Suspendarea presedintelui ar putea fi anulata de Curtea Constitutionala, in baza unui amendament propus de un senator PSD   septembrie 24th, 2010

Foto: olt-news.ro

Suspendarea presedintelui ar putea fi impiedicata de magistratii Curtii Constitutionale, unde actuala putere si-a asigurat majoritatea, iar acest fapt i se datoreaza, paradoxal, unui senator PSD, apropiat al lui Victor Ponta, relateaza Evenimentul Zilei. Senatorul social-democrat Dan Sova este cel care a pledat pentru amendarea legii Curtii Constitutionale in sensul validarii sau respingerii definitive de catre judecatori a unei hotarari a Parlamentului, indiferent daca aceasta a fost adoptata de Senat, de Camera Deputatilor sau de ambele Camere reunite. Legea se afla la promulgare in acest moment, insa este prea putin probabil ca Traian Basescu sa o respinga.

Dupa cum precizeaza Evenimentul Zilei, modificarea a fost facuta la o lege propusa de un grup de senatori PDL si aprobata in sesiunea extraordinara din luna august. Amendamentul fusese insa depus, discutat si aprobat in unanimitate in Comisia juridica a Senatului, camera care a avut ultimul cuvant pe acest proiect de lege, pe 20 aprilie 2010, potrivit raportului Comisiei. In acea perioada, opozitia avea majoritate la Curtea Constitutionala. Insa, dupa data de 7 iunie, a fost schimbata garda la CC. In ultimul moment, dupa strangerea randurilor in coalitie, PDL a reusit sa o impuna pe judecatoarea Iulia Motoc ca propunere din partea Senatului si pe Mircea Minea din partea Camerei Deputatilor, rasturnand majoritatea in favoarea reprezentantilor puterii.

Dan Sova si Toni Grebla explica motivele adoptarii amendamentului

Senatorul Dan Sova a spus ca a propus aceasta modificare pentru a putea fi evitat un eventual abuz al actualei puteri in cazul demiterii lui Mircea Geoana de la sefia Senatului. „Majoritatea parlamentara conjuncturala care e creata acum vrea sa impuna decizii care incalca Constitutia. E vorba de intentia de a-l schimba pe Mircea Geoana, desi Constitutia prevede ca presedintii Camerelor se aleg pe patru ani”, si-a motivat el optiunea. Sova a mai spus ca nu s-a gandit atunci la o tentativa de suspendare a presedintelui, insa el crede ca o decizie in acest sens ar fi pur politica, in consecinta „Curtea poate sa verifice doar daca s-a indeplinit procedura”, nu si decizia pe fond. Asadar, sustine el, „CC nu poate cenzura o decizie politica”.

La randul sau, presedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Grebla, a explicat ca motivul pentru care s-a votat aceast amendament este ca pana acum hotararile parlamentului nu puteau fi cenzurate de nicio instanta. „Am luat aceasta decizie pentru ca hotararile parlamentului nu puteau fi obiectul unei contestatii nici de neconstitutionalitate, nici in contencios administrativ. E bine ca si hotararile Camerelor sa poata fi obiectul unei verificari de constitutionalitate. Daca o majoritate absolut iresponsabila, zapacita, voteaza maine pentru dizolvarea parlamentului, aceasta decizie nu putea fi atacata niciunde. Nu votul, dar conditiile in care s-a luat o decizie trebuie sa poata fi cenzurate in instanta”, a precizat Grebla. El a mai adaugat ca acest amendament nu ar putea anula sansele unei tentative de suspendare a presedintelui, intrucat „la Curtea Constitutionala nu se verifica decat indeplinirea conditiilor procedurale de suspendare, nu modul cum s-a votat”.
(I. B.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii