REVISTA PRESEI ARTS: Arta pentru Regina Inimilor, la Cetatea Rasnovului august 6th, 2010
La 135 de ani de la nasterea Reginei Maria a Romaniei, aniversare care trece aproape neobservata de autoritati, incepe astazi ce de-a doua editie a Festivalului de Film de la Rasnov. Alaturi de proiectiile cinematografice, in program sunt incluse concerte de muzica interbelica, recital de harpa celtica, lieduri ale unor compozitori romani, un concert omagial dedicat Reginei Maria. Pe toata durata festivalului, publicul este invitat la expozitii de fotografie, pictura, grafica sau lansari de carte. „O tema de suflet”, asa descriu organizatorii festivalului sectiunea dedicata Reginei Maria.
„Intr-un maraton cinematografic de aproximativ 100 de ore vor fi rulate 64 de filme documentare si de fictiune, dintre care 24 in premiera. De-a lungul anilor, mari regizori au filmat la Rasnov pelicule precum: „Dacii”, „Mihai Viteazul”, „Nemuritorii” sau „Columna”, orasul castigandu-si astfel titlul de cetate a filmului istoric romanesc”, citim din Jurnalul National.
„Peisaje din inima reginei”
Orasul va gazdui doua expozitii consacrate reginei care a iubit nespus Balcicul. Sambata, la sala de expozitii a Primariei Rasnov, va avea loc vernisajul expozitiei de pictura al unei contemporane interbelice: Medi Wechsler Dinu, intitulata „Peisaje din inima reginei”. Artista este, la cei 101 ani ai sai, „un tezaur uman viu” si singurul dintre pictorii romani in viata care au cunoscut-o pe Regina Maria si care au creat la Balcic in perioada anilor ’30. Expozitia, organizata prin bunavointa doamnei Luiza Barcan, contine 31 de lucrari realizate in acea perioada, peisaje de pe Coasta de Argint – litoralul Marii Negre din Dobrogea si Cadrilater, dar si din alte locuri dragi inimii Reginei Maria: Sinaia, Rucar si Mangalia, citim in Observator Cultural.
Cea de-a doua expozitie, al carei curator este Nicolae Pepene, directorul festivalului, se va deschide in parcul din piata centrala duminica, 15 august, zi consacrata in intregime reginei care a pus umarul la ridicarea Romaniei Mari si va cuprinde panouri fotografice cu instantanee din viata acesteia, scrie Adevarul in articolul cu titlul „Umbra Reginei Maria la Cetatea Rasnovului”.
Festivalul aduce lansarea unei noi editii din „Povestile Reginei Maria”, volum tiparit de Editura Cartea Romaneasca, dar si un spectacol-lectura, „Regina Maria povesteste copiilor”. Actrita Ilinca Tomoroveanu va citi o poveste din volum, iar mezzosoprana Claudia Codreanu si pianista Inna Oncescu vor interpreta in prima auditie doua piese compuse de Felicia Donceanu pornind de la versuri din povestea pentru copii „Ciobanul si domnita”.
„Istoria – nimic pentru multi, totul pentru cei care vor sa stie”
La intrebarea „ce mai este istoria pentru romani?” incearca sa raspunda directorul acestui festival, Nicolae Pepene, intr-un interviu acordat jurnalistului Eugen Istodor si postat pe blogul acestuia. „Nimic pentru multi, totul pentru cei ce vor sa stie. O sperietoare pentru trecutul unora, propaganda facila pentru altii, profesori mucegaiti sau elevi plictisiti. Fiecare alege ce vrea”. „Istoria filmelor istorice” vazute de el din copilarie pana azi este urmatoarea: “M-am trezit soim cu ,,Pistruiatul”, am devenit pionier cu ,,Mihai Viteazul”, am refuzat sa devin UTC-ist cu ,,Nemuritorii”, m-am pacalit in decembrie 89 cu ,,Ringul”, in studentie m-am dedulcit la filmele istorice poloneze, l-am corupt pe primarul Rasnovului cu ,,Batalia pentru Roma”, ,,La vita e bella” a fost primul film vazut cu viitoarea sotie si la Rasnov o sa revad, peste cateva zile, ,,Pistruiatul” împreuna cu cei doi copii ai mei”.
Printre filmele prezentate in cadrul evenimentului se numara si controversata productie romano-italiana „Odessa in flacari” (1942, film cunoscut si sub numele de „Catuse rosii”). Pelicula a fost difuzata doar de doua ori în Romania. Prima difuzare a avut loc in 1943, dupa care a fost distrusa de autoritati, iar filmul s-a intors in salile cinematecii abia in 2005, intr-o forma refacuta de producatorul italian. Din categoria premiere mentionam productia „Ziua fiarei”, in regia lui Mikhail Konovalchuck. Un film de actiune incadrat in categoria art-movie, o poveste in care personajele si atmosfera din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial se construiesc intr-un mod dinamic, inedit, emotionant, fara a recurge deloc la dialog.
In ziua dedicata exclusiv sarbatoririi a 135 de ani de la nasterea Reginei Maria, vor fi prezentate atat filme recente: „Cate ceva despre Regina Maria”, „Inima Reginei Maria” , dar si filme produse la inceputul secolului trecut. Filmari tulburatoare realizate de cei care au trait ororile celui de-Al Doilea Razboi Mondial stau la baza unui documentar de exceptie National Geographic Channel, prezentat in premiera la festival.
Personalitate-cheie pentru destinul Romaniei moderne, Regina Maria, consoarta regelui Ferdinand, a jucat un rol hotarator in devenirea tarii, careia i-a fost ambasadoare neobosita. Pentru imensa ei contributie a ramas in istorie ca „Regina-soldat”, „regina-diplomat” si „Regina Inimilor”.
D.C.
(00.39)