PSD va contesta Legea pensiilor la Curtea Constitutionala   septembrie 16th, 2010

Foto: adevarul.ro

Social-democratii vor contesta la Curtea Constitutionala Legea sistemului unitar de pensii publice, adoptata miercuri seara de Camera Deputatilor, a anuntat joi liderul de grup al deputatilor PSD Mircea Dusa, citat de NewsIn. Dusa a apreciat ca sansele PSD de a obtine castig de cauza in aceasta chestiune sunt ridicate, formatiunea avand in pregatire documente in care vor fi expuse multe elemente de neconstitutionalitate care apar in textul de lege.

„Juristii nostri lucreaza, pregatim documentele pentru a contesta la Curtea Constitutionala proiectul de lege. In materialul pe care il vom trimite la Curte vom enunta toate elementele de neconstitutionalitate care au stat la baza adoptarii acestei legi (…). In primul rand este vorba de acest drept privat al cetateanului la pensie, stabilit prin legi constitutionale. Nimeni nu-i poate lua dreptul pensionarului. Sunt mai multe chestiuni neconstitutionale in lege”, a atras atentia liderul deputatilor PSD.

Dusa a criticat joi si decizia puterii de a stabili varsta de pensionare pentru femei la 65 de ani, in conditiile in care speranta de viata a romanilor este de aproximativ 70 de ani. „Probabil ca, neavand bani si gestionand prost bugetul Romaniei, actualul Guvern s-a gandit tocmai la aceasta chestiune, sa nu mai dea pensii romanilor, si mai ales femeilor”, a comentat el.

De asemenea, social-democratul a remarcat ca plenul Camerei nu s-a aflat in cvorum atunci cand s-a dat votul asupra Legii privind sistemul unitar de pensii. „Eu am anuntat de la tribuna Camerei atunci cand am parasit sala ca lasam 70-80 de deputati sa hotarasca soarta a 6 milioane de romani si am si anuntat atunci ca in sala vor ramane fara cvorum”, a afirmat Dusa. Pe de alta parte, liderul grupului deputatilor PDL Mircea Toader a subliniat ca nu a existat o problema de cvorum. „Ati auzit numarul de voturi si toata legea a trecut in conditiile acestea. Cand cineva doreste sa verifice cvorumul trebuie ca liderul unui grup parlamentar sa ceara acest lucru”, a spus el.

Dupa cum aminteste NewsIn, deputatii au adoptat miercuri seara, cu 170 de voturi favorabile, doua impotriva si trei abtineri, Legea sistemului unitar de pensii, in absenta reprezentantilor opozitiei care au preferat sa paraseasca lucrarile din cauza disputelor cu puterea pe marginea valorii punctului de pensie. Plenul Camerei a respins amendamentul Comisiei de munca ce fixa valoarea punctului de pensie la minim 45% din salariul mediu brut, acesta intrunind 40 de voturi favorabile, 114 impotriva si 16 abtineri.
(I. B.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii