REVISTA PRESEI BUSINESS Cat ne costa daca vrem sa dam banca in judecata si ”Ghidul imprumutatului la banci” septembrie 22nd, 2010
La doi ani de la inceperea crizei financiare ce i-a adus pe tot mai multi romani cu credite ipotecare in pragul executarii silite, iar alte cateva mii isi dau acum bancile in judecata prin procese colective, Finantele si BNR ii invata acum pe clienti cum sa procedeze cand au probleme la plata ratelor. Evenimentul Zilei prezinta pe larg prevederile ghidului pentru restructurarea creditelor ipotecare, in timp ce Romania Libera, Financiarul si Jurnalul National scriu pe scurt despre subiect. Pentru cei nemultumiti de comisioane sau dobanzi, Gandul arata cat poate costa un proces, iar Adevarul scrie despre lupta bancilor pentru clientii in cautare de refinantare.
Clientii bancilor trebuie sa discute cu institutiile de creditare cat mai rapid din momentul in care intampina dificultati financiare si nu-si mai poate achita ratele. În acest fel, se poate gasi o solutie convenabila ambelor parti. Acesta este primul sfat dintr-un set de 12 principii cuprinse intr-un Ghid pentru restructurarea extrajudiciara a imprumuturilor cu garantii ipotecare, scrie Evenimentul Zilei.
Din Romania Libera aflam ca ghidul a fost elaborat de MFP, prin colaborarea cu Banca Nationala a Romaniei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, cu asistenta tehnica din partea Bancii Mondiale si in urma consultarii Asociatiei Romane a Bancilor si a Asociatiei Societatilor Financiare din Romania. Financiarul completeaza informatia si scrie ca documentul are numai un caracter de recomandare pentru sistemul bancar si clientii acestuia.
Numarul clientilor care au apelat la avocati pentru a da in judecata bancile din cauza diverselor nereguli din relatia contractuala cu acestea a ajuns deja la peste 2.000, iar alte mii de persoane li s-ar putea alatura, dupa cum sustin avocatii, noteaza jurnalistii de la Gandul. Majoritatea neregulilor semnalate de clienti privesc nerespectarea OUG 50/2010 de catre unele banci. Drumul de la analizarea actelor aditionale pana la procesul in urma caruia instanta va decide cine are dreptate, clientul sau bancherul, este insa unul lung si nu neaparat ieftin.
In conditiile in care romanii sunt reticenti in ceea ce priveste contractarea unor noi credite, cererea find aproape nula, bancile s-au orientat catre atragerea de clienti de la alte banci prin oferte avantajoase de refinantare, aflam din Adevarul, care scrie despre ofertele catorva jucatori de pe piata romaneasca.
A.E.