Jadul chinezesc, de peste doua ori mai scump decat aurul   septembrie 21st, 2010

Un anume tip de jad din provincia Khotan, Vestul Chinei, a ajuns sa valoreze de peste doua mai mult decat aurul. Astfel, pretul maxim cu care acesta se comercializeaza este de aproape 3.000 de dolari pe uncie, de 10 ori mai mare decat acum un deceniu, in timp ce aurul se vinde cu putin peste 1.280 de dolari uncia.

Acest tip de jad, de culoare alb-crem, este semi-transparent si se gaseste doar in regiunea respectiva, informeaza New York Times. Pretul sau a crescut atat de mult in ultimul timp datorita afinitatii chinezilor pentru aceasta piatra cat si faptului ca nivelul de trai inregistreaza noi recorduri pozitive in Tara Marelui Zid.

„Dragostea fata de jad este in sangele nostru, iar acum ca oamenii au bani cu totii vor sa aiba bijuterii cu jad”, a declarat Zhang Xiankuo, vanzator de jad. Acesta le-a aratat apoi reporterilor americani cele mai pretioase bijuterii din colectia sa: doua sculputuri de jad care valoreaza impreuna circa 230.000 de dolari.

Exista insa si sceptici care spun ca acest boom are legatura mai mult cu dorinta oamenilor de a cumpara decat cu faptul ca este o piatra rara. Wang Chunyun, expert in cadrul Institutului de Geochimie din orasul Guangzhou, a declarat ca exista mai multe depozite de jad alb, neexploatate, in Muntii Kunlun, care despart China de Tibet.

D. B.

13:29

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii