Alungat din Romania: Sculptorul care „l-a spanzurat” pe Basescu face cariera in Belgia   septembrie 6th, 2010

foto: gazetanord-vest.ro

foto: gazetanord-vest.ro

La doar 26 de ani, Marius Ritiu a cunoscut succesul in Belgia ca sculptor. Tanarul este in momentul de fata masterand la Universitatea din Antwerpen, dar si la Royal Academy of Fine Art, avand deja o lucrare expusa la Muzeul Middelheim din orasul belgian.Este din Satu Mare si a facut facultatea la Universitatea de Arte si Design (UAD) din Cluj. Tot la UAD trebuia sa termine si masterul, dar in urma unei dispute cu cadrele didactice de la tanarul a luat decizia sa plece din tara, noteaza Gazeta de Nord-Vest.

A fost considerat unul dintre studentii model ai UAD, de alfel, in anul 2007 a absolvit sectia Sculptura cu media cea mai mare. Asta pana in momentul in care a decis ca la lucrarea de dizertatie sa faca o lucrare care sa il infatiseze pe Traian Basescu spanzurat de harta Romaniei. “Probabil am avut ghinionul (sau norocul) ca ultimul meu an de master sa coincida cu anul electoral. Presedintele facultatii (e o titulatura care nu stiu daca se regaseste si in alte universitati), prof. univ. dr. Ioan Sbarciu, a fost proaspat ales senator PD-L. Pana n ultimele luni ale masteratului am fost unul din studentii model ai facultatii ( în 2007 am absolvit cu media cea mai mare de la sectia Sculptura), dar dupa ce domnul profesor-senator a facut prima data cunostinta cu lucrarea mea de dizertatie – care il reprezenta pe Traian Băsescu intins pe podea, sugrumat cu ajutorul cravatei de o macheta neagra a tarii, asezata pe doua roti roz, mesajul lucrarii fiind unul concret – „imaginea clasei politice din Romania care de-a lungul timpului ne-a demonstrat ca este lipsita de tact si ca mitocania e in largul ei la noi” – cu o zi inainte de vernisajul expozitiei studentilor, lucrurile s-au schimbat brusc. Am aflat ulterior ca s-a pus in discutie nepromovarea mea (lucru foarte rar intamplat in cadrul UAD), pentru ca in final sa fiu promovat cu o nota mica (8). Cred ca s-a ajuns la aceasta decizie deoarece se stia ca voi aplica si la doctorat in cadrul aceleiasi universitati, cateva luni mai tarziu, iar examenul de admitere putea sa fie continuarea povestii. Asa a si fost. La examen, comisia de admitere m-a luat in primire, dar cuvantul i-a apartinut tot timpul domnului senator, care, in loc sa fie atent la proiectul nou pe care il propuneam pentru doctorat, a preferat sa-si aminteasca de Traian Băsescu spanzurat de harta Romaniei cu roti ajutatoare. Am fost acceptat pe locurile cu plata, cu toate ca se stia ca aveam intentia de a-mi continua studiile doar pe locurile bugetate”.

Intamplarea i-a schimbat viata lui Marius deoarece, imediat dupa aceea, tanarul a decis sa plece in afara pentru a putea continua studiile, locul ales fiind in cele din urma  Belgia. In prezent, acesta este artist in rezidenta la Verbeke Foundation din Antwerpen – Belgia si a inceput inca un masterat in sculptura la Royal Academy of Fine Art din Antwerpen.

Citeste mai multe AICI

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii