Premiera “Il Postino”, cu Placido Domingo, la Opera din Los Angeles   septembrie 19th, 2010

Foto: Wikipedia

Opera “Il Postino”, compusa de mexicanul Daniel Catan, va avea  premiera, pe 23 septembrie, la Opera din Los Angeles, marcand si debutul noii stagiuni. Placido Domingo, directorul general al Operei, a subliniat importanta prezentarii pieselor de opera in limba spaniola in zonele intens populate de hispanici, cum este si sudul Californiei. “Este important sa cantam in spaniola. Este un privilegiu si o mare responsabilitate”, spune celebrul tenor spaniol, care va juca rolul-cheie al lui Pablo Neruda, poetul chilian castigator al premiului Nobel, potrivit „Los Angeles Times”.

Din punct de vedere istoric, piesele de opera scrise in spaniola sunt destul de rare, comparativ cu cele scrise in germana, italiana sau franceza, insa si mai rare sunt piesele interpretate de artisti hispanici. “Los Angeles este un oras in care locuiesc extraordinar de multi hispanici”, spune Domingo, completand: “sunt multe generatii aici, ai caror bunici sunt nascuti in California. Este important sa cantam in spaniola. Este un privilegiu si o mare responsabilitate”.

In opera, ca si in filme, Neruda devine prieten cu un tanar postas italian pe nume Mario, in timp ce traieste in exil pe o insula izolata. Inspirat de catre poezia marelui artist, postasul se indragosteste de o frumoasa localnica pe nume Beatrice si devine implicat in conflictul politic existent.

Daniel Catan, unul dintre cei mai populari compozitori moderni, este cunoscut si pentru alte trei opere ale sale, „La Hija de Rappacini” (1994), „Florencia en el Amazonas” (dupa romanul „Dragostea in timpul holerei” de Gabriel Garcia Marquez, 1997) si „Salsipuedes” (2004), opera comica despre dragoste si razboi, pe ritmuri caraibiene.
“Il Postino” va putea fi vazut la Opera din Los Angeles pana pe 16 octombrie.

C.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii