REVISTA PRESEI ARTS: Festivalul Artelor Bucuresti, singurul festival sustinut exclusiv de public. Ozzy Osbourne isi prelungeste concertul de la Bucuresti   septembrie 21st, 2010

Foto: www.festivalulartelorbucuresti.ro

S-a spus despre Romania ca este tara festivalurilor. Intr-adevar, exista nenumarate festivaluri nationale si internationale sprijinite, intr-un fel sau altul, de institutii guvernamentale, insa numai unul este sustinut exclusiv de public: Festivalul Artelor Bucuresti. Cum pana la lansarea lui mai sunt aproape trei saptamani, ne oprim astazi la Muzeul Municipiului Bucuresti, la  „Carte si Arte”, un festival dedicat tinerilor de orice varsta. De amintit ca, in aceasta saptamana, ambasadori ai culturii romanesti peste hotare vor fi cativa scriitori romani ce participa la New Orleans la un mini-festival de povestiri romano-american, dar si muzicienii romani care sunt invitati la Nopti clasice la Palatul Behague, unde vor sustine o serie de concerte dedicate operei lui Enescu si contemporanilor sai europeni. Iesim din lumea festivalurilor pentru a citi un interviu cu actrita Draga Olteanu Matei din care aflam cum a contribuit in trecut teatrul la intremarea societatii, dar si pentru a le aduce iubitorilor de muzica o veste aparuta pe site-uri la ceas de seara: Ozzy Osbourne vrea un concert mai lung la Bucuresti, fiind vorba de prima sa vizita in Romania.

Arta de a fi tanar

Cele patru zile ale Festivalului „Carte si Arte”, ajuns la cea de-a VIII-a editie, vor fi destinate unor momente culturale distincte: pictura, carte, muzica si film. Desfasurat anul acesta sub motoul „arta de a fi tanar”, festivalul este dedicat tinerilor de orice varsta, pe care organizatorii ii invita sa invete si sa ne invete cum sa ramanem noi insine, dar sa fim si parte a lumii in care traim, astfel incat sa ne pastram acea frumusete unica – tineretea fizica si spirituala, scrie Jurnalul National. Totul intre 23 si 27 septembrie.

„La taifas cu Tudor Gheorghe”

Despre Festivalul Artelor Bucuresti trebuie spus ca nu este sustinut financiar, nici logistic de vreo institutie guvernamentala. Se sustine exclusiv din vanzarea biletelor. Prezenta lui in peisajul culturii confirma faptul ca produsul cultural este vandabil in sine. Piese de teatru, spectacole de muzica clasica, recitaluri instrumentale, expozitii si vernisaje, lansari de carte, toate se vor regasi la festival, intre 10 si 15 octombrie, scrie Jurnalul National.Tudor Gheorghe va fi prezent la acest eveniment cultural atat in calitate de trubadur, cu spectacolul „Cavalerii felinarelor tarzii”, din 12 octombrie, de la Sala Palatului, cat si in calitate de „impricinat” al unei lansari biografice, la 11 octombrie. Mircea Pospai a reusit sa cuprinda viata menestrelului in paisprezece capitole, reunite sub titlul generic „La taifas cu Tudor Gheorghe”.

“1001 de nopti in New Orleans”

Sub titulatura „1001 de nopti in New Orleans: Nopti de arabesc creol si fascinatie transilvano-moldava! O batalie a barzilor!”, festivalul ce va avea loc la New Orleans ii va aduce impreuna pe scriitorii transilvaneni Ruxandra Cesereanu si Corin Braga, prozatorii ieseni Florin Lazarescu si Lucian Dan Teodorovici si studenţii Marius Conkan si Bogdan Odagescu (Facultatea de Litere, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca) cu scriitorii americani din golful francez al Louisianei, Dave Brinks, Bill Lavender, Jessica Faust-Spitzfaden, R. Moose Jackson, James Nolan si DeWitt Brinson – maestrul de festivitati fiind scriitorul Andrei Codrescu, scrie HotNews. Potrivit programului festivalului, pe 22 si 23 septembrie, la Gold Mine Saloon din New Orleans, se vor desfasura doua seri de lecturi publice la care vor participa toti scriitorii romani si americani.

Muzicieni romani la Paris

Un festival ce se va bucura de participarea muzicienilor romani va avea loc, in perioada 27 septembrie – 3 octombrie 2010, la Palatul Behague din Paris. Mari muzicieni precum Richard Galliano, Jean-Claude Vanden Eynden, Jean-Claude Pennetier, Gordan Nikolic sau Gilles Apap se alatura artistilor romani de talie internationala  Sarah Nemtanu, Mihaela Ursuleasa sau Cvartetului Enescu, intr-o serie de concerte dedicate operei lui Enescu si contemporanilor sai europeni. Sub directia artistica a muzicanului Alin Predoi, festivalul Nopti clasice la Palatul Behague aduce vibratiile romantice ale lui Ravel, Sarasate, Enescu, Bartok, Mendelssohn sau Gabriel Faure sub boltile mitice ale Salii bizantine de teatru a Palatului Behague, fastuos sediu al Ambasadei Romaniei in capitala franceza. La sfarsitul secolului al XIX-lea, in saloanele impodobite cu lambriuri pretioase, amfitrioana Martine de Behague primea oaspeti de seama, printre care Proust, Rodin, Paul Valery sau Gabriel Faure, scrie Evenimentul Zilei.

Oamenii de cultura au fost supusi unor dure incercari din partea guvernantilor”

In Jurnalul National, Draga Olteanu Matei spune intr-un interviu ca niciodata nu ar putea accepta un rol doar pentru bani, daca scenariul nu este bine scris si personajul sau nu este bine construit. „Unii accepta probabil roluri in telenovele eventual in ideea unui castig substantial, in vreme ce pe altii nu ii intereseaza deloc. Pe mine ma intereseaza mai putin partea materiala, si nu pentru ca nu as avea nevoie de bani, ci pentru ca asa am fost deprinsa”. Actrita lucreaza la un scenariu si pregateste trupa „Teatrul Vostru” alaturi de care urmeaza sa monteze o comedie. Este convinsa ca, in momentele grele, se dovedeste, ca si in trecut, rolul pe care teatrul il are la intremarea societatii. „Dupa cutremurul din ’77, am crezut ca la teatru se vor juca o perioada numai drame. Avand in vedere insa ca tara trecuse prin ce trecuse, maestrul Radu Beligan, director general al Teatrului National „I.L. Caragiale”, a programat numai comedii, spunand ca asta ar ajuta societatea sa iasa din starea de stres si sa uite de spaima prin care a trecut. Am constatat atunci ca maestrul Beligan a avut dreptate. In situatii grele, e bine ca oamenii sa se mai destinda, sa uite macar pentru doua ore grijile si necazurile de zi cu zi. Teatrul a contribuit dintotdeauna la intremarea societatii, iar noi ne-am straduit dintotdeauna sa-l slujim cat mai bine”. In opinia actritei, oamenii de cultura au fost supusi mai mereu „unor mari si dure incercari din partea guvernantilor”.

Saadi Gaddafi, interesat de investitiile in cinematografie

Daca in Romania oamenii de teatru  reusesc cu greu sa puna in scena un spectacol sau cineastii sa adune bani pentru o productie cinematografica, in America, in ciuda crizei globale, proiecte cinematografice prind contur gratie sprijinului financiar acordat de cei mai nesteptati investitori de film. Este si cazul lui Saadi Gaddafi, fiul liderului libian, care investeste in realizarea filmului „The IceMan: Confessions of a Mafia Contract Killer”, cu Mickey Rourke in rolul unui lider sangeros al mafiei, citim in Romania Libera. Se spune ca Saadi Gaddafi, astazi in varsta de 37 de ani,  are un interes special fata de cinematografie, pentru ca spera sa-si foloseasca acasa cunostintele despre entertainment obtinute in SUA. Pana acum, Gaddafi junior a lucrat la trei productii de buget mediu, dovedind ca intentiile sale in acest sens sunt foarte clare. A finantat producţia „Isolation”, un film de groaza in care a jucat fiica lui Susan Sarandon, si „The Experiment”, un remake dupa celebrul thriller german „Das Experiment”. Saadi Gaddafi a investit 100 milioane de dolari in „The Experiment”, film ce a avut pe afis doi castigatori ai Oscar-ului, Adrian Brody si Forest Whitaker.

Ozzy Osbourne, concert de doua ore in Capitala

O veste aparuta pe site-uri la ceas de seara ii va bucura cu siguranta pe fanii lui Ozzy Osbourne. Cantaretul doreste prelungirea recitalului sau la 2 ore fata de durata programata initial de o ora si jumatate. “Am fost anuntati de managementul artistului ca Ozzy doreste ca recitalul de la Bucuresti sa fie de 2 ore, cu 30 de minute mai mult fata de planurile initiale. Artistul vrea ca fanii sai din Romania sa poata asculta live cat mai mult din muzica sa. Vestea ne-a bucurat, iar publicul va avea numai de castigat: ora de acces va ramane neschimbata, insa programul derularii evenimentului va fi si mai dinamic”, a declarat Gabriel Oprea, directorul CityFM.

Dana Conerth

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii