Sfanta Mucenita Tecla, prima femeie martira pentru Hristos   septembrie 24th, 2010

A fost aruncata in foc din dorinta mamei sale (foto: crestinortodox.ro)

Sfanta Mucenita Tecla, prima femeie martira pentru Hristos, este praznuita vineri de credinciosi, noteaza CrestinOrtodox.ro.

Sfanta Tecla s-a nascut in cetatea Iconiu, din parinti pagani. S-a logodit cu Tamir, un tanar de neam bun, in timpul in care la Iconiu sosise Sfantul Apostol Pavel, impreuna cu Varnava, ca sa predice Evanghelia. Ascultand timp de trei zile si trei nopti cuvantarile acestuia, Tecla s-a convertit la crestinism si s-a hotarat sa duca o viata de feciorie.

Cand a auzit ca nu mai doresete sa se casatoreasca, mama sa a batut-o, a torturat-o si a infometat-o. Pentru ca nici dupa aceste chinuri nu a putut-o determine sa renunte la credinta, aceasta a dat-o pe mana judecatorului cetatii si a cerut sa o arda in foc. Desi a fost aruncata in flacari, a iesit nevatamata.

Sfanta Tecla l-a urmat pe Apostolul Pavel la Antiohia, iar aici un tanar si-a dorit-o sotie. Pentru ca a fost refuzat, acesta a acuzat-o in fata conducatorului cetatii ca este crestina. A fost aruncata la fiare, dar animalele nu s-au atins de trupul acesteia.

Primind binecuvantarea Sfantului Apostol Pavel, s-a retras intr-un loc pustiu, la Maloula, oras situat la 70 km vest de Damasc, in Siria. Pentru credinta ei, Dumnezeu i-a dat darul vindecarii bolnavilor. Toti cei care ajungeau la pestera sa, primeau tamaduire de orice boala erau cuprinsi.

Vracii din Maloula i-au ridicat pe localnici impotriva ei. Dorind sa scape de rautatea acestora, Tecla s-a rugat si in urma rugaciunilor ei, stanca sa despicat si i-a devenit mormant.

Tot astazi, sunt pomeniti:

– Sfantul Cuvios Coprie;

– Sfantul Cuvios Siluan Athonitul.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii