Romania ar putea pierde fonduri europene de 26 miliarde de euro   august 11th, 2010

1082516_eurosDaca ritmul de absorbtie al fondurilor europene va ramane la fel, Romania ar putea pierde, in urmatorii trei ani, 26 de miliarde de euro. In cei trei ani si jumatate, de cand a intrat in UE, Romania a reusit sa absoarba fonduri europene de doar 2,18 miliarde de euro, nici 7% din totalul sumelor alocate tarii noastre pana in 2013. In schimb, Romania a varsat pana in prezent la bugetul UE 4,53 miliarde de euro, echivalentul a aproximativ 45% din suma cu care Romania trebuie sa contribuie in intervalul 2007-2013.

Astfel, potrivit ziare.com, contributia neta a Romaniei la bugetul UE pana in prezent se cifreaza la 2,35 miliarde euro. Suma nu este deloc nesemnificativa daca ne gandim ca este mai mare decat deficitul care trebuie acoperit anual la bugetul de pensii. De cealalta parte, daca ritmul de absorbtie va ramane in parametrii actuali si in urmatorii doi ani si jumatate, atunci Romania va pierde fonduri europene de peste 26 miliarde de euro.

O suma echivalenta cu contributia neta a Romaniei la bugetul Uniunii Europene a intrat in tara in ultimul an si jumatate sub forma de imprumut de la Comisia Europeana. Primele doua transe din imprumutul de la Comisia Europeana, imprumut care face parte din pachetul de finantare semnat de autoritatile de la Bucuresti cu FMI, UE, Banca Mondiala si BERD, au totalizat 2,5 miliarde de euro.

D.B.

08:15

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii