Caderea lui SOV – marea sansa politica a lui Dan Voiculescu   septembrie 12th, 2010

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Arestarea lui Vantu prefigureaza, in opinia multor voci din presa, iminenta arestare si a lui Dan Voiculescu, un alt mare adversar al lui Traian Basescu. Numai ca lucrurile ar putea sta taman pe dos, iar distrugerea lui SOV sa reprezinte, de fapt, marea sansa a lui Voiculescu de a deveni, in fine, un politician cu greutate.

Citind presa lui Voiculescu, e greu sa nu observi satisfactia care razbate printre randurile care descriu calvarul lui Vantu. In mod normal, fiind parte a aceluiasi grup – mogulii detestati de presedinte – soarta lui Vantu ar fi trebuit privita, poate, cu ceva mai multa indignare sau, eventual, duiosie, de catre mass-media bossului conservator. Satisfactia lui Voiculescu este, insa, mai mult decat justificata: arestarea lui Vantu reprezinta un pas important pe drumul distrugerii deja incepute a trustului Realitatea-Catavencu. Eliminarea acestui mare pilon de presa politica de pe piata va avea, insa, mult mai multe consecinte decat simpla trimitere in somaj a unor jurnalisti, cel mai adesea talentati si muncitori.

E vorba de o reasezare din temelii a raportului de forte pe piata politico-mediatica si care va dezavantaja anumiti actori, nascand altii noi. Se stie clar ca ultimii cinci ani au fost dominati, mediatic, in domeniile politico-economic si social, de cele doua turnuri, adica Intact si Realitatea. (Cu doua ziare rasuflate si care si-au facut un aiuritor titlu de glorie, ani de-a randul, din distantarea de politica, al treilea mogul, Dinu Patriciu, nu conteaza pe aceasta piata). In momentul alegerilor din 2004, Voiculescu nu puncta decat prin Antena 1, care nu era televiziune de stiri, precum Realitatea TV. Din 2005, insa, odata cu lansarea Antenei 3, orice actor politic important este nevoit, inaintea marilor batalii, sa mearga cu caciula in mana la unul dintre cei doi moguli pentru a-si asigura bunavointa. Nu esti pe sticla, nu existi in politica, iata un principiu care devine tot mai real, an de an.

Octav Cozmanca, fostul mare organizator al PSD, puncta corect, zilele trecute, intr-un dialog cu Inpolitics, ca marea politica se muta tot mai mult din organizatii catre micile ecrane: “Pe vremuri, PSD avea succes pentru ca se baza  pe organizatiile pe care le avea peste tot, in special in mediul rural, in micile localitati, comune, sate samd, si pe efortul armatei de activisti, mai mici sau mai mari, care mergeau din poarta in poarta si convingeau oamenii. Astazi, politica vad ca se face tot mai mult la centru, pe ecranele TV, iar organizatiile din teritoriu sunt lasate, vertiginos, de izbeliste”.

Bine sau rau, vorbim de o realitate palpabila care face, cum spuneam, ca stapanii antenelor sa aiba voci tot mai grele in politica. E posibil ca Vantu sa fie eliberat si sa isi reia eforturile de demolare a lui Basescu si mai indarjit decat pana acum. La fel de posibil e, insa, ca de trustul sau, oricum sufocat financiar, sa se aleaga praful curand. In aceste conditii, pe scena politico-mediatica va ramane un singur actor important, l-am numit pe Dan Voiculescu. El are la indemana doua variante: fie continua sistemul de aliante cu un partid precum PNL sau PSD, numai ca isi va spori exponential pretentiile, fie va incerca, in premiera, sa o ia pe cont propriu. Spre deosebire de Vantu, care nu a avut ambitii politice directe, Dan Voiculescu tinteste in mod evident o functie inalta in stat, poate chiar pe cea suprema. Se spune ca sprijinul generos acordat anul trecut lui Mircea Geoana era justificat de promisiunea fotoliului nr. 2 in stat, cel de presedinte al Senatului. De altfel, Geoana incearca si azi, cat poate, sa ofere compensatii in acest sens: in vara, cand a intrat in concediu, el a delegat competenetele de sef al Senatului lui Voiculescu.

Daca Voiculescu si al sau PC decid sa atace pe cont propriu alegerile din 2012, cu sprijinul masiv al trustului de presa – pe care a inceput sa il intareasca si cu vedete preluate de la trustul rival, Realitatea -, ei ar putea beneficia, pe de-o parte, si de asteptarile publicului vizavi de o forta politica noua, pe care o invoca tot mai des si Sebastian Lazaroiu, iar pe de alta, de eventuale dezertari din PSD, PNL si PDL, formatiuni cu anumite probleme interne. De aceeasi parere este si analistul Ion Cristoiu, consultat de Inpolitics: “Parerea mea este ca Dan Voiculescu, daca isi gaseste curajul, ar putea decide, curand, sa ia batalia politica pe cont propriu, tocmai pentru ca, spre deosebire de alte vremuri, sprijinul unui important trust de presa a devenit crucial, iar el are acest sprijin. Voiculescu este marele castigator al caderii lui Vantu, iar asta ar putea schimba multe date ale ecuatiei politice, la viitoarele alegeri. Voiculescu ar putea fi o alternativa la actualele partide, uzate sever, din punct de vedere electoral, dar pentru asta, conditia de baza este ca el sa marcheze o schimbare radicala de pozitie, in sensul abandonarii bataliei desantate cu Traian Basescu, in favoarea identificarii si prezentarii publice a unor solutii concrete pentru iesirea din criza. Eu cred ca viitoarele alegeri nu vor fi castigate de persoane care isi fac un stindard din lupta anti-Basescu, ci de acelea care vor convinge publicul ca au capacitatea sa construiasca”.

Un prim pas ar putea fi facut in primavara, cand PC a decis sa convoace un congres extraordinar, la care Dan Voiculescu poate lua decizia revenirii la presedintia partidului, in prezent el avand doar statutul de presedinte fondator. Deocamdata, se remarca o raceala accentuata intre conservatori si noua conducere a PSD, dublata de anumite discutii de culise cu liderii PNL, care ar viza o alianta politica pentru localele din 2012. Nu e sigur, insa, cum spuneam, ca PC nu ar putea incerca, in premiera, marea cu degetul la alegerile parlamentare din acelasi an, candidand pe cont propriu si incercand sa depaseasca statutul de partid-anexa al PSD, pe care l-a avut ani de-a randul.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii