REVISTA PRESEI ECONOMICE: Romania isi plateste datoriile cu inca un imprumut. CEZ se retrage din constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda   septembrie 23rd, 2010

Tema unui nou imprumut de la FMI a revenit in atentia publicului, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca Romania are nevoie de un asa-zis “acord de precautie”. Niciun ziar nu vede cu ochi buni o eventuala noua intelegere, in conditiile in care semnarea acesteia ar face ca statul sa ajunga sa isi plateasca datoriile cu noi datorii.

Financiarul scrie ca imprumutul de la FMI va costa fiecare angajat 4.600 de euro, in conditiile in care din salariile castigate trebuie platite pensii pentru 5,4 milioane de persoane care nu mai lucreaza. De asemenea, o parte din acesti bani vor merge la FMI si celelalte institutii in contul sumelor imprumutate pentru finantarea defici­tului bugetar. Ziarul subliniaza ca un nou acord ar confirma esecul actualei guvernari.

Ziarul Financiar prezinta promisiunea lui Basescu, potrivit caruia banii din noul imprumut nu ar mai urma sa fie folositi pentru acoperirea deficitului de stat, ei avand doar rolul unei masuri de precautie. Cotidianul citeaza totodata mai multi oameni de afaceri care si-au exprimat dezacordul cu privire la aceasta noua povara.

Chiar si Evenimentul Zilei adopta o pozitie critica la adresa actualei conduceri a tarii, afirmand ca autoritatile romane nu au reusit sa redreseze semnificativ situatia economica, ratand reformele fiscale majore. Ziarul mai arata ca datoria publica este oricum la un nivel foarte ridicat, de 34,6% din PIB la jumatatea anului.

Iesirea cehilor de la CEZ din proiectul constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, este un alt subiect caruia i s-a acordat o importanta sporita in ziarele de astazi.

ZF se concentreaza pe motivul care a dus la aceasta decizie. Potrivit oficialilor companiei, investitia ar fi fost prea greu amortizata, CEZ avand mai multe proiecte, nu doar in Romania, din care se pot scoate mai repede banii. Ziarul mai adauga insa ca retragerea vine in con­textul problemelor pe care CEZ le are cu autoritatile locale de la Cogealac, localitate dobrogeana unde grupul incearca sa faca un proiect eolian de sute de milioane de euro.

Adevarul arata ca situatia neclara in care se afla cea mai mare investitie din Romania, evaluata la 4 mld. euro, va fi rezolvata cel mai probabil in aceasta toamna. Cotidianul adauga faptul ca CEZ urmeaza sa isi vanda partea de 9,12% celorlalti actionari. Nuclearelectrica, din partea statului roman, detine 51%, RWE (Germania), Enel (Italia) si GDF Suez (Franta), au fiecare cate  9,15% din titluri, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola detin cate 6,2% din actiuni. (06:54)

I.S.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii