REVISTA PRESEI BUSINESS: Vladescu le spune strainilor ca am iesit din recesiune. Cel mai prost platit danez castiga in 11 ore cat un roman intr-o luna   august 27th, 2010

newspapers_Full1-1600x1200911

In timp ce romanii trebuie sa-si ia cateva zile de concediu pentru a avea timp sa-si plateasca darile catre stat, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, apare in direct pe canalul de business international Bloomberg si ii anunta pe straini ca am resit din recesiune si suntem pe calea cea buna. Vestile pentru cei care nu se uita la televiziunile straine nu sunt insa la fel de bune: cel mai prost platit danez castiga in 11 ore cat un roman intr-o luna. Dar nici la saracie nu ne prea pricepem, in conditiile in care guvernul pare incapabil sa puna frau cheltuielilor si reuseste sa cheltuie mai multi bani decat anul trecut.

Romania a iesit deja din recesiune si este pe calea cea buna, i-a anuntat ieri dimineata pe investitorii straini Sebastian Vladescu, aflam din Ziarul Financiar. Intrebat cand crede ca Romania va “iesi confortabil din recesiune si va incepe sa creasca”, Vladescu a raspuns cu o usoara ezitare: “Ei bine, deja am facut-o. In trimestrul al doilea din acest an am avut o crestere foarte, foarte mica. Pentru prima data dupa sase trimestre cu scadere, in al saptelea am avut o crestere de 0,3%, asa incat sunt optimist ca mergem pe calea cea buna”.

Cum in buzunarele romanilor vantul suiera destul de zgomotos prin buzunare, optimismul lui Vladescu nu se aude si in tara. Potrivit celui mai recent Eurobarometru, romanii sunt mult mai pesimisti decat europenii cand vine vorba de situatia economica, somaj si propriul loc de munca. Astfel, 91% dintre romani percep foarte rau situatia economica actuala din tara, comparativ cu 77% in UE, in medie, noteaza Gandul. La fel si somajul: majoritatea respondentilor la chestionarul din Romania (94%) sunt speriati de numarul mare al conationalilor fara loc de munca, fata de 83%, in UE.

Pesimismul are si o acoperire clara in realitate: din Financiarul aflam ca salariul minim a scazut in Romania de la 149,16 euro la 141,63 euro, in 2010 fata de 2009. Singurul stat in care salariul minim s-a mai redus a fost Letonia, dar aici diferenta este nesemnificativa. Chiar daca la noi veniturile au scazut destul de mult, autoritatile au facut ca Romania sa fie al doilea stat din UE cu TVA cea mai mare la alimente. De altfel, ne putem lauda si cu cele mai dure masuri de austeritate.

Masuri dure dar rezultate zero. Deficitul bugetar la sapte luni a atins aproape 4% din PIB, iar pana la finalul anului trebuie sa ramana in marja de 6,8%, asa cum s-a convenit cu Fondul Monetar International, scrie Adevarul. Incasarile bugetare, in iulie, au fost usor mai mari decat cele inregistrate in aceeasi luna a anului trecut. Pe de alta parte, cheltuielile au urcat cu peste doua miliarde de lei.

A.E.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii