REVISTA PRESEI POLITICE: Legea pensiilor, intre frauda si santaj   septembrie 22nd, 2010

Foto: radioomega.ro

Escaladarea conflictului PSD-PDL, pornind de la mult-discutata lege a pensiilor, este unul dintre subiectele principale ale zilei de miercuri. Sunt trecute in revista acuzatiile de frauda la votul final din noaptea de 15 septembrie, plangerile la Curtea Constitutionala si la Parchet, venite in partea PSD, dar si contraatacul cu acuzatii de santaj, venit din partea PDL.

Romania libera relateaza: Puterea si-a impus, iarasi, punctul de vedere si legea nu va fi supusa din nou dezbaterilor si votului. Urmeaza ca judecatorii constitutionali sa se pronunte pe sesizarile PSD si PNL, dupa care Legea pensiilor va pleca spre Cotroceni la promulgare. In fata acuzatiilor de frauda ale opozitiei (170 de voturi inregistrate cu 80 de parlamentari in sala), presedintele Camerei, Roberta Anastase, a raspuns cu acuzatii de „santaj ordinar” la adresa social-democratilor, scrie ziarul. Dupa ce PSD a depus, la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, plangeri penale impotriva lui Anastase si a secretarului Sever Voinescu pentru abuz in serviciu, fals intelectual si fals in declaratii publice, PDL si-a luat revansa. In plen, presedintele Camerei i-a acuzat pe social-democrati ca ar fi cerut 127 miliarde de lei vechi pentru a iesi din sala la dezbaterile de saptamana trecuta si pentru a nu-si sustine amendamentele, noteaza Romania libera.

Cu o plangere penala in spate pentru votul de saptamana trecuta, Roberta Anastase contraataca acuzand PSD de santaj, scrie si Gandul. Pedelistii sustin ca social-democratii le-au cerut chiar in ziua dezbaterii bani din rezerva bugetara, ce urmau sa aiba ca destinatie primariile conduse de pesedisti, in schimbul votarii legii in forma promovata de guvern. Totul ar fi fost pus la punct in cadrul unei discutii pe care un vicepresedinte PSD ar fi avut-o cu liderul de grup al PDL, deputatul Mircea Toader, lista cu pretentiile opozitiei fiind trimisa doua zile mai tarziu, in 17 septembrie, printr-un mail adresat pe adresa grupului parlamentar PDL.

Presedintele PSD, Victor Ponta, neaga vehement ca ar fi cerut bani celor de la putere, iar liderul pesedistilor din Camera Deputatilor, Mircea Dusa, spune ca lista prezentata de Anastase se refera in fapt la amendamentele ce dateaza de la inceputul anului, arata Gandul.

„In schimbul banilor, PSD se angaja sa asigure ca Legea pensiilor va trece fara niciun fel de probleme. Trebuie sa stie pensionarii ca in fata le erau promise lucruri fara acoperire si in spate cereau bani pentru ei”, reda Adevarul declaratia Robertei Anastase, care a incins si mai rau spiritele in Parlament.

„A fost o negociere in ziua votului, si noi nu i-am dat curs”, a declarat Anastase. Intrebata fiind daca a fost „negociere” sau „santaj”, asa cum se exprimase anterior, presedinta Camerei a replicat: „Nu sunt jurist”, relateaza Adevarul.

Deputatii au respins reluarea votului pe Legea Pensiilor, astfel ca ea a fost adoptata in baza votului din 15 septembrie. Doar 33 de deputati s-au pronuntat pentru reluarea votului, in timp ce 158 au votat „impotriva”, iar 8 s-au abtinut, informeaza publicatia citata.

Evenimentul zilei comenteaza, citand surse din PDL: „In spatele circului afisat la legea pensiilor au stat bani de la buget: 399,5 milioane de lei alocati de guvern, luni, autoritatilor locale in urma negocierilor atat cu PDL-UDMR-UNPR, cat si cu PSD. (…) Prima directie in care a marsat Boc a fost cea a negocierii cu deputatii puterii, carora li s-a garantat in prima instanta ca vor primi cate 200.000 de lei de colegiu. Dupa votul dat miercurea trecuta, a doua zi <premiul> a sarit la 250.000 de colegiu. In ziua votului, PDL a negociat cu PSD, la initiativa social-democratilor, discutii in baza carora s-au formulat solicitari concrete in valoare de 127,7 milioane. Ca o coincidenta, luni, guvernul a aprobat o hotarare prin care aloca nu mai putin de 399 de milioane de lei primariilor si consiliilor judetene (CJ) in baza cererilor plecate inclusiv din Parlament.”

Chiar daca HG-urile n-au ajuns inca in Monitorul Oficial, acestea au fost confirmate pentru EVZ de vicepremierul Marko Bela: „Da, s-a dat HG. E vorba de plata datoriilor, de bani pentru scoli, investitii derulate prin Ordonanta 7, prin primarii si consilii judetene”. (Sorin Avram)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii