REVISTA PRESEI ARTS: Nici un an fara scandal la CNC. Concursul, suspectat ca se castiga pe pile si spagi   august 4th, 2010

Razvan Georgescu stie punctele slabe ale CNC

Razvan Georgescu stie punctele slabe ale CNC

Nici un an fara scandal la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul National al Cinematografiei (CNC). Acesta pare sa fie noul slogan al distinsei institutii de vreme ce, periodic, reclamatiile la adresa membrilor acesteia si a criteriilor dupa care se acorda finantarile proiectelor cinematografice curg rauri. Daca anul trecut regizorii Cristian Mungiu si Radu Muntean sesizau  o serie de nereguli in acordarea finantarilor si solicitau membrilor comisiei sa faca publice criteriile dupa care se taie bugete, anul acesta semnalul de alarma a fost tras de regizorul Razvan Georgescu, membru al comisiei de documentare.

Georgescu, cineast roman si producator cu experienta in evaluarea proiectelor, cel mai recent fiind lector evaluator al Programului MEDIA al UE pentru concursul de dezvoltare scenarii, i-a amintit ministrului Culturii, intr-o scrisoare deschisa, cateva dintre punctele slabe pe care si Cristian Mungiu, membru anterior al comisiei de evaluare a proiectelor din fictiune, le facuse publice la inceputul anului trecut:

Membrii comisiei reprezinta fatis interesele celor care i-au trimis

„Nu exista criterii pentru alegerea lectorilor de scenarii. Modalitatile de a evalua competenta potentialilor membri lipsesc. Dar chiar si asa, daca cei care isi asuma aceasta sarcina publica de a citi si aprecia ar face-o dupa priceperea lor insa cu perfecta onestitate, rezultatele ar trebui acceptate. Din pacate, insa, cei ajunsi in aceasta comisie de lectura reprezinta in multe cazuri in mod fatis interesele celor care i-au trimis. Pot aparea situatii cand lectorii sunt supusi rugamintilor, presiunilor, interventiilor, amenintarilor si santajelor. Dupa aprecierea mea, acesta este aspectul cel mai grav si inacceptabil al modului in care se desfasoara in prezent concursul”, scrie Georgescu in scrisoarea trimisa ministrului Culturii, potrivit HotNews. Razvan Georgescu l-a rugat pe ministrul Kelemen Hunor sa alcatuiasca o comisie ministeriala care sa ateste neregulile semnalate de el si sa solicite CNC o reanalizare a proiectelor inscrise in concurs la sectiunea documentar.

Protestul este sustinut si de DocuMentor, Asociatia Cineastilor din Romania (ACRO) si Societatea Culturala NexT, potrivit  Observatorului cultural. Daca ministrul Culturii a refuzat sa faca declaratii pana cand nu se clarifica lucrurile, Alexandru Solomon, membru DocuMentor, a declarat pentru HotNews.ro ca asociatia se solidarizeaza cu gestul lui Razvan Georgescu si ca, inca din luna mai, a contestat la CNC ideea ca Marin Traian (fostul realizator de televiziune) si operatorul Doru Mitran sa faca parte din comisia de jurizare a proiectelor de documentar, pe motiv ca nu au competenta necesara.

Cineastii solicita suspendarea actualului concurs de proiecte cinematografice

Scandalul a ajuns si in presa locala. Ziarul de Iasi noteaza ca regizorii Florin Iepan, Alexandru Solomon si criticul de film Adina Bradeanu solicita, in scrisoarea deschisa adresata Centrului National al Cinematografiei (CNC) si Ministerului Culturii, suspendarea actualului concurs de proiecte cinematografice.

„Domnul Razvan Georgescu, membru in comisia de selectie pentru sectiunea film documentar, propus de DocuMentor, Asociatia Cineastilor din Romania (ACRO) si Societatea Culturala NexT, a constatat pe parcursul derularii concursului derapaje foarte grave in procedura de selectie si incalcari ale regulamentului de desfasurare. In consecinta, domnul Georgescu a refuzat sa semneze hotararea comisiei”, se arata in document. „Din pacate, constatam ca practicile discretionare in acordarea punctajelor, echilibristica la limita legii si interpretarea personala a procedurilor de validare a concursului de catre factorii de decizie din CNC sunt astazi la fel de actuale ca in urma cu doi ani, cand s-a organizat ultimul concurs. (Precizam ca, anul trecut, Centrul National al Cinematografiei nu a organizat nici o sesiune de concurs de proiecte cinematografice, fara a oferi o explicatie oficiala). De altfel, mentionam ca ne-am intalnit cu aceleasi nereguli si la sesiunea din vara anului 2007, cand doi dintre membrii comisiei (Adina Bradeanu si Florin Iepan) au refuzat sa semneze hotararea de validare a rezultatelor concursului, ceea ce arata ca este vorba de o practica constanta a conducerii CNC”.

„In calitate de reprezentanti ai comunitatii de profesionisti de film documentar din Romania, constatam lipsa de credibilitate si de justete a modului in care sunt gestionate fondurile publice destinate cinematografiei”, se incheie scrisoarea, in care semnatarii mentioneaza ca doresc suspendarea validarii concursului de proiecte cinematografice si infiintarea unei comisii independente care sa analizeze desfasurarea concursului si neregulile semnalate.

Lungmetrajele de fictiune inghit cei mai multi bani

Cei mai multi bani, 9,8 milioane de lei, sunt alocati proiectelor de lungmetraj fictiune, 3,6 milioane de lei – filmelor de lungmetraj fictiune debut, cate 1,8 milioane de lei – documentarelor, respectiv, animatiilor, 900.000 de lei – scurtmetrajelor de fictiune si 100.000 de lei – pentru dezvoltarea proiectelor de filme, lungmetraj fictiune, documentare si animatie, scrie ziarul Puterea.

Manipulari, santaje si jocuri de interese, greu de dovedit

Activitatea Centrului National al Cinematografiei a fost criticata in ultimii ani, fiind tinta mai multor scrisori deschise semnate de cineasti precum Cristian Mungiu si Tudor Giurgiu, aminteste si Jurnalul National in articolul cu titlul „CNC-ul, tras de urechi”. Cristian Mungiu, care a facut parte din cel mai recent juriu al concursului de proiecte cinematografice organizat de CNC, a criticat aspru modul de organizare a competitiei chiar in sedinta de anuntare a rezultatelor. Acesta a fost sustinut de mai multi cineasti care au avut la un moment dat o intalnire cu ministrul Culturii de anul trecut, Theodor Paleologu.

Aceasta este prima sesiune a concursului de finantare din 2010. Anul trecut nici o sesiune nu a avut loc din pricina gafei birocratice a CNC-ului care nu a trimis la timp schema pentru ajutorul de stat la Uniunea Europeana de la Bruxelles, intelegerea cu UE pentru ajutorul de stat pana in 2014 fiind esentiala pentru organizarea concursului de finantare a proiectelor. Ultima sesiune a concursului de finantare a avut loc in noiembrie-decembrie 2008. Aproape la fiecare sesiune se isca cel putin un scandal, interesele fiind mari in jurul banilor publici, iar presupusele manipulari, santaje si jocuri de interese fiind greu de dovedit.

Urmatorul pas este intalnirea membrilor Consiliului de Administratie al CNC, care trebuie sa valideze rezultatele. Este asteptat, bineinteles, si un punct de vedere al ministrului Culturii.

Sa ne reamintim insa declaratia facuta de Kelemen Hunor, in luna martie a acestui an, intr-un interviu acordat publicatiei Saptamana Financiara, in care ministrul pasa „specialistilor in domeniu” sarcina stabilirii unui diagnostic la problemele vesnice ale CNC-ului: „Sarcina unui diagnostic revine in primul rand specialistilor din domeniu, care au avut si pana acum o sumedenie de analize, comentarii si dezbateri amanuntite despre toate problemele din interiorul breslei. In ceea ce ma priveste, principala atributie a unui ministru este aceea de a face rost de bani”, spunea Kelemen Hunor.

Dana Conerth

(1.16)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

august 4th, 2010 at 12:30
alice spune:

NO COMMENT!