REVISTA PRESEI ECONOMICE – Schimbarea ministrilor economiei si finantelor nu impresioneaza mediul de business: leul, bursa si oamenii de afaceri raman indiferenti   septembrie 3rd, 2010

newspapers_Full1 [1600x1200]

Remaniera anunata ieri de premierul Emil Boc i-a inclus pe Sebastian Vladescu, seful Finantelor, precum si pe Adriean Videanu, ministrul Economiei. Ziarele de astazi arata ca primele reactii in mediul de afaceri au fost mai degraba indiferente, oamenii de afaceri considerand ca acestea sunt mai degraba schimbari de nume, nu si de fond.

Ziarul Financiar scrie ca cei sase ministri reamaniati reprezinta de fapt pretul platit de Boc pentru a ramane la guvernare. Ziarul arata ca atat cursul de schimb al leului, cat si indicii Bursei nu au fost influentati de schimbarile politice. De asemenea ZF citeaza o serie de oameni de afaceri care subliniaza ca remanierea va fi inutila atat timp cat aceasta consta doar in inlocuirea unor nume.

Financiarul pune un mai mare accent pe latura politica, ziarul intrebandu-se cum de tocmai prim-ministrul Emil Boc a scapat de remaniere. Evenimentul Zilei este un alt ziar care se concentreaza pe jocurile politice din spatele remanierii. Cotidianul pare a fi singurul din piata care crede ca Basescu si Boc chiar au avut o disputa reala, mutarile din Cabinet reprezentand, in viziunea EVZ, costul armistitiului intre cei doi sefi ai tarii.

Romania Libera scrie ca prin inlocuirea ministrilor cu specializare economica, Guvernul isi asuma esecul politicilor economice. Ziarul noteaza totusi ca economia nu se poate astepta la o schimbare de directie.

Adevarul reaminteste ca in ultimii doi ani, de fiecare data cand Ministerul Finantelor intentiona sa atraga bani de pe pietele externe, s-au produs crize guvernamentale, ceea ce a dus la costuri mai mari de finantare a datoriei publice. Din aceasta cauza ziaristii de la Adevarul considera ca plecarea lui Vladescu va face ca Romania sa se imprumute mai scump. Totodata, schimbarea va intarzia si trimiterea scrisorii catre FMI, obligatorie pentru a primi cea de-a sasea transa din imprumutul catre Romania.

Gandul face o scurta prezentare a noilor ministri ai Economiei si ai Finatelor – Ion Artion, respectiv Gheorghe Ialomitianu. Senatorul Artion a fost implicat, acum 8 ani, intr-un scandal monstru, cand a fost director comercial la Petrom, sucursala Sibiu. El a fost cercetat intr-un dosar in care, dupa 2 ani, justitia a dispus neinceperea urmaririi penale. (00:38)

I.S.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii