REVISTA PRESEI ARTS: Deschidere cu film de Cannes la Anonimul   august 9th, 2010

Poster_2010

Editiile tiparite si online ale gazetelor acorda spatii largi Festivalul International de Film „Anonimul” care ii asteapta de astazi pe cinefili in Satul Sfantu-Gheorghe din Delta Dunarii, pe toata durata evenimentelor cinematografice desfasurate intre 9 si 15 august. Fara indoiala, vor veni spectatori multi in spatiile pentru proiectie, desi nu e un an usor, cum nu a fost usor nici 2009. De amintit ca in acest an, festivalul nu a mai primit sprijin financiar din partea Centrului National al Cinematografiei. „Este in continuare un an greu pentru noi”, confirma si Miruna Micu- Berescu, directorul festivalului. Insa, locul splendid unde Dunarea se intalneste cu Marea Neagra a inceput sa fie tot mai „populat” in august datorita festivalului, care are identitatea sa. Gala de Deschidere are loc astazi, de la ora 21.30, dupa care se va da startul primei proiectii: „Copie conforme” / „Duplicatul” (Franţa-Italia, 2010), in regia lui Abbas Kiarostami. Inclus in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes de anul acesta, filmul a fost recompensat cu premiul pentru Cea mai buna actrita, primit de Juliette Binoche. Kiarostami are un Palme d’Or la Cannes pentru „Gustul ciresii”, in 1997.

„Tinerii indragostiti de film – care fac, an de an, farmecul primei jumatati de august la Sfantu Gheorghe – nu vor pregeta nici anul acesta sa ia bacul sau salupa rapida, cu cortul in spinare, pentru a ajunge in Delta si a-si lua „portia” anuala de film independent, organizata de Fundatia Anonimul. Aici, in fostul sat de pescari, in oraselul filmului de pe plaja, vor avea loc, pana duminică, o sumedenie de proiectii”, scrie Adevarul.

Dupa un calup de scurtmetraje aflate in competitie la fictiune, asta-seara, de la ora 0.45, va fi prima proiectie a unui film aflat in competiţia pentru lungmetraj: „Pe calea cea buna” / „On the Path” (Bosnia Hertegovina-Austria-Germania-Croatia, 2010). Regizoarea, bosniaca Jasmila Zbanic, a castigat in 2006, la doar 32 de ani, Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, pentru filmul „Grbavica” / „Sarajevo, dragostea mea”. Maine, are loc unul dintre cele mai asteptate momente ale festivalului: filmul „Marti, dupa Craciun”, de Radu Muntean, va avea parte de doua proiectii speciale la Anonimul, in sala-amfiteatru de la Sf. Gheorghe, la orele 10.30 si 15.30. Pelicula lui Radu Muntean a fost prezentata pana acum la Cannes si la Cluj-Napoca, fiind programată la 17 septembrie premiera pe marile ecrane.

„Start pentru a saptea editie a Festivalului Anonimul” scrie Evenimentul Zilei care trece in revista cateva titluri anuntate de organizatori: „Marti, dupa Craciun” de Radu Muntean, „Nunta in Basarabia” de Napoleon Helmis, „Felicia, inainte de toate” de Razvan Radulescu si Melissa de Raaf si „Website Story” de Dan Chisu. Printre filmele ce vor fi prezentate la festival se numara si pelicula „Un tip serios/A Serious Man”, in regia fratilor Coen, dar si seria de scurtmetraje „New York, I Love You”, la care a participat si Natalie Portman, de data aceasta in calitate de regizor.

Sapte lungmetraje – singurul romanesc fiind „Caravana Cinematografica”, de Titus Muntean – propuse de selectionerul Ludmila Cvikova concureaza pentru marele premiu al Festivalului de Film Anonimul, in valoare de 3.000 de dolari, acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la eveniment. Pentru Trofeul Anonimul si Marele Premiu in valoare de 3.000 de dolari (publicul va decide) vor concura: „Zero”, regia Pawel Borowski, Polonia; „Vulpitele”/ Foxes, regia Mira Fornayova, Slovacia-Cehia-Irlanda; „La mare”/ Alamar, regia Pedro Gonzalez-Rubio, Mexic; „Micuţa slovenă”/ Slovenian Girl, regia Damjan Kozole, Slovenia- Germania-Serbia-Croatia-Bosnia-Hertegovina; „Caravana cinematografica”, regia Titus Muntean, Romania; „Reincarnarea lui Trotsky”/ The Trotsky, regia Jacob Tierney, Canada, si „Pe calea cea buna”/ On The Path, regia Jasmila Zbanic, Bosnia Hertegovina-Austria-Germania-Croatia.

Alaturi de lungmetraj, festivalul propune alte doua sectiuni scurtmetraj de fictiune (30 de filme) si scurtmetraj de animatie (20 de filme). Vor putea fi vazute, intr-o sectiune aparte, intitulata „Romanian Off”, filme produse de cineastii nostri. Va fi si un grupaj de scurtmetraje autohtone, scrie Jurnalul National in articolul „Reputati si novici vin impreuna la Anonimul”.

Agentia de carte precizeaza ca, la sectiunea de scurtmetraj, au fost inscrise 350 de scurtmetraje de fictiune si animatie  din 36 de tari. Dintre acestea, 45 au fost productii romanesti. Inscrierile s-au deschis in februarie 2010 si s-au incheiat in iunie 2010. Selectia realizata de criticul de film Irina Margareta Nistor cuprinde 30 de scurtmetraje de fictiune si respectiv 20 de scurtmetraje de animatie.

La Festivalul din Delta va putea fi vazuta, datorita parteneriatului dintre „Anonimul” si HBO, si pelicula „Temple Grandin”, care a avut premiera la HBO SUA in primavara acestui an. Filmul, nominalizat la nu mai putin de 15 Premii Emmy, a fost regizat de Mick Jackson. Pentru ca exista Seara HBO, in cadrul acesteia se va derula „The Shukar Collective Project”, in regia lui Matei Alexandru Mocanu. Acest proiect muzical prezinta interactiunea a ceea ce este vechi si nou, traditional si avangardist, muzica electronica si muzica realizata cu linguri si butoaie.

De amintit si ca, anul acesta, muzicianul Lucian Ban revine la Sfantu Gheorghe cu un nou proiect creat special pentru festival: „Tarkovsky Redux – like spirit without a shadow”. Proiectul il are ca invitat pe Mat Maneri, un violist american nominalizat la Premiile Grammy pentru cel mai bun album de muzica alternativa, in 2006, alaturi de Lucian Ban, Silent Strike si Dan Basu.

Asadar, daca iubiti filmul, sunteti asteptati in Delta Dunarii, la Anonimul, un festival pe nisip!

D.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii