REVISTA PRESEI ECONOMICE: Economia romaneasca in cadere libera. Razboiul clienti vs banci se intensifica septembrie 9th, 2010
Stirile privind inceputul foarte prost de trimestru trei, cu scaderi ale productiei in aproape toate sectoarele de activitate din Romania, cat si despre reducerea consumului pentru mai multe produse, ocupa spatii importante in ziarele de astazi. Ziarul Financiar se intreaba in ce masura va fi afectat PIB-ul pe 2010 de aceste noi informatii, Financiarul scrie ca datele statistice demonstreaza, daca mai era nevoie, ca economia se prabuseste, in vreme ce Adevarul arata ca sectorul imobiliar este principalul “vinovat” pentru acest regres.
Productia industriala, unul dintre cei mai importanti indicatori din economie, a crescut in iulie pentru a noua luna consecutiv, dar ritmul s-a temperat la 2,3% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, scrie ZF. Industria nu are insa suficienta forta pentru a trage de una singura economia din recesiune, in timp ce consumul intern ramane foarte slab. Si Germania, motorul economic al Europei, a inregistrat o temperare puternica a cresterii industriale in ultima luna.
Financiarul prezinta date din mai multe sectoare, aratand ca pe langa industrie, atat comertul cat si constructiile au scazut, cu 10,5%, respectiv 28,3%. De asemenea, cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete s-a redus cu 6,7% in iulie, comparativ cu perioada similara de anul trecut.
Si Adevarul scrie despre scaderile din mai multe ramuri ale economiei romanesti, subliniind ca un recul foarte puternic s-a notat in dreptul constructiilor de locuinte, care au pierdut peste 50% fata de iunie. Per ansamblu, acest „motor” care ar trebui sa absoarba cea mai mare parte a produselor finite (de la ciment si confectii metalice la tigla, mobila si alte materiale) trage de fapt inapoi intregul esafodaj al industriilor furnizoare.
Un alt subiect abordat in mai multe ziare este cel reprezentat de razboiul dintre clienti si banci. Astfel, Evenimentul Zilei scrie ca pe 1 septembrie s-a format pe internet grupul clientilor nemultumiti ai OTP Bank. De atunci si pana acum, s-au adunat 171 de membri, initiatorii grupului sperand ca numarul lor sa creasca la 300 de persoane cat mai repede, pentru a intenta un proces colectiv bancii. Initiative similare au avut zilele trecute si clientii Volksbank, BCR si Raiffeisen.
De cealalta parte, Gandul relateaza despre noile metode folosite de angajatii bancilor pentru a determina clientii sa-si plateasca ratele. Astfel acestia apeleaza la vecinii clientilor, printr-un mesaj standard, pe care ii roaga sa bata la usa restantierilor. Potrivit oficialilor din cadrul Protectiei Consumatorilor, astfel de metode reprezinta abuzuri. (00:56)
I.S.