Premiera pe scena londoneza: Un barbat cu voce de soprana, la Royal Opera House   septembrie 16th, 2010

Jacek Laszczkowski

O opera demult uitata, scrisa in secolul al XVII-lea, va fi jucata pe scena Royal Opera House din Londra si va avea intr-unul dintre rolurile principale un barbat cu voce de soprana, scrie telegraph.co.uk.

Opera “Niobe, Regina de Tebe” a fost scrisa in 1688 de compozitorul italian Agostino Steffani si spune povestea legendarei regine care i-a infuriat pe zei. Drept pedeapsa, i-au fost ucisi toti copiii. Anfione, sotul lui Niobe, va fi interpretat de Jacek Laszczkowski, un cantaret polonez care spune despe el insusi ca este “si soprana, si tenor”.

Rolul sau fusese conceput pentru un “castrato”, un barbat castrat inainte sa fi ajuns la pubertate . Castrarea era o pratica obisnuita in Italia seolelor XVII si XVIII, pana la 4000 de baieti fiind castrati anual pentru a avea vocea ascutita ca unei soprane, dar puternica la fel ca cea a unui barbat.

Vocea unui castrato este similara cu cea a unui asa-numit “barbat soprana”. La ora actuala, exista doar patru astfel de artisti in intreaga lume care, atunci cand interpreteaza roluri de soprana, nu canta din diafragma, ci folosesc o voce” falsa”, “de cap”.

Spectacolul va avea premiera pe 23 septembrie si va fi prima oara cand un barbat cu voce de soprana va juca pe scena londoneza.

Asculta-l AICI pe Laszczkowski.

A.S.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii