REVISTA PRESEI BUSINESS: Guvernul are o strategie   septembrie 16th, 2010

Dupa 20 de ani in care oamenii de afaceri au acuzat lipsa predictibilitatii fiscale, multi investitori straini evitand chiar sa intre in Romania din cauza zecilor de modificari aduse Codului Fiscal, guvernul a reusit sa stabileasca o strategie pentru urmatorii trei ani. In timp ce Adevarul critica Executivul si scrie ca documentul trebuia finalizat pana pe 30 mai, Ziarul Financiar vorbste despre importanta existentei unei strategii fiscal-bugetare, iar Romania Libera si Gandul ofera mai multe detalii despre viziunea Guvernului pe urmatorii trei ani.

Lipsa de predictibilitate pentru mediul de afaceri pare sa nu-i deranjeze pe guvernanti, care accelereaza cadenta modificarilor legislative, in timp ce tnvestitia straina directa s-a redus cu aproape 30% in prima jumatate a acestui an fata de perioada similara a anului trecut, iar planurile de afaceri se fac pe maximum un an, scriu jurnalistii de la Adevarul. Executivul era obligat, pana la 30 mai, sa prezinte Parlamentului o strategie fiscal-bugetara pentru urmatorii trei ani. Aceasta trebuie sa contina cadrul macroeconomic ce sta la baza politicii fiscal-bugetare, prognoze privind veniturile si cheltuielile, dar si o declaratie de raspundere din partea Guvernului. Abia ieri Executivul a anuntat ca strategia este gata si va fi inaintata Parlamentului, cum altfel, decat in procedura de urgenta.

La cererea FMI, Finantele au batut in cuie anticipat si va trebui sa respecte plafoanele cheltuielilor de personal si ale cheltuielilor pe principalele bugete componente ale bugetului consolidat pentru urmatorii trei ani, precum si tintele de deficit bugetar, aflam din Ziarul Financiar. Realizarea unor bugete multianuale a fost solicitata de oamenii de afaceri de nenumarate ori. Pana in 2010 numeroasele rectificari bugetare realizate pe parcursul fiecarui an au facilitat majorarea si realocarea cheltuielilor, iar supraestimarea veniturilor bugetare a constituit un factor recurent de incurajare a majorarilor de cheltuieli in cursul rectificarilor bugetare.

Cota unica si contributiile la asigurarile sociale nu vor fi modificate pana in 2013, potrivit stategiei fiscal-bugetare pentru urmatorii trei, care nu precizeaza insa daca va fi pastrata si TVA la 24%, nivelul majorat incepand cu luna iulie, scrie Romania Libera. Cotele de contributii sociale vor fi mentinute pe termen mediu, iar evolutia moderata a castigului salarial mediu brut pe termen mediu si implementarea graduala a pilonului II de pensii va conduce la diminuarea ponderii contributiillor la asigurari speciale in PIB pana in anul 2013 fata de nivelul inregistrat in anul 2008.

Pentru 2011, Guvernul s-a angajat sa limiteze cheltuielile de personal ale bugetului consolidat de la peste 8% la 7,4% din PIB, sa reduca deficitul la 4,4% si sa dubleze cheltuielile pentru cofinantarea proiectelor UE, adauga Gandul.

A.E.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii