REVISTA PRESEI ARTS Avanpremiere romanesti la Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara. Din 5 septembrie, in Portul Cetate, redescoperim Balcanii prin film si prin mireasma bucatelor traditionale   septembrie 1st, 2010

poster festival

Presa de astazi, tiparita si electronica, acorda spatii ample evenimentului cultural ce va avea loc, la sfarsitul acestei saptamani, in Portul cultural Cetate, pe malul Dunarii. “Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara” le va aduce cinefililor sapte zile de avanpremiere romanesti, expozitii de sculptura si fotografie, standuri cu vanzare de DVD-uri si carti de cinema, concerte cu muzica balcanica veche, serenade si mancare traditionala din tarile invitate. Profesionistii vor avea parte de workshopul “Cineastii din Balcani – de la complexul provincialului la Palme d’Or”, la care vor participa invitati de onoare: regizori din Romania si din Balcani, laureati la marile festivaluri internationale de film.

Jurnalul National ne anunta ca, printre cele 20 de lungmetraje, scurtmetraje si documentare, alese pentru sectiunea dedicata Romaniei, se numara si „Morgen” de Marian Crisan, recent premiat la Locarno. Proiectia este programata in prima zi a festivalului.  Dupa vizionare, va avea loc o discutie cu reprezentantul casei de productie a lungmetrajului „Morgen” – Mandragora Films.

Site-ul Liternet.ro scrie ca festivalul se va deschide duminica, 5 septembrie 2010, cu un fragment din lung-metrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete, „Undeva la Palilula”. Cele 20 de minute din filmul lui Purcarete ce vor putea fi vizionate in Port Cetate reprezinta o avanpremiera mondiala, pelicula aflandu-se inca in post-productie. Protagonistul filmului este Serafim, proaspat absolvent al Scolii de Medicina, care primeste repartitie pe termen scurt la spitalul din Palilula – un sanatoriu-lazaret, spital improbabil, clinica ginecologica intr-un loc unde nu se naşte nici un copil. Filmul urmareste periplul doctorului Serafim prin Palilula, pe perioada mai multor ani si anotimpuri.

Scris si regizat de Silviu Purcarete si produs de Libra Film, „Undeva la Palilula”  a castigat, in 2006, finantare la concursul de scenarii organizat de Centrul National al Cinematografiei. Scenariul a fost apreciat si la nivel international, castigand, în 2005, Premiul Balkan Fund al Festivalului de Film de la Salonic. Premiera filmului va avea loc in toamna lui 2011.

„Europolis”, de Cornel Gheorghita, va avea o proiectie pe 9 septembrie. Acest film, selectionat de curand la Festivalul International de la Montreal, reprezinta debutul in lungmetraj al lui Gheorghita, regizor roman care traieste in Franta (profesor la Ecole Superieure des Metiers Artistiques din Toulouse). La Cetate va veni si actrita Adriana Trandafir, protagonista in „Europolis”, potrivit RFI. Va ajunge in Portul Cultural de la Dunare si „Nunta in Basarabia” de Nap Toader (Napoleon Helmis), proiectat la inchiderea festivalului, 11 septembrie. Acest film a fost prezentat in diverse festivaluri nationale si internationale, dar nu s-a lansat inca in Romania. A obtinut Premiul special al juriului la Festivalul „Black Nights” din Tallinn. Proiectia va avea loc in prezenta echipei de realizatori si de actori, anunta HotNews.

Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara, prima editie “Balcanii” va avea cate o zi dedicata unei tari balcanice (Albania, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia, Turcia si Romania). In fiecare zi invitatii vor avea parte de filme din cate o tara si vor fi serviti cu preparate culinare traditionale din aceeasi tara. Festivalul nu are un caracter competitiv, ci are ca scop cunoasterea si promovarea cinematografiilor balcanice ce au cunoscut in ultimii ani o puternica dezvoltare, recunoscuta de juriile marilor festivaluri internationale prin acordarea a nenumarate premii la festivaluri importante precum Cannes, Berlin, Venetia, Salonic, scrie modernism.ro

Peste 100 de cineasti (actori, regizori, producatori, distribuitori, critici, jurnalisti si studenti la facultati de film) vor fi prezenti in Portul cultural Cetate in perioada 5-12 septembrie si vor discuta cu publicul prezent despre noi mijloace, inedite si neconventionale pentru a ne promova  filmele si a atrage mai multi spectatori atat in Romania, cat si in tarile din Balcani.

“Pentru ca prea adesea mireasma Balcanilor s-a asociat cu mireasma prafului de pusca, ne-am gandit ca oarece poduri culturale arcuite peste Dunare ar mai imblanzi memoria noastra ranita de imaginea podurilor de piatra si otel bombardate la inceput de secol XXI. Si fiindca tot se spune ca in Portul Cetate cocosii canta in trei limbi – romaneste, bulgareste si sarbeste –, ne-am contaminat si noi de multiculturalitatea galinaceelor si am purces la punerea pietrei de temelie a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara, sub insemnul Balcanilor. Ne dorim ca prin acest eveniment sa redescoperim Balcanii prin film si prin mireasma bucatelor traditionale, ceea ce ne va ajuta sa ne redescoperim pe noi insine”, a declarat amfitrionul festivalului, Mircea Dinescu, scrie gazeta locala „Cuvantul Libertatii”.

Agentia de stiri Amos News ne mai anunta ca la festival va fi prezent si ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

De precizat ca Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este organizat de Asociatia “Film Romania” (AFR) si Fundatia Pentru Poezie “Mircea Dinescu” cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Consiliului Judetean Dolj, Institutului Cultural Roman, Primariilor Calafat si Cetate.

Asadar, din 5 septembrie, pornim, vorba lui Dinescu, sa redescoperim Balcanii prin film si prin mireasma bucatelor traditionale la Festivalul Degustatorilor de Film si Arte Culinare din Portul Cetate.

D.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii