Cicloturismul romanesc isi face aparitia pe harta europeana – VEZI TRASEELE   septembrie 24th, 2010

Foto: laroccadeibriganti.com

Aproape 10.000 de biciclisti fac ocazional excursii cu bicicleta prin tara, chiar daca numarul celor care fac plimbari mai lungi este de zece ori mai mic. Federatia Biciclistilor din Romania (FBR) incearca sa egaleze performantele unor state precum Germania sau Austria, incheind parteneriate cu vecinii maghiari, ucraineni si sarbi, scrie evz.ro.

Potrivit lui Radu Mititean, presedintele FBR, multe traseele din Romania isi pot exploata potentialul international. In acest sens, acesta spune ca exista proiecte cu Ungaria, Serbia si Ucraina, care stagneaza insa din cauza legislatiei. Mititean si colaboratorii sai incearca de noua ani sa convinga Ministerul Turismului sa adopte o hotarare de guvern in privinta traseelor de cicloturism.

Printre motivele care stau in calea dezvoltarii acestui domeniu se numara problema transportului bicicletei cu trenul. In Romania, doar pe anumite rute si in anumite trenuri este permis transportul bicicletelor. La aceasta se mai adauga si lipsa unor harti si ghiduri specifice, care sa contina informatii actualizate despre starea drumurilor forestiere.

„Noi cautam locuri cat mai atractive, nu adrenalina de a merge pe marginea autostrazii pe langa masinile care circula cu peste 100 la ora”, spune Radu Mititean, care mai este si presedintele Clubului de Cicloturism Napoca.

Cei pasionati de calatoriile cu bicicleta prin tara au la dispozitie urmatoarele rute, pe munte sau pe sosea, in functie de preferinte:

Trasee pe munte

  • Culmile principale ale muntilor Suhard, Rarau, Obcina Mestecanisului, Grohotis, Baiului, Bucegi, Gilau-Muntele Mare, Vladeasa, Latoritei
  • Transalpina (soseaua care traverseaza cel mai inalt pas al Romaniei – Urdele, 2.147 m) si drumul care trece peste creasta principala a Calimanilor (de la Gura Haitii la Lunca Bradului sau Toplita)
  • Drumurile care peste pasurile Jiu-Cerna, Valcan, Tartarau, Groapa Seaca sau Curmatura Oltetului
  • Drumurile care urca varfuri inalte ale multor masive montane cum ar fi Cucurbata Mare, Gaina, Vladeasa, Lacauti (Vrancei), Penteleu (Buzau), Omu (Bucegi), Semenic

Trasee pe sosea

  • Zone precum Oasul, Maramuresul, Lapusul, Bucovina, Tinutul Neamtului, Apusenii, Banatul montan, Oltenia subcarpatica, Muntenia subcarpatica, Tara Fagarasului, Tara Barsei, Podisul Tarnavelor, Tara Secuilor, Dobrogea, imprejurimile unor mari orase
  • Vai, zone de lunca si de coasta precum V. Ariesului, V. Izei, V. Crisului Alb, V. Crisului Negru, V. Dunarii pana la Orsova si pe zona dobrogeana, V. Bistritei, V. Oltului superior, V. Jiului, V. Prahovei, Litoralul de la Constanta spre nord pana in Delta Dunarii
  • V. Oltului (si aval de Brasov), V. Argesului, V. Siretului, V. Prutului, V. Sucevei

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii