Prim-balerina Cubei, Alicia Alonso, omagiata de companiile americane de balet, la implinirea varstei de 90 de ani   septembrie 18th, 2010

Foto: Wikipedia

Teatrul American de Balet si Compania de Balet din New York vor prezenta un spectacol in Cuba, pentru prima data dupa 50 de ani, in luna noimbrie a acestui an, ca omagiu adus prim-balerinei absolute cubaneze, Alicia Alonso, cu ocazia celei de-a 90-a aniversari, informeaza AFP, preluata de france24.com.

Alonso a pus bazele Companiei Nationale de Balet din Cuba in 1948 si a declarat ca i se pare minunat faptul ca acest eveniment va avea loc in timpul Festivalului International de Balet din Havana, care va incepe pe 28 octombrie si se va incheia pe 7 noiembrie.

Teatrul American de Balet va interpreta “Teme si Variatii”, o piesa adaptata special pentru Alicia Alonso de catre George Balanchine. Ultima data cand aceasta trupa a dansat in Cuba a fost in 1960, cu doi ani inaintea impunerii unui embargo de catre Guvernul de la Washington. Alonso isi aduce aminte ca trupa de balet din New York a fost prima cu care a dansat in Statele Unite. Debutul sau in America l-a avut la Casa Operei Metropolitane, interpretand rolul principal in piesa “Giselle” in 1943.

La 90 de ani, isi insoteste trupa de balet in toate turneele

Cu toate ca are probleme cu vederea si merge foarte greu, prim-balerina absoluta cubaneza continua sa insoteasca trupa nationala de balet a Cubei in toate turneele sale.

Dansatorii ei vor prezenta doua noi piese de balet in timpul festivalului, una din ele fiind “Moartea lui Narcis”, piesa bazata pe un poem al artisului cubanez Jose Lezama Lima, care a fost marginalizat de catre regimul cubanez in anii ‘70 din cauza orientarii sale homosexuale. Cea de-a doua piesa, “Noaptea Eclipsei”, este bazata pe o poveste de dragoste dintre doi cubanezi din secolul al XIX-lea.

Alicia Alonso a indrumat generatii intregi de balerini cubanezi

Alicia Alonso s-a nascut  la 21 decembrie 1920, la Havana, unde si-a inceput studiile in 1931 la Scoala de Balet a Societatii Pro-Arte Musical. Mai tarziu, a plecat pentru a-si continua studiile in Statele Unite. In 1938, a debutat pe Broadway in comedii muzicale, iar un an mai tarziu a intrat la American Ballet Caravan.  In 1940, intra la Ballet Theatre of New York, in anul fondarii, si de atunci a desfasurat o stralucita cariera ca interpreta a marilor opere din repertoriul romantic si clasic.

In 1948, a fondat la Havana Baletul Alicia Alonso, astazi Baletul National al Cubei, unde a indrumat formarea catorva generatii de balerini cubanezi, cu un stil propriu care a cucerit un loc  deosebit in baletul international. Versiunile sale coregrafice ale marilor clasici sunt celebre pe plan international.

C.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii