Baconschi a prezentat la New York prioritatile Romaniei privind Noul Concept Strategic al NATO   septembrie 22nd, 2010

Foto: romanialibera.ro

Ministrul de externe Teodor Baconschi a prezentat marti prioritatile Romaniei privind Noul Concept Strategic al NATO, la un dineu gazduit de secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, informeaza un comunicat al MAE. Dineul, la care au participat ministrii de Externe din statele membre ale NATO si ale UE, a avut loc in contextul reuniunilor la nivel inalt care au loc cu ocazia celei de-a  65-a sesiune a Adunarii Generale a ONU la New York, informeaza NewsIn.

Discutiile in cadrul dineului s-au axat pe securitatea europeana, în special Conceptul Strategic al NATO, apropiatul summit de la Lisabona, relatiile NATO-Rusia si misiunea din Afganistan.

„Summitul NATO de la Lisabona va demara o dezbatere privind consolidarea Aliateii. Va fi, indiscutabil, Summitul Noului Concept Strategic – un moment crucial pentru intarirea unitatii in ceea ce priveşte obiectivele si viziunea Aliatilor, in acest context international nesigur si de constrangeri financiare”, a declarat Baconschi. Romania vrea ca partenerii europeni si euroatlantici sa isi mentina atentia asupra zonelor de instabilitate din vecinatatea NATO,  si sa fie intarita cooperararea NATO cu UE, ONU si OSCE. Baconschi a subliniat si determinarea Romaniei de a sustine eforturile pentru stabilizarea Afganistanului, inclusiv privind dimensiunea civila si formarea in domeniul institutional.

Tot marti, Baconschi a participat si la reuniunea ministeriala UE – SUA, care s-a axat pe teme precum Pakistanul, procesul de pace din Orientul Mijlociu, Balcanii de Vest si situatia din Iran. „Eforturile UE si SUA au ajutat tarile din Balcanii de Vest sa isi consolideze democratia si sa isi promoveze reformele economice. Un accent special ar trebui pus acum pe traseul european al Serbiei si coordonarea UE-SUA in Bosnia”, a afirmat Baconschi.

Miercuri, seful diplomatiei romane participa la reuniunea ministeriala informala NATO – Rusia, la dejunul ministerial de lucru UE – Rusia, la o serie de intrevederi bilaterale cu omologii din alte state si la intalnirea cu reprezentantii comunitatii romanesti din New York ai cu reprezentantii principalelor organizatii evreiesti din SUA, precizeaza NewsIn. Baconschi, face parte, în perioada 21-24 septembrie 2010, din delegatia Romaniei condusa de premierul Emil Boc la evenimentele dedicate celei de a 65-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU.

D.M.D.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii