REVISTA PRESEI ECONOMICE: Statul si kazahii de la KazMunai trec la amenintari in cazul datoriei Rompetrol   august 26th, 2010

Disputele dintre statul roman si KazMunaiGaz cu privire la obligatiunile Rompetrol Rafinare (RRC), in valoare de 570 mil. euro, pe care kazahii ar trebui sa le rascumpere, ar putea sa devina subiectul celui mai mare proces din istoria corporatista a tarii, scriu ziarele de astazi. Ziarul Financiar vorbeste despre amenintarile voalate lansate de catre kazahi, Financiarul spune ca acestia nu au bani sa plateasca intreaga datorie, in vreme Jurnalul National acuza statul ca stia inca de anul trecut ca datoria nu va fi platita integral.

ZF scrie ca avocatii Rompetrol au lasat sa se inteleaga ca din cauza tratamentului agresiv din partea statului, in privinta recuperarii datoriilor de 570 mil. euro, kazahii iau in calcul chiar varianta inchiderii rafinariei. Reactia celor de la KazMunauGaz vine dupa ce saptamana trecuta surse guvernamentale declarasera ca Ministerul Finantelor are mandat sa negocieze recuperarea intregii sume de la Rompetrol Rafinare si ca in cazul in care kazahii nu vor accepta, statul va merge in justitie invocand faptul ca stingerea datoriei se poate face ori prin achitarea sumei, ori prin conversie in actiuni, dar nu prin ambele variante.

Kazahii spun ca au achitat 71 de milioane de dolari si sunt dispusi sa mearga pana la un nivel de 100 de milioane de dolari, adica 16,5% din datorie, potrivit Financiarul, insa nu mai mult, din cauza lipsei de lichiditati. Ziarul mai vorbeste si despre amenintarile voalate dintre statul roman si companie, dar si de sicanele guvernului, precum decizia CNVM de a bloca delistarea de pe Bursa a titlurilor Rompetrol Rafinare.

Adevarul prezinta punctul de vedere al avocatilor RRC. Unul dintre acestia – Stefan Damian de la Tuca, Zbarcea&Asociatii – spune ca Romania risca procese la Curtea
de Arbitraj International de la Washington pentru incalcarea unor tratate internationale de protectie a investitiilor, procese care, de regula, se soldeaza cu amenzi uriase. Cotidianul mai prezinta si declaratia avocatei Anei Diculescu Sova, potrivit careia statul a pierdut deja, miercuri, procesul impotriva Rompetrol prin care se bloca majorarea capitalului social.

Jurnalul National pune o parte din vina in spatele statului, acuzand Executivul ca stia de faptul ca oficialii KazMunai nu vor rascumpara toate obligatiunile scadente, inca din perioada cand se concepea bugetul de stat pe acest an. Pentru a-si sustine ideea, ziarul il citeaza pe Dmitry Grigoriev, directorul financiar al companiei, care confirma acest fapt. Grigoriev a mai declarat ca in 2003 Banca Mondiala „a dat recomandari ca statul sa inchida rafinaria”.

Spatii ceva mai restranse au fost acordate subiectului in Romania Libera si Gandul, cele doua ziare prezentand pe scurt declaratiile avocatilor si ale oficialilor Rompetrol. (07:48)

I.S.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii