Cum vindecam copiii de plansul des si isteric septembrie 22nd, 2010
Un copil care ajunge sa aiba crize repetate de plans recurge la un astfel de comportament pentru ca nu are alte posibilitati de a se exprima. El nu se rasfata, asa cum sunt multi tentati sa creada. Psihologii recomanda parintilor sa abordeze cu rabdare si calm crizele de isterie ale celor mici, scrie evz.ro.
„Parintii trebuie sa inteleaga ca plansul nu e un simplu moft sau un capriciu. Niciun copil nu se simte confortabil in timp ce plange”, spune Cristina Calarasanu, psiholog. Aceasta afirma ca plansul nu este o „trasatura” a copilului, ci o forma de exprimare a ceea ce simte: „Uneori e vorba de situatii de frustrare, in care copilul nu poate obtine ceea ce doreste, alteori de situatii in care ii e teama, e confuz, sau de situatii incarcate de suferinta”.
Semnalul de alarma trebuie tras de parinti atunci cand plansul apare foarte frecvent sau foarte brusc, aparent fara motiv, atunci cand se transforma in adevarate crize insotite de manifestari somatice (tuse, voma, dureri) sau de manifestari agresive (lovit, muscat, spart). „Aceste manifestari sunt un indicator al dificultatii si al suferintei in care se afla copilul si din care nu stie cum sa iasa”, adauga psihologul.
Oferirea de recompense, promisiuni sau, dimpotriva, pedepsirea si violenta nu sunt solutiile la care parintii trebuie sa recurga. La fel, nu e suficient daca parintele calmeaza pe moment copilul sau daca-i ofera o alternativa de scurta durata. „Copilul trebuie ajutat sa spuna in cuvinte ceea ce simte, sa gaseasca alta modalitate de exprimare. E nevoie sa-i cultivam capacitatea de a ne vorbi despre ceea ce se intampla cu el”, explica Cristina Calarusanu.
In ce situatii ajung copiii la plansul isteric
Problemele din familie conduc in mare masura la plansul isteric. Tensiunile, certurile, separarile, bolile, decesele sau mutarile sunt elementele care transforma copilul intr-un receptor al trairilor asociate acestor evenimente. Dificultatea de a gasi o modalitate de a le intelege, conducere, in cele mai multe dintre cazuri, la aparitia plansului.
De asemenea, situatiile imprevizibile sau schimbarile pot genera copilului teama, confuzie, furie, suferinta. Plansul e o modalitate de a ne spune ca ceea ce a vazut sau a auzit il copleseste. Un alt motiv este toleranta scazuta la frustrare. „E vorba despre absenta capacitatii de a amana o dorinta resimtita ca o nevoie imperioasa, iar daca nu va exista o satisfacere imediata copilul simte ca nu va mai putea trai”, precizeaza psihologul Cristina Calarasanu.
A.C.