REVISTA PRESEI ECONOMICE: Cum arata economia romaneasca la doi ani dupa caderea Lehman Brothers   septembrie 15th, 2010

Doi ani au trecut de la momentul in care banca de investitii americana Leham Brothers s-a prabusit, evenimentul fiind asociat de majoritatea economistilor cu startul crizei financiare ale carei efecte inca se mai simt la nivel global. Cu aceasta ocazie, o parte din ziarele romanesti au realizat retrospective in care este prezentata evolutia economiei locale in aceasta perioada.

Ziarul Financiar acorda spatii mari subiectului, pe langa retrospectiva propriu-zisa, ziarul prezentand un editorial scris de consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, precum si un interviu cu omul de afaceri Dan Sucu, cel care detine grupul de fime Mobexpert. ZF subliniaza ca marile state si-au salvat institutiile financiare, in timp ce in cazul Romaniei executivul nu a reusit salveze economia.

Chiar daca la inceput criza de pe Wall Street era considerata un eveniment indepartat, efectele ei s-au propagat repede spre Romania, care in numai cateva luni a fost trimisa la pamant si a aflat de la FMI ca trebuie sa ia un ajutor financiar de 20 de miliarde de euro pentru a supravietui si a nu intra in faliment. Cu toate ca a luat cel mai mare imprumut din istorie, Romania, condusa de presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si guvernatorul BNR Mugur Isarescu, nu si-a revenit nici acum si este la un pas de a face un nou imprumut.

Evenimentul Zilei pune “aniversarea” caderii Lehman in contextul razboiului actual dintre banci si clientii acestora, pe tema dobanzilor si a comisioanelor practicate. Cotidianul scrie ca perceptia asupra bancherilor s-a schimbat aproape radical, acestia fiind vazuti de clienti ca fiind primii vinovati pentru criza. Andreas Treichl, CEO-ul Erste Group, spunea ca oamenii nu mai vor sa-i vada pe bancheri biciuiti, aceasta fiind deja o imagine mult prea blanda pentru postura in care debitorii au fost adusi.

Un alt subiect abordat in ziarele de astazi este reprezentat de refuzul bancilor de a credita dezvoltatorii imobiliari. Gandul citeaza in acest sens un raport intocmit de compania de consultanta Colliers International, potrivit caruia mai putin de 10% dintre dezvoltatorii imobiliari care au solicitat bancilor credite, in primul semestru, au avut succes. Ziarul mai noteaza ca bancile prefera adesea sa finanteze ansamblurile de mici dimensiuni, al caror buget nu depaseste 10 milioane de euro. (07:38)

I.S.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii