Raport: Patru milioane de copii saraci au murit in ultimii zece ani   septembrie 7th, 2010

Foto: descopera.ro

Foto: descopera.ro

Politicile medicale proaste adresate celor saraci au dus la decesul a peste patru milioane de copii, potrivit organizatiei neguvernamentala „Salvati Copiii”, care noteaza insa ca in ultimii ani s-au inregistrat progrese pentru reducerea mortalitatii infantile, mai ales in unele tari africane,  scrie cotidianul.ro.

Raportul este menit sa traga un ultim semnal de alarma inaintea reuniunii internationale de la ONU,  de la sfarsitul lunii septembrie,in care se vor discuta programele implementate in cadrul Obiectivelor Mileniului pentru Dezvoltare (OMD), adoptate in cadrul unui summit ONU in urma cu zece ani.

„Cateva progrese semnificative au fost realizate pentru reducerea mortalitatii infantile in ultimii ani, dar 8,8 milioane de nou-nascuti si de copii mor in fiecare an”, a subliniat Carolyn Milles, vicepresedinte al organizatiei Salvati Copiii.

Organizatia a examinat cifrele in cazul a 42 de tari unde mortalitatea este ridicata. Potrivit datelor adunate, copiii cei mai saraci sunt cei mai susceptibili sa moara. Daca toti copiii aveau acelasi risc de a muri precum cei mai bogati 20 la suta din tara lor, moartea a patru milioane de copii ar fi putut fi evitata in ultimii zece ani, arata raportul.

Din 1990 rata mortalitaţii infantile a scazut cu 28 la suta, o rata inca inferioara celei retinute de programul OMD, care este de doua treimi pana in 2015. Vestea buna este ca, tari precum Ghana, Indonezia, Mozambic, Egipt si Bolivia, in care riscurile de mortalitate erau foarte ridicate, au redus notabil numarul de decese. De partea cealalata, Ciadul, RD Congo, Kenya, Africa de Sud si Zimbabwe au inregistrat rate de mortalitate in crestere in ultimul deceniu, se mai precizeaza in raport.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii