REVISTA PRESEI ARTS Iron Maiden, incendiatorii din Transilvania   august 16th, 2010

ironmaiden

Nici de aceasta data agentiile de presa si ziarele online nu au gasit alta modalitate de a descrie un concert rock, in acest caz al legendei heavy metal Iron Maiden, decat prin cuvintele “incendiar”, “exploziv” sau “de exceptie”, chit ca rockerii britanici nu sunt piromani cum sunt nemtii de la Rammstein.

Daca majoritatea cronicilor de concert apreciaza sunetul bun, energia de acum varstnicilor membri Maiden si jocurile de scena, uite ca Adevarul gaseste si un cusur. Este vorba de o piesa-cheie pe care trupa heavy metal a omis (in mod flagrant cred fanii dedicati) sa o cante tocmai in inima transilvanenilor, la Cluj, bine cunoscuta “Transylvania”.

“Rockerii veniti din toata lumea au avut insa o singura dezamagire: au putut auzi doar un pasaj al piesei ‘Transylvania’, in cadrul intro-ului concertului”, spune autorul textului, Sebastian Secan.

O afirmatie pe care o sustine chiar un fan pe care jurnalistul l-a intervievat “la cald”: “Ar fi fost bine sa inceapa show-ul cu aceasta piesa. Acesta ar fi trebuit sa fie un concert istoric. Au cantat in Transylvania la 30 de ani dupa lansarea piesei. De aceea am si venit de atat de departe. Am vrut sa ascultam melodia. (Tim Johnson, un fan al trupei din Noua Zeelanda).

Cu aproximativ 30.000 de spectatori a caror inima a batut rock, concertul Iron Maiden a fost, potrivit autorului, cel mai mare concert organizat la Cluj.

Cronica de concert locala, prin vocea stiricluj.ro a gasit si ea un punct in minus evenimentului de la Cluj, apreciind acelasi show “incendiar” dar nefiind de acord cu durata acestuia, considerata “prea scurta”. Mai precis o jumatate de ora, de la 21:00 la 22:30.

“Iron Maiden a oferit la Cluj un show pe cinste, dar prea scurt, spun unii rockeri care au asistat la concert”, scrie Marian Vulpe.

In acelasi ton, clujenii se pare ca nu au beneficiat nici macar de un bis, in ciuda strigatelor multimii entuziasmate.

Tot stiricluj.ro descrie cum “unii spectatori au plecat inainte de terminarea concertului pentru ca in zona a fost nebunie in ceea ce priveste parcarile, si oamenii si-au lasat masinile la cativa kilometri distanta”.

Mihai Soica de la evz.ro scoate in evidenta faptul ca pretul unic al biletelor la concert, 100 lei, a fost de bun simt pentru buzunarele romanilor. Asta nu i-a impedicat pe cativa dintre ei, aprinsi de spiritul rock, sa incerce sa se strecoare pe langa gardieni.

“Fanii s-au descurcat cum au putut sa-si vada trupa preferata. Unii au incercat sa se strecoare pe langa paza, altii au cumparat din timp bilete. Pascuale Demvier, un tanar francez, a spus ca pretul biletului, de 25 de euro, a fost „rezonabil”. La Paris, a adaugat el, un bilet la un spectacol Maiden poate costa 75 de euro”, poveste Stoica.

Nici romanii nu s-au speriat de pret iar multi dintre ei, sositi din alte judete, au inchiriat chiar si autobuze pentru a-si asculta trupa preferata, mai spune autorul.

Revista online a rockerilor de pretutindeni, metalhead.ro, a preferat de aceast data sa inmaneze stiloul unui jurnalist fara experienta, mai precis unui fan ales aleatoriu in cadrul proiectului Citizen Journalism.

Autoarea povesteste cum “Clujul a rasunat pe melodii precum: Ghost Of The Navigator, El Dorado, Blood Brothers, No More Lies, Brave New World, Fear Of The Dark, The Number Of The Beast, Hallowed Be Thy Name, Wrathchild, Dance of Death.”

In ciuda “killer-elii” pentru betele de tobe, “e foarte greu sa gasesti cuvintele potrivite pentru un concert Maiden, grandios, fantastic, excelent, pur si simplu nu pot descrie sentimentul de apartenenta si incanatare vizuala pe care il gasesti la un astfel de concert”, conchide jurnalistul de ocazie metalhead.

Cristina Mihalascu

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii