Turcia dupa referendum: Opozitia de dreapta a fost facuta knock-out   septembrie 13th, 2010

online.wsj.com

Dupa cum comenteaza Le Monde in editia sa electronica, Kemal Kilicdaroglu, presedintele Partidului Republican al Poporului (CHP), de opozitie, a suferit o dubla infrangere politica. Turcii au votat, in proportie de 58 %, in favoarea reformelor constitutionale dorite de guvernul islamist conservator.

Cei care au votat „Nu” au reprezentat doar 42 % dintre cei care s-au prezentat la urne, insuficient pentru a destabiliza partidul aflat la putere. Miscarea kemalista si dreapta nationalista, care au denuntat o tentativa de a bloca reala separare a puterilor in stat, nu au reusit sa convinga. In plus, insusi liderul CHP, Kemal Kilicdaroglu, nu a reusit sa voteze din cauza unei probleme procedurale. „Numele meu a fost sters de pe liste si nu am fost informat de acest lucru. Oricum, este vina mea, trebuia sa verific personal registrul, dar am fost prins cu campania pentru referendum. Le cer scuze membrilor partidului meu”, a afirmat el.
Altfel, a existat si o parte care a fost multumita de prestatia lui Kemal Kilicdaroglu, si anume Partidul pentru Pace si Democratie (BDP), care indemnase populatia sa boicoteze referendumul. „Ii multumim lui Kemal ca ne-a dat ascultare si ca nu s-a prezentant la vot”, a spus un purtator de cuvant al partidului kurd. Pentru Opozitie, deceptia este cel putin la fel de mare pe cat a fost speranta atunci cand a inceput ascensiunea politica a lui Kilicdaroglu. Atacurile la adresa cabinetului, pe care l-a acuzat de coruptie si de faptul de a fi creat un sistem clientelar, nu au fost suficiente.

Totul pentru Europa

Acest om de stanga, un fost functionar, a suferit o infrangere severa. „Nu prea vad cum anume va reusi opozitia sa fie un concurent credibil pentru islamisti anul viitor”, a comentat Jean Marcou, expert in viata politica turca. „Trebuie admis ca partidul lui Kemal si el personal nu au reusit sa se prezinte ca o alternativa democratica credibila a actualei guvernari. Mai rau decat atat, ei apar in ochii multor turci ca reprezentantii unui sistem revolut”. Presedintele CHP a incercat adesea sa para un om cu idei curajoase si sa o rupa definitiv cu nationalismul si cu ideile ultralaice ale predecesorului sau, Deniz Baykal. El a sustinut ideea unei amnistii generale pentru rebelii din PKK si a afirmat ca doreste o discutie serioasa asupra voalului purtat de femei, o chestiune extrem de sensibila in Turcia. In timp ce in partea europeana a Turciei femeile sunt extrem de emancipate, nu la fel se intampla in Antalia, unde femeile sunt discriminate de legile islamice care inca sunt respectate de satele traditionale.
Kilicdaroglu va vizita miercuri Bruxelles-ul, unde isi va reinnoi angajamentul in fata unei Turcii proeuropene si care sa devina un candidat credibil la aderarea la Uniune. Sprijinul politic este foarte important in vederea alegerilor de anul viitor, unde Recep Tayyip Erdogan, la putere din 2002, va incerca sa obtina un al treilea mandat consecutiv.
Teoretic, partidul lui Erdogan, traditionalist si islamist, este adversar declarat al dominatiei exercitate de militari asupra tarii, el ingradind serios atributiile si privilegiile multor generali turci, unii dintre acestia fiind arestati si judecati pentru lovitura de stat de acum 30 ani si pentru incalcarile drepturilor omului din timpul regimului de dictatura.
Desi armata este garantul laicitatii Turciei, asa cum a lasat-o Kemal Ataturk, Europa doreste ca militarii sa respecte puterea civila, chiar daca, asa cum este cazul acum, este vorba despre un regim islamist care, desi se declara deschis in favoarea Europei, doreste o Turcie ancorata mai bine in trecutul ei legat de Coran.

traducere si adaptare de Octavian METONI

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii