Le Monde: Amenintarea terorista din Franta, posibila metoda pentru a deturna atentia   septembrie 21st, 2010

k-9force.com

Intr-o analiza aparuta in cotidianul Le Monde se exprima ingrijorarea in ceea ce priveste declaratiile oamenilor cu raspundere in stat in legatura cu „amenintari teroriste iminente”. Departe de a nega veridicitatea acestor informatii, ziaristul de la publicatia citata remarca faptul ca „sunt cam multi cei care fac aceste precizari, nu toti pot fi credibili” precum si faptul ca, pe de alta parte, se implinesc opt ani de cand „Franta se afla sub amenintare terorista, iar nivelul alertei este maxim atunci cand tara este zguduita de scandaluri politico-financiare grave.”

„Incepand cu data de 16 septembrie, ziua in care au fost rapiti resortisantii francezi din Niger, nu este zi sa nu fim atentionati, personal de ministrul de Interne, Brice Hortefeux, ca exista riscuri de atentate in Franta. Pe urma, iese in fata seful serviciului secret, Bernard Squarcini, care ne spune ca alerta este de culoare rosie, adica atentatul este iminent. In sfarsit, ni se spune la televizor ca tara noastra este amenintata direct de AQMI, bratul Al-Qaida in Magreb, o femeie kamikaze iesita din mediile islamiste fiind deja la Paris pentru a pregati un atentat in Gara de Nord. Nu cumva cineva are interesul sa induca psihoza? Nu cumva trebuie speriati oamenii pentru a nu mai fi preocupati de modificarile avute in vedere de Guvern la Legea Pensiilor?”, se intreaba, retoric, jurnalistul de la Le Monde.

Opozitia indeamna la moderatie

Fostul prim-ministru, Dominique de Villepin, reproseaza direct Guvernului „strategia de mentinere a tensiunii. Important este sa se ia masuri, nu sa se creeze panica in tara”, a declarat De Villepin pentru France Info, idee sustinuta, chiar daca mai temperat, chiar si de membri ai partidului de guvernamant. Mai precis, Axel Poniatowski, deputat din partea UMP, a cerut in mod public ca „in ceea ce priveste siguranta statului trebuie mai multa moderatie in informatiile oferite mass-media.”

Opt ani de amenintari concrete

Iata o trecere in revista, oferita spre informarea publicului de sursa citata, a unor amenintari foarte concrete, dar niciodata materializate.

17 noiembrie 2002: Michele Alliot-Marie, ministrul Apararii, apreciaza ca „sansele producerii unui atentat sunt ridicate, tara noastra este o tinta.”

17 martie 2004: Dupa atentatele din 11 martie de la Madrid, a doua zi dupa adoptarea legii care interzice portul valului islamic in scoli si dupa primirea unei scrisori de amenintari de catre premierul Raffarin, presedintele Jacques Chirac cere, in mod solemn, „o vigilenta marita in fata amenintarilor terorismului. Totusi, planul Vigipirate va implica doar transporturile terestre.

13 iulie 2005: Sase zile dupa atentatele de la Londra, presedintele Chirac cere „mobilizare si vigilenta in fiecare moment”.

26 septembrie 2005: „Ministrul de Interne, Nicolas Sarkozy, estimeaza ca amenintarea terorista este la un nivel foarte ridicat si ca „exista celule teroriste pe teritoriul nostru”.

26 octombrie 2005: Presedintele Chirac explica faptul ca „riscul terorist este real.”

17 noiembrie 2005: Premierul De Villepin declara ca „exista o amenintare reala impotriva Frantei”.

23 noiembrie 2005: Pierre Bousquet de Florian, directorul Departamentului de Supraveghere a Teritoriului francez (DST), declara ca „retele teroriste deja constituite lucreaza pentru a realiza proiecte ostile Frantei”.

17 iunie 2008: In timpul unui discurs tinut cu ocazia prezentarii Cartii Albe a apararii si sigurantei nationale, presedintele Sarkozy a evocat o „amenintare imediata cu mijloace radiologice, chimice si biologice. Nu putem exclude o amenintare, oricare ar fi natura acesteia. O atitudine pasiva ar putea pune in pericol insasi existenta natiunii.”

1 decembrie 2009: Ministrul de Interne, Brice Hortefeux, declara ca „toate semnalele, dar absolut toate semnalele, atesta existenta unei amenintari reale si ingrijoratoare.”

16 septembrie 2010; Brice Hortefeux considera ca „amenintarea a devenit si mai puternica in ultimele zile si ore.”

18 septembrie 2010: Directorul Serviciului de Informatii Interne (DCRI), Bernard Squarcini apreciaza ca „Franta este amenintata de pericole majore.:

20 septembrie 2010: Ministrul Afacerilor Interne afirma ca „riscul producerii unui atentat este considerabil sporit”.

traducere si adaptare de Octavian METONI

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii