Revista presei LIFE: Virusul anti-West Nile, folosit in URSS timp de 30 de ani   septembrie 13th, 2010

Foto: Libertatea.ro

Desi majoritatea cotidianelor centrale si-au centrat articolele de actualitate doar pe cazul Vantu, mai putem citi in Romania Libera ca inca un bebelus a murit in urma incendiului de la Maternitatea Giulesti. Ziarul Adevarul scrie despre orfelinatele si  “copiii strazii”,  care ar putea deveni brandul cel mai de impact al tarii. Din cotidianul Libertatea aflam ca putem scapa de tantarii care transmit West Nile cu un nou tip virus care ataca aceasta specie de insecte.

Din cauza arsurilor grave suferite in urma incendiului de la Maternitatea Giulesti, un alt bebelus a decedat duminica seara, doctorii spunand ca nu a mai existat tratament pentru salvarea micutului, anunta Romania Libera.

Copilul decedat ieri avea arsuri grave pe suprafata corpului si pe caile respiratorii, iar plamanii si rinichii îi fusesera afectati, potrivit directorului spitalului, dr. Dan Enescu. Oficialul a explicat ca leziunile micutului erau mult prea grave si nu au putut fi vindecate. Starea celorlalti cinci bebelusi raniti în incendiul de pe 16 august este stabila, evolutia fiind „mai degraba catre buna”, a mai precizat doctorul.

Ziarul Adevarul face o analiza despre ce a insemnat decretul impotriva intreruperilor de sarcina din perioada ceausista si cum se resimte efectul in zilele noastre.

Dincolo de rezultatele glorioase prezentate de propaganda comunista, efectele acestui decret au fost tragice: mii de femei au sfarsit in inchisoare sau au murit din cauza diverselor metode prin care incercau sa-si provoace un avort si mii de copii nedoriti au ajuns in orfelinatele care impanzisera Romania comunista.

„Adevarul” a indexat si amintiri din casele de copii din „Epoca de Aur”, a analizat si reformele repetate si esuate ale sistemului de protectie a copilului din ultimele doua decenii. Este de subliniat ca 30 iunie 2010, Romania a facut un pas brusc catre anii 1990, pana in perioada de dinaintea inceperii oricarei reforme. Prin Ordonanta de Urgenta 68/2010, Autoritatea pentru Protectia Familiei si a Drepturilor Copilului, structura desemnata sa elaboreze politicile de protectie a copilului si sa coordoneze programele finantate la nivel national si international, este transformata in Directie a Ministerului Muncii.

Un fost director stiintific al Institutului de Protectie Biologica din Chisinau, sustine ca a testat in Delta Dunarii un virus care ataca doar aceasta specie de insecte, relateaza ziarul Libertatea. Aflam de aici ca virusul anti-West Nile a fost folosit timp de peste 30 de ani in toata fosta URSS, unde era imprastiat pentru a se preveni o epidemie.

In anii ’70, marile puteri ale lumii erau preocupate de descoperirea unor arme biologice puternice, pentru a distruge milioane de oameni, dar si de “scuturi” cu care sa previna astfel de dezastre. La vremea aceea, prof. Mircea Ciuhrii facea parte din elita cercetatorilor din Uniunea Sovietica si, iîn calitate de presedinte al Comisiei Internationale de Standardizare a Armelor Biologice, participa la numeroase experimente.

“Unul dintre acestea a avut loc chiar in Romania, in Delta Dunarii. Venisem intr-o echipa mare, cu virusologi si insectologi de la Moscova si de la Kiev, sa testam un virus nou. Acesta ataca doar tantarii Culex, exact aceia care transmit virusul West Nile. Practic, virusul testat ucidea toate exemplarele acestei specii si nu afecta restul biocenozei”, ne-a dezvaluit prof. Ciuhrii. (M.S.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii