele României afirmă că dispoziţiile referitoare la comisiile de cercetare a averilor sunt de competenţa Senatului în calitate de primă Cameră sesizată şi a Camerei Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională”.

Judecătorii CCR susţin că Băsescu  a apreciat că traseul legislativ ar fi fost definitiv parcurs „şi viciul de procedură ar fi putut fi acoperit’ dacă cea de-a doua Cameră, respectiv Senatul, ar fi fost de acord cu prevederea adoptată de către Camera Deputaţilor referitor la comisiile de verificare a averii”. Însă, cum Senatul a eliminat dispoziţiile referitoare la aceste comisii, în opinia şefului statului deveneau incidente prevederile alineatelor 4 şi 5 din articolul 75 din Constituţie, „în sensul că doar cu privire la aceste texte era necesar să se reia deliberarea pentru a decide definitiv Camera Deputaţilor”.

Un alt argument expus de judecătorii Curţii Constituţionale a fost acela că, în situaţiile în care s-au mai operat modificări la Legea 115 din 1996, cea care instituie comisiile de verificare a averii, „prima Cameră sesizată a fost Senatul”.

CCR arată că atât Camera Deputaţilor dar şi Guvernul au susţinut punctul de vedere şi argumentele şefului statului.

CCR spus acelaşi lucru la fel ca Băsescu, criticând instituţia condusă de Mircea Geoană: „Preşedintele Senatului nu a comunicat punctul său de vedere cu privire la obiecţia de neconstituţionalitate”. (O.C.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii