Ambasadoarea Romaniei in Spania: Lucratorii romani, mai flexibili si mai adaptabili decat cei spanioli   septembrie 20th, 2010

foto: calificativ.ro

Dupa ce si-au pierdut slujbele din constructii, o mare parte dintre romanii din Spania s-au reorientat si au reusit sa gaseasca alte locuri de munca, spune ambasadoarea Romaniei la Madrid, Maria Ligor, citata de evz.ro.

Criza nu a fost deloc blanda cu romanii de peste granita, in jur de 80.000 de persoane au ramas fara loc de munca si incaseaza in acest moment beneficii de somaj din Spania.

“Migrantii din Spania, in numar de peste 5 milioane de persoane, au fost cei mai afectati de criza, si pentru ca aceasta prezenta a lor aici a fost determinata de oportunitatile care existau in sectorul constructiilor, cel care s-a prabusit si este responsabil pentru cel mai mare numar de posturi pierdute. In ceea ce-i priveste pe lucratorii romani, chiar si aceia care si-au pierdut locurile de munca din constructii, ceea ce am observat noi a fost un grad mai mare de flexibilitate si o adaptare ceva mai mare decat la lucratorul spaniol. Astfel incat o mare parte dintre cei care s-au regasit fara loc de munca au fost absorbiti de alte sectoare”, a explicat Maria Ligor

In momentul de fata exista aproximativ 300.000 de lucratori care cotizeaza la sistemul de securitate sociala, iar in jur de 80.000 de persoane se afla in somaj.

Pozitia romanilor din Spania va fi si mai bine consolidata in urma unui parteneriat strategic intre tara nostra si Spania, printre obiectivele acestuia fiind si o vizita a premierului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero in Romania, pentru semnarea documentului.

„Intre componentele principale ale parteneriatului se vor gasi aspectele legate de comunitatea romanilor din Spania. Cooperarea economica e o alta parte majora, ca si coperarea la nivel local”, spune ambasadoarea.

Citeste mai multe AICI

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii