Ce sanse au imigrantii romani din Canada sa obtina un loc de munca   septembrie 19th, 2010

Foto: smartwoman.hotnews.ro

Desi Canada are nevoie de profesionisti, traiul in aceasta tara pentru imigranti pare sa fie in continuare foarte dificil. Daca reusesc sa se informeze corect si sa treaca de procesul riguros de selectie, vor trebuie sa lupte din greu pentru a putea obtine un loc de munca in domeniul dorit. Pe langa costurile mari pe care le presupun eforturile de a  ajunge medic, ingineri sau profesor, multi intre imigranti, mai ales cei romani, se pot lovi de discriminarea angajatorilor, scrie evz.ro.

Pentru cei care vor sa profeseze medicina in Canada, acum sunt obligatorii doi ani de scoala, iar admiterea dureaza o saptamana. Examenul e teoretic si practic, la care se adauga un examen de limba engleza. De asemenea, este necesar accesul in Ordinul medicilor. Insa locurile sunt limitate pentru imigranti, iar taxele sunt mari. Selectia dosarelor se face pe baza de CV, urmat de un interviu. Taxa de admitere la rezidenta era de aproape 1.000 de dolari, iar cei reusiti urmau cursuri timp de inca doi ani pentru a deveni medici de familie si alti sase ani pentru alte specialitaţi. Examenul de practica pentru stomatologi e si mai scump: 10.000 de dolari, bani care se pierd in cazul nepromovarii examenului. Insa remuneratiile in acest domeniu  sunt consistente.

Canadienii au nevoie de oameni competenti in domeniul medical, mai ales ca se confrunta cu un fenonem similar cu cel din Romania, respectiv exodul medicilor, determinat de subfinantarea serviciilor medicale gratuite. In acelasi timp este limitata extinderea sistemului privat de sanatate, iar medicii din sistemul public n-au dreptul sa lucreze si in cel privat.

In ceea ce priveste sistemul de invatamant, desi nu exista oameni pregatiti la nivelul scolii secundare, acest domeniu ramane o problema pentru imigranti. Predarea la nivel secundar presupune obtinerea unui permis de invatamant si a unui brevet. Se realizeaza un dosar cu actele de studii, apoi se reiau studiile universitare in vederea obtinerii unui bac in educatie.

Multi dintre romani au ramas dezamagiti de alegerea traversarii Oceanului pentru a ajunge in Canada. „Aveam sentimentul ca decizia de a ateriza in Quebec a fost o greseala. Ma apucasem sa trimit CV-uri pe site-urile canadiene, dar nimeni nu le citea mai departe de nume”, spune un imigrant roman.

Totusi, au existat cazuri care dovedesc faptul ca nu e nevoie nici sa ai studii superioare cand emigrezi in Canada, desi exact cei cu studii superioare sunt chemati. O romanca fara studii superioare s-a inscris la un centru de formare pentru a deveni asistent dentar. Durata studiilor a fost de un an si jumatate si a fost nevoita sa faca un imprumut bancar. La admitere a dat un test din franceza, engleza si matematica. Scoala s-a ocupat si de gasirea unui job, pe care l-a primit la numai doua zile de la absolvire, fapt relatat in ziarul Pagini romanesti.

Presa romaneasca din Montreal prezinta un si caz fericit al unei inginere ajunsa in top. Ruxandra Botez, profesoara la Departamentul de inginerie – productie automatizata de la Scoala de tehnologie superioara din Montreal. A emigrat in 1987, dupa absolvirea Politehnicii din Bucuresti, Facultatea de aeronave, avand si o experienta de trei ani. Ea a benficiat, totusi, de faptul ca tatal ei, medic deja la un spital din Montraal, a fost cel care a chemat-o. Aceste cazuri face parte din  studiul „Destinul imigrantilor canadieni in presa scrisa si electronica”, realizat de Hilda Hencz si avand ca sursa date din perioada 2004-2006, a fost publicat in 2008.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii