Un roman va alerga 1.000 de km pentru copiii bolnavi de cancer, inspirat de candianul care a traversat tara intr-un picior – VIDEO   septembrie 14th, 2010

Foto: 1000pentruviata.ro

Un atlet roman isi propune, de anul viitor, sa alerge 1.000 de kilometri intre Satu-Mare si Constanta pentru a strange 80.000 de euro pentru copiii bolnavi de cancer. Clujeanul Iulian Novac va alerga cate un maraton pe zi timp de 21 de zile, scrie evz.ro.

Iulian Novac spune ca a luat aceasta decizie, inspirat fiind de Terry Fox, atletul canadian care, la data de 12 aprilie 1980, a inceput o cursa de traversare a Canadei pentru a strange bani pentru cercetare. Dupa ce a alergat 5.000 km, Terry a fost fortat sa se dea batut, la 1 septembrie 1980, intrucat cancerul incepuse sa se raspandeasca in tot corpul. La 28 iunie 1981, Terry Fox a decedat, cu numai o luna inainte de a implini 23 de ani. (Citeste aici mai multe)

Asociatia PAVEL, care incearca sa ii ajute pe copiii si adolescentii bolnavi de cancer, este, de anul trecut, beneficiara donatiilor stranse in numele lui Terry Fox. Anul trecut, clujeanul Iulian Novac termina primul sau maraton si ii propunea Olgai Cridland, presedintele PAVEL,  sa alerge, anul viitor, cei 1.000 de kilometri dintre Satu Mare si Constanta.

„M-am gandit la bolnavii de cancer, deoarece, pentru mine, sunt cea mai vulnerabila categorie de pacienti”, spune romanul Iulian Novac. „Era o zi de decembrie cand am sunat-o pe doamna Cridland. Gasisem organizatia PAVEL pe internet. Cand i-am spus ce vreau sa fac, au fost cateva zeci de secunde de liniste, niciunul dintre noi nu spunea nimic”.

Contul de Facebook destinat cursei, 1000 pentru viata, are cateva sute de fani. Iar sportivul a gasit si cativa prieteni care vor sa se alature proiectului si sa alerge impreuna cei 1000 de kilometri. „Am alergat primul maraton in 2009. Poate parea fantezist ceea ce vreau eu sa fac la anul, dar programul combina mersul cu alergatul si voi avea timp si de odihna. Stiu insa ca va fi greu, dar voi incepe un antrenament special cu cateva luni inainte de cursa, asa ca sunt convins ca totul va fi bine”, a mai adaugat clujeanul.

Organizatia PAVEL a fost fondata la mijlocul anilor 1990 de un grup de voluntari. Campaniile desfasurate pana in 2004 au contribuit la dotarea unor centre pentru bolnavii de cancer din Targu Mures si Bucuresti si numerosi tineri diagnosticati cu aceasta boala au primit bani pentru medicamente. 

Vezi AICI site-ul campaniei si VIDEO.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii