News Alert / Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a pronunţat verdictul: Declaraţia de independenţă a Kosovo „nu a încălcat dreptul internaţional general”   iulie 22nd, 2010

curtea_de_justitie_hagaCurtea Internaţională de Justiţie de la Haga a anunţat joi că declaraţia de independenţă a Kosovo „nu a încălcat dreptul internaţional general”. UPDATE: Site-ul oficial al Curţii, http://www.icj-cij.org/, nu funcţionează de mai bine de două ore.

Opinia Curţii a fost solicitată de Serbia, care considera că proclamarea independenţei a fost ilegală. Avizul Curţii Internaţionale de Justiţie este doar consultativ, dar experţii cred că va fi luat în considerare de multe ţări care nu şi-au definit încă poziţia asupra independenţei din Kosovo, relatează AFP preluată de Antena 3.

Regiunea locuită în majoritate de albanezi a ieşit de sub controlul Belgradului în 1999, în urma intervenţiei armate a NATO. Albanezii au proclamat acum doi ani independenţa provinciei, recunoscută de Statele Unite şi 22 de ţări ale Uniunii Europene, dar respinsă de Serbia. Acum, ambele părţi sperau că avizul Curţii de la Haga le va fi favorabil, dar au spus că, oricum, nu-şi vor modifica poziţia.

România este una dintre ţările care nu au recunoscut independenţa din Kosovo şi au pledat în favoarea Serbiei la Curtea de la Haga. Kosovo a fost recunoscut, până acum, de 69 de ţări, printre care Statele Unite şi 22 dintre cele 27 de state membre UE. Kosovo are două milioane de locuitori, dintre care 90 la sută sunt albanezi. (O.C.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

iulie 22nd, 2010 at 19:47
d-usa-atlanta spune:

S-a creat un precedent periculos.Asa dupa cum apare si-n numarul de astazi,Tokes L a si inceput sa se agite pe aceasta tema.Norocul nostru,daca poate fi numit noroc,este ca suntem in UE si noi si ungurii,iar o independenta a Harcov cu extindere la Mures si alte judete cu procent ridicat de maghiari este imposibil de obtinut.Dar autonomia,da.Vom trai si vom vedea ce va fi in viitor.Doamne apara si pazeste !