UPDATE: Curtea Constitutionala din Republica Moldova a dat aviz pozitiv pentru dizolvarea Parlamentului   septembrie 21st, 2010

Foto: romanialibera.ro

Curtea Constitutionala din Republica Moldova a constatat, marti, existenta circumstantelor  pentru dizolvarea Parlamentului, relateaza Info-Prim Neo, citat de Mediafax. Potrivit avizului Curtii, dizolvarea Parlamentului este justificata de esecul incercarilor de alegere a unui sef al statului in sedintele din 10 noiembrie 2009 si 7 decembrie 2009. Presedintele interimar al tarii, Mihai Ghimpu, este obligat sa emita decretul privind dizolvarea Legislativului. De asemenea, judecatorul Victor Puscas a cerut in sedinta examinarea propunerii de a fi organizat un nou referendum constitutional peste o luna, solicitare care a fost respinsa.

Conform paginii electronice a agentiei Infotag, Curtea a refuzat, tot in sedinta de marti, sa analizeze propunerea de repetare peste o luna a referendumului constitutional referitor la modalitatea de alegere a presedintelui, care a avut loc pe 5 septembrie si care a esuat din cauza prezentei scazute la vot. Victor Puscas a cerut amanarea sedintei, dar magistratii au respins propunerea si au decis sa continue sedinta. „Potrivit jurisdictiei constitutionale, am dreptul sa cer aminarea sedintei pentru ziua de joi. Articolul 135 din Constitutie confirma ca una dintre atributiile Curtii este de a examina rezultatele referendumului constitutional, care poate fi declarat valabil, nevalabil sau nul. In caz ca referendumul este declarat nul, atunci Comisia Electorala Centrala este obligata sa organizeze peste o luna un nou referendum. Rezultatele referendumului din 5 septembrie au legatura directa cu circumstantele de dizolvare a Parlamentului si din acest motiv cer examinarea lor de urgenta in plenul Curtii”, a declarat Puscas.

Dupa cum precizeaza Mediafax, reprezentantii Presedintiei si Parlamentului la CC au considerat insa ca nu exista o legatura intre cele doua subiecte si Curtea ar trebui sa decida in sedinta de marti daca exista conditiile necesare pentru dizolvarea Parlamentului. Pozitia a fost sustinuta si de reprezentantii Partidului Comunistilor si ai Partidului Democrat, in timp ce ministrul adjunct al Justitiei, Gheorghe Susarenco, a apreciat ca solicitarea lui Puscas se incadreaza in limitele legii.
(I. B.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii